ΓΔ: 2276.33 -2.20% Τζίρος: 112.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:43
ΕΚΤ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Ζητά τακτικούς ελέγχους πρόσβασης σε πράξεις αναχρηματοδότησης

Η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες της ευρωζώνης, από το 2026, να δοκιμάζουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την πρόσβασή τους στις πράξεις αναχρηματοδότησης, ενισχύοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί τις τράπεζες της ευρωζώνης να ενισχύσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ζητώντας από τους αντισυμβαλλομένους να δοκιμάζουν σε τακτική βάση την πρόσβασή τους στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

 Η σύσταση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η πλεονάζουσα ρευστότητα παραμένει μεν υψηλή, αλλά έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από τα επίπεδα-ρεκόρ του τέλους του 2022.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, καθώς ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος συνεχίζει να ομαλοποιείται, οι τράπεζες θα πρέπει από το 2026 και μετά να προχωρούν, σε εθελοντική βάση, σε τουλάχιστον μία ετήσια δοκιμή πρόσβασης στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (MROs) ή και στις τρίμηνες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs). 

Το ύψος της προσφοράς θα καθορίζεται από τις ίδιες τις τράπεζες, με χρήση αποδεκτών εξασφαλίσεων, σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο ενεχύρων του Ευρωσυστήματος.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, οι πράξεις αναχρηματοδότησης αποτελούν βασικό εργαλείο της καθημερινής διαχείρισης ρευστότητας των τραπεζών και αναπόσπαστο στοιχείο της ομαλής εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής.

 Η τακτική δοκιμή της πρόσβασης σε αυτές συμβάλλει στη διατήρηση της επιχειρησιακής υποδομής και επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να αξιολογούν έγκαιρα τον βαθμό ετοιμότητάς τους.

«Η περιοδική συμμετοχή στις πράξεις αναχρηματοδότησης ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος και διασφαλίζει ότι οι τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε συνθήκες μειωμένης ρευστότητας», σημειώνεται από πλευράς Ευρωσυστήματος, υπογραμμίζοντας ότι η σύσταση αυτή δεν συνδέεται με άμεσες πιέσεις, αλλά με προληπτική προετοιμασία.

Η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι περισσότερες πληροφορίες για τις προτεινόμενες πρακτικές και τις τεχνικές λεπτομέρειες των δοκιμών είναι διαθέσιμες μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως βασικό σημείο αναφοράς για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη βαραίνει ανάπτυξη και επενδύσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι η αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και εμπορικών πολιτικών, μπορεί να πλήξει ζήτηση, επενδύσεις και πληθωρισμό.
Σύμβολο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια με πληθωρισμό κοντά στον στόχο

Αμετάβλητο στο 2% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον στόχο και η ευρωζώνη δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη, σύμφωνα με αναλυτές.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Η Λαγκάρντ παραμένει προσηλωμένη στα καθήκοντά της

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε σε συναδέλφους της ότι παραμένει προσηλωμένη στο έργο της και θα τους ενημερώσει ίδια εάν σκοπεύει να αποχωρήσει, διαψεύδοντας φήμες περί παραίτησής της όπως ανέφερε το Reuters.