Οι επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν επιπλέον ενίσχυση στο προσεχές διάστημα όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από την επόμενη εβδομάδα σε 90.000 επιχειρήσεις και θα είναι κλιμακούμενη ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, σημείωσε πως «έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης μόλις ανοίξει. Είναι ένα συμπληρωματικό πόσο, σε όσα δίναμε σε εργαζομένους και επιχειρήσεις» και ανέφερε πως όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατικές παροχές και τον μήνα Μάιο.
«Θα πληρωθούν κανονικά την αναλογία των 800 ευρώ για τον αριθμό των ημερών που η εταιρεία τους είναι κλειστοί ή οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Απλώς ο σχεδιασμός δεν θα γίνει για 45 μέρες, γιατί επί παραδείγματος, η εστίαση ανοίγει σε 30 μέρες, άρα ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει για 45 μέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν το κρατικό επίδομα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως:
- Περίπου 7.000 επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 20 εργαζόμενους. Το όριο ήταν έως 20 εργαζόμενους.
- Περίπου 21.000 επιχειρήσεις η εργασία τους ήταν σε αδράνεια από την 1η Απριλίου του 2019
- Περίπου 26.000 επιχειρήσεις είχαν μηδενικές δηλώσεις και το 2018
- 1999 επιχειρήσεις υπέβαλαν λανθασμένο i-ban
- 7690 επιχειρήσεις δεν δεσμεύθηκαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αναστολές ή μειώσεις του αριθμού απασχόλησης
- Ενώ, ελέγχονται τα ΑΦΜ περίπου 6.000 επιχειρήσεων για ενέργεια ενδοκοινωτικών συναλλαγών
Υπογράμμισε πως «πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να κατευθυνθούν με ασφάλεια τα χρήματα των φορολογούμενων» και σημείωσε πως όσοι υπέβαλαν λάθος i-ban και κάποιες άλλες κατηγορίες, θα ελεγχθούν εκ νέου, ώστε να τους δοθούν οι πόροι.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε επίσης την δήλωση του πως ετοιμάζεται και σχέδιο για την ανακούφιση των ιδιοκτητών ακινήτων η οποία εξετάζεται «εάν θα είναι εντός του 2020 ή στις φορολογικές δηλώσεις του 2020, για το 2021». Παράλληλα ανέφερε πως δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητό τους οι πολίτες, καθώς «υπερκαλύφθηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας» το προηγούμενο διάστημα.