ΓΔ: 1397.59 0.00% Τζίρος: 13.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:00 DATA

«Καμπανάκι» για το χρέος λόγω κορονοϊού από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής 

Μεταξύ 4,4% και 9,4% η ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020. Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την «ισότιμη» κατανομή των βαρών.

Τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του χρέους το οποίο δημιουργείται από τις αυξημένες κρατικές δαπάνες λόγω κορονοϊού, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην έκθεσή του για το α' τρίμηνο του 2020. 

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «το αυξημένο δημόσιο χρέος δεν θα εξαλειφθεί αυτόματα με την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα» και προσθέτει ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα πρέπει, εγκαίρως, να αντιμετωπιστούν. 

Το πρώτο εξ αυτών έγκειται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί  η επαναφορά του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στα προ κορονοϊού επίπεδα, στο μεσοδιάστημα της οποίας η χώρα θα βρεθεί εκτεθειμένη στις αβεβαιότητες των διεθνών αγορών. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να διασφαλιστεί, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης των πιο ευάλωτων χωρών και να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική τους ισορροπία με ομαλό τρόπο. 

Το δεύτερο – και κρισιμότερο – ζήτημα είναι ότι αυτό το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας. Η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. 

 

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι οικονομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη υποβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Δηλαδή, θα πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμένη αύξηση της ανεργίας, μια συνεχιζόμενη κάμψη των επενδύσεων και μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και εξωστρεφούς οικονομίας με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ειδικευμένης εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη επιστροφή στην αγορά εργασίας των εργαζομένων που θα βρεθούν στην ανεργία λόγω της κρίσης του κορονοϊού. 

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί από 4,4% έως 9,4%, σύμφωνα με το βασικό του σενάριο, θεωρώντας ως δεδομένο ότι  η συνολική αξία των μέτρων που θα ληφθούν θα αγγίξει το επίπεδο των 10 δισ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι υγειονομικοί θα λάβουν το έκτακτο επίδομα τον Δεκέμβριο

Το επίδομα χορηγείται ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2021.