ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

«Σανίδα σωτηρίας» για την ελληνική ανθοκομία η στήριξη από την ΕΕ

Τον Μάρτιο, όταν και σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα, ο τζίρος έπεσε 50%, ενώ τον Απρίλιο που ήταν όλο το μήνα κλειστά, η πτώση έφτασε το 90%, σε σχέση με πέρυσι.

«Σανίδα σωτηρίας» αποτελεί για τον εγχώριο ανθοκομικό κλάδο η έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων ύψους 10,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κλάδος της ανθοκομίας ήταν από τους πρώτους που βίωσαν τις παρενέργειες που έφερνε μαζί του η COVID-19, με τα ανθοπωλεία να είναι από τα πρώτα καταστήματα που έκλεισαν, κατ’ εφαρμογή της κυβερνητικής οδηγίας προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών Αθανάσιος Κελμάγερ, τον Μάρτιο, όταν και σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα, ο τζίρος έπεσε 50%, ενώ τον Απρίλιο που ήταν όλο το μήνα κλειστά, η πτώση έφτασε το 90%, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν τα λουλούδια στα κτήματα που δεν είχαν κοπεί και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά» είπε ο κ. Κελμάγερ προσθέτοντας ότι «τα λουλούδια είναι ευαλλοίωτα προϊόντα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πανδημία δεν θα μπορούσε να τύχει σε χειρότερη στιγμή για τον κλάδο καθώς όπως επισήμανε «οι περισσότερες γιορτές είναι αυτή την περίοδο και φέτος δεν καταφέραμε να φέρουμε την πολυπόθητη “ άνοιξη” στην ελληνική ανθοκομία».

Το Πρόγραμμα στήριξης

Μόλις πριν από μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την καταβολή κρατικών ενισχύσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύει από τις αρχές Απριλίου ως μέρος της αντίδρασης της Ε.Ε. στην κρίση της COVID-19.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν με τη μορφή των άμεσων επιχορηγήσεων, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με τον κ. Κελμάγερ να λέει «σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού».

Το ύψος του ποσού της ενίσχυσης ορίζεται σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας και άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου και σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων) ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «είχε γρήγορα αντανακλαστικά, μας επισκέφθηκαν στις καλλιέργειες για να δουν από κοντά τις καταστροφές. Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα υπήρχε επόμενη μέρα» και όπως υπογράμμισε: «Από αυτά τα χρήματα θα πληρώσουμε τα εργατικά, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κτήματά μας είναι απλήρωτοι όλο αυτό τον καιρό. Επίσης με αυτά τα χρήματα θα μπορούμε να ξαναμπούμε στην καλλιέργεια, όσοι παραμείνουμε σε αυτό το επάγγελμα».

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Δύσκολοι προβλέπονται να είναι οι επόμενοι μήνες για τον ανθοκομικό κλάδο. Σχεδόν όλοι οι γάμοι και οι βαφτίσεις καθώς και άλλες εκδηλώσεις έχουν μετατεθεί για το 2021, ενώ λίγοι είναι αυτοί που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας» ανέφερε ο κ. Κελμάγερ τονίζοντας πως η ζημιά θα είναι τεράστια για τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι μόνο κλάδος της ανθοκομίας που θα πληγεί από τη μετάθεση των γάμων και των βαφτίσεων αλλά και τα κέτερινγκ και τα ξενοδοχεία, γιατί πέρα από τους Έλληνες, πολίτες ξένων κρατών ερχόντουσαν στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να παντρευτούν στη Μύκονο, τις Σπέτσες, τη Σαντορίνη κ.α..

Μετά την οικονομική κρίση η πανδημία

«Ερχόμαστε από μια βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση» λέει ο κ. Κελμάγερ αναφέροντας πως από τα 310 μέλη που απαριθμούσε ο Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών, πλέον αποτελείται από μόλις 114. Κατά τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι από αυτούς βγήκαν στη σύνταξη, άλλαξαν επάγγελμα ή στράφηκαν στα λαχανικά. «Τώρα στο δεύτερο κύμα της "μετανάστευσης" θα έρθει τους επόμενους μήνες καθώς θα φύγουν συνάδερφοι και θα στραφούν στην καλλιέργεια λαχανικών» λέει χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος στα χρονιά της οικονομικής κρίσης, καθώς είδε το εισόδημά του να μειώνεται κατά 1/3. «Ο κύριο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η μείωση των μελών που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου από τη μείωση των καλλιεργητικών στρεμμάτων κ.α.» τόνισε σχετικά ο κ. Κελμάγερ.

Προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον να λειανθούν όσο τον δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες, ο πρόεδρος αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει μια αναδιάταξη του συνεταιρισμού. Η αρχή αυτής θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου όταν και γίνει συνάντηση προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις των παραγωγών για να δοθούν λύσεις. «Δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι για να γίνει αυτό» σημείωσε ο κ. Κελμάγερ επισημαίνοντας πως «άλλα είχαμε στο πρόγραμμα και άλλα τελικά βγήκαν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ixthiokalliergeies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το ΟΣΠΑ, το ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης αλιευτικών δραστηριοτήτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνισε ότι «για την κυβέρνηση, η στήριξη της αλιείας δεν αποτελεί μια υποχρέωση, αλλά μια πολιτική επιλογή και εθνική δέσμευση».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Εθνική δέσμευση και πολιτική επιλογή η στήριξη της αλιείας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο αλιευτικός κλάδος «δεν συνεισφέρει μόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Πάνω από 60 εκατ. για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αργολίδα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι στη φάση υλοποίησης βρίσκονται πέντε επενδυτικά σχέδια, με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο σε στάδιο αξιολόγησης.
K. Tsiaras-Ypoyrgos Dikaiosynis-Geniki Syneleysi Enosis Eisaggeleon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Στόχος μας είναι ο ΕΦΕΤ να γίνει περισσότερο λειτουργικός

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και τον αντιπρόεδρο, Ιδομενέα Μαρκάκη, σχετικά με τις δράσεις και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.