ΓΔ: 2025.65 0.50% Τζίρος: 116.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:33
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαίες κρατών μελών στην πρόσοψη στο Στρασβούργο.

Κομισιόν: Δάνεια 787,6 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος SAFE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δάνεια 787,67 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος SAFE, ενισχύοντας την αμυντική ετοιμότητα. Συνολικά 19 χώρες της ΕΕ υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση δανείων συνολικού ύψους 787,67 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης, μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας «Δράση για την ασφάλεια στην Ευρώπη» με συνολικό προϋπολογισμό 150 δισ. ευρώ, αποτελεί βασικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και την κάλυψη κρίσιμων ελλείψεων εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 19 κράτη-μέλη έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης μέσω του μέσου SAFE. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται, πέραν της Ελλάδας, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Δανία.

Το πρόγραμμα SAFE διακρίνεται για τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, προσφέροντας χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια προς κράτη-μέλη με στόχο την ταχεία προμήθεια απαραίτητου αμυντικού εξοπλισμού. Παράλληλα, επιδιώκει την ενδυνάμωση της σύνδεσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με τις ανάγκες της Ένωσης και της Ουκρανίας, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων.

 Οι όροι περιλαμβάνουν δεκαετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή, ανταγωνιστικά επιτόκια και τη δυνατότητα δημιουργίας διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερη συνεργασία.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν αναλυτικά εθνικά επενδυτικά σχέδια που θα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο αξιοποίησης της χρηματοδότησης έως το τέλος Νοεμβρίου 2025. Τα σχέδια αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης, με απώτερο στόχο οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν δυνατές στις αρχές του 2026. 

Ο Επίτροπος Άμυνας, 'Άντριους Κουμπίλιους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το SAFE αποτελεί ιστορική επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη Λευκή Βίβλο για την αμυντική ετοιμότητα, δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες επανεξοπλισμού των κρατών μελών και της Ουκρανίας. Λιγότερο από έξι μήνες αργότερα, αυτό είναι πλέον πραγματικότητα. Αυτό το σημαντικό ποσό θα συμβάλει στην αποτροπή των εχθρών μας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. 

Στο εξής, θα συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη μας για να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας και την ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών ικανοτήτων μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως το SAFE αποτελεί τμήμα μίας ευρύτερης στρατηγικής που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαρτίου, με στόχο την κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ανοίγει διαπραγματεύσεις με Βρετανία και Καναδά για συμμετοχή στο SAFE

Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε εντολή στην Επιτροπή να ξεκινήσει ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με Λονδίνο και Οττάβα για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό μέσο «SAFE». Αιτήματα έχουν καταθέσει και Τουρκία – Νότια Κορέα.
ΓΓιιάάννννηηςς  ΠΠλλαακκιιωωττάάκκηηςς  οομμιιλλίίαα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να μετέχει στην ευρωπαϊκή αμυντική δομή

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι χώρες που απειλούν κράτη-μέλη, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα SAFE και στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.
Σμήνος drones πάνω από πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Εισβολές drone στην ΕΕ: Μέρος υβριδικού πολέμου, λέει η Κομισιόν

Οι επιθέσεις drones στον εναέριο χώρο της ΕΕ αποτελούν μέρος υβριδικού πολέμου, σύμφωνα με την Κομισιόν. Στόχος η ενοποιημένη ευρωπαϊκή απάντηση και η δημιουργία Τείχους κατά των Drones, με λειτουργία έως το τέλος του 2026.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Δεν προτείνεται συμμετοχή Τουρκίας ή Ν. Κορέας στο SAFE

Ο Τόμας Ρενιέρ από την Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Τουρκία ή Νότια Κορέα για το αμυντικό πρόγραμμα SAFE, σημειώνοντας πως η αξιολόγηση των αιτήσεων συνεχίζεται και αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη ετοιμάζει άμυνα 360° με το Σχέδιο Ετοιμότητας 2030

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο Αμυντικής Ετοιμότητας 2030 προσφέρει πλήρη κάλυψη, ενώ αναφέρθηκε σε εμβληματικά αμυντικά έργα. Εξέφρασε ικανοποίηση για κυρώσεις της ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αμυντική ετοιμότητα ως το 2030, τείχος κατά drones και 3,4 τρις ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τέσσερα νέα αμυντικά προγράμματα για την ασφάλεια της ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στην άμυνα έναντι drones και την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας, λόγω αυξημένων απειλών στα ανατολικά σύνορα.