ΓΔ: 2569.21 -0.10% Τζίρος: 217.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:37
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κτήριο

ΕΚΤ: Οι τράπεζες αντέχουν στα stress test για γεωπολιτικούς κινδύνους

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του stress test 2026 για γεωπολιτικούς κινδύνους, στο οποίο συμμετείχαν 110 τράπεζες της Ευρωζώνης, με στόχο την ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα του θεματικού stress test 2026 για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, στο οποίο συμμετείχαν 110 τράπεζες της Ευρωζώνης που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ.

Η συγκεκριμένη άσκηση εντάσσεται στο ευρύτερο εποπτικό έργο της ΕΚΤ γύρω από τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ο οποίος έχει τεθεί ως βασική εποπτική προτεραιότητα για την περίοδο 2026-28. Στόχος είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων των τραπεζών στη διαχείριση κινδύνων και στη διενέργεια stress test με μελλοντικό προσανατολισμό, σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Στο πλαίσιο της άσκησης, οι τράπεζες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν αντίστροφη προσομοίωση ακραίων καταστάσεων και να αξιοποιήσουν ρεαλιστικά σενάρια γεωπολιτικών εξελίξεων, ικανά να επηρεάσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δείκτες ρευστότητας διατηρήθηκαν υψηλότερα από τα εποπτικά όρια ακόμα και υπό τις συνθήκες γεωπολιτικών κινδύνων. Η ΕΚΤ επισημαίνει πως οι τράπεζες κατάφεραν να καταρτίσουν οικονομικά σημαντικά σενάρια ακραίων καταστάσεων, κατανοώντας τους διαύλους μέσω των οποίων οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κέρδη, τη φερεγγυότητα και τη ρευστότητά τους.

Παράλληλα, η άσκηση ανέδειξε ορισμένες ασυνέπειες στον τρόπο που κάποιες τράπεζες εκτίμησαν τον αντίκτυπο των σοκ στους δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας.

Ανάμεσα στους τομείς που απαιτούν περαιτέρω βελτιώσεις συγκαταλέγονται η πιο λεπτομερής ανάλυση και η αυξημένη ευαισθησία των αξιολογήσεων κινδύνου, η συνέπεια μεταξύ των υποθέσεων των σεναρίων και η μετάφρασή τους σε επιδράσεις στη φερεγγυότητα και τη ρευστότητα, ο ρεαλισμός των μέτρων μετριασμού – ειδικά σε συνθήκες συστημικής κρίσης λόγω γεωπολιτικών εντάσεων – καθώς και η δομή των αλληλεπιδράσεων φερεγγυότητας-ρευστότητας στα stress test.

Στην άσκηση του 2026 χρησιμοποιήθηκε αντίστροφη μεθοδολογία συγκριτικά με τα κλασικά stress test. Οι τράπεζες έλαβαν ως στόχο τη μείωση κατά 300 μονάδες βάσης του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) και κλήθηκαν να σχεδιάσουν σενάρια γεωπολιτικού κινδύνου που θα οδηγούσαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η προσέγγιση αυτή διαφέρει ουσιαστικά από τις παραδοσιακές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, όπως αυτές που διενεργεί κάθε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, όπου όλες οι τράπεζες εξετάζουν το ίδιο σενάριο και δίνεται έμφαση στη μέτρηση των ποσοτικών επιδράσεων στην κεφαλαιακή θέση.

Σενάρια γεωπολιτικού κινδύνου και διαύλοι μετάδοσης

Οι τράπεζες ανέπτυξαν ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων γεωπολιτικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών συγκρούσεων, διαταραχών στο εμπόριο, στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρώσεων, μακροοικονομικών διαταραχών και κυβερνοεπιθέσεων. Η ποικιλομορφία αυτή αναδεικνύει την προσαρμοστικότητα των τραπεζών στα δικά τους επιχειρηματικά μοντέλα και προφίλ κινδύνου.

Δεδομένου ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει τόσο χρηματοπιστωτικούς όσο και μη χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, οι τράπεζες διαχώρισαν τρεις βασικούς διαύλους μετάδοσης: τον δίαυλο των χρηματοπιστωτικών αγορών, τον δίαυλο της πραγματικής οικονομίας και τον δίαυλο της προστασίας και ασφάλειας.

Οι περισσότερες τράπεζες ανέδειξαν τον δίαυλο της πραγματικής οικονομίας ως κύριο μέσο μετάδοσης κινδύνων, ενώ ακολούθησε ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σε σενάρια στρατιωτικών συγκρούσεων και κυβερνοεπιθέσεων, ο δίαυλος της ασφάλειας και προστασίας αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας μετάδοσης κινδύνου.

Μέτρα μετριασμού και εποπτικές ενέργειες

Ένα βασικό στοιχείο του αντίστροφου stress test ήταν ο καθορισμός μέτρων διαχείρισης που θα εφάρμοζε κάθε τράπεζα σε σενάριο γεωπολιτικού κινδύνου, όπως άντληση κεφαλαίων, πώληση δραστηριοτήτων, μείωση κόστους και προσαρμογή δεικτών διανομών.

Συνολικά, τα μέτρα κρίθηκαν εύλογα και σχετικά με τα σενάρια, ωστόσο η ΕΚΤ εντόπισε περιπτώσεις υπερβολικά αισιόδοξων υποθέσεων, π.χ. σχετικά με την πώληση χαρτοφυλακίων ή την άντληση κεφαλαίων σε δύσκολες συνθήκες αγοράς.

Οι εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν τον διάλογο με τις τράπεζες για τον κεφαλαιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση κρίσεων, ενώ τα αποτελέσματα της άσκησης θα ενσωματωθούν στις ποιοτικές αξιολογήσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δυναμική πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις, λέει η ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλές επιδόσεις στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με ετήσια πιστωτική επέκταση 9,44% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Ψηφιακό ευρώ σύμβολο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 450 εκατ. ευρώ ο «λογαριασμός» του ψηφιακού ευρώ για τις εγχώριες τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια έως 450 εκατ. ευρώ για την πλήρη υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ, ενώ στην Ευρωζώνη το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την PwC.
Σύμβολο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ξεκινά η μετάβαση στο νέο ενιαίο σύστημα τραπεζικών αναφορών

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα βασικά στάδια εφαρμογής του Integrated Reporting Framework (IReF), με πιλοτική λειτουργία από το 2030 και πλήρη έναρξη το 2031, με στόχο την ενοποίηση των τραπεζικών αναφορών στην Ευρωζώνη.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιλρουά: Στα σενάρια της ΕΚΤ δεν προβλέπεται ύφεση στην ευρωζώνη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, τόνισε πως τα σενάρια της ΕΚΤ δεν προβλέπουν ύφεση στην ευρωζώνη, ακόμη και με υψηλές τιμές πετρελαίου, σύμφωνα με δήλωσή του στο Boursorama.