Στην επόμενη ημέρα του τουρισμού και των εργασιακών σχέσεων εστίασαν οι ομιλητές σε πάνελ του Delphi Economic Forum που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αφενός το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι μεγάλο αλλά υπάρχουν δυνατότητες να περιοριστεί, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις η κληρονομία αυτής της κρίσης θα είναι η επέκταση της τηλεργασίας.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, ο επικεφαλής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού και τις αλλαγές που θα έρθουν στην εργασία.
Πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία και ελπίδες
Ο τουρισμός συμβάλει κατά 20,6% στο ελληνικό ΑΕΠ (στοιχεία 2018), με περίπου το 20% των θέσεων εργασίας να εξαρτώνται από αυτό τον τομέα. Καθώς το 2019 η Ελλάδα σημείωσε νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας με 31 εκατ. επισκέπτες, οι βλέψεις για την φετινή χρονιά ήταν υψηλότατες. Η πανδημία του κορονοϊού όμως προκαλεί σημαντικότατο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, με τον Ανδρέα Ανδρεάδη να αναφέρει πως η κρίση στην τουριστική αγορά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μια διετία.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, η τουριστική αγορά υπολογίζεται να χάσει τουλάχιστον το 75-80% των εσόδων με τις απώλειες για την ελληνική οικονομία να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τόνισε ότι το πλήγμα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί η αξία του τουριστικού κλάδου και των τουριστικών assets και σημείωσε πως αναμένεται να υπάρξουν εξαγορές και μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο.
Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός πως η Ελλάδα έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της, καθώς, χάρη στις έγκαιρες και σωστές αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, το brand name της χώρας θα μπορούσε να βγει κερδισμένο, και ο εγχώριος κλάδος να κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι από μια διεθνή αγορά που θα συρρικνωθεί την επόμενη διετία.
Σε αυτό συμφώνησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που ανέφερε πως μεγάλοι tour operators σχεδιάζουν να φέρουν στην Ελλάδα όλους τους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Μεσόγειο. Προανήγγειλε μάλιστα πως θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα που θα δημοσιοποιηθεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως μπορεί φέτος η Ελλάδα να μην κάνει ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο φέτος και του χρόνου, από την μικρότερη τουριστική πίτα που θα υπάρξει.
Το μέλλον της εργασίας
Η πανδημία του κορονοϊού έφερε άμεσα αλλαγές τόσο στον δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα, με τους επιχειρηματίες να σημειώνουν πως η σημερινή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον και τον κ. Γεωργιάδη να υπογραμμίζει πως οι αλλαγές που ήρθαν στο Δημόσιο, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους «ήρθαν για να μείνουν».
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας επανέλαβε την πρόταση του ΣΕΒ για τον δανεισμό του εργατικού δυναμικού από μια επιχείρηση στην άλλη. Μια πρακτική που όπως υποστηρίζει ο κ. Φέσσας ακολουθείται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία.
Για την επιδότηση των ανέργων, ο κ. Φέσσας ανέφερε πως το κράτος θα πρέπει να επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία σημειώνοντας ότι αυτό «είναι μια τάση που κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη. Το κράτος βοηθά την επιχείρηση να συντηρήσει τον εργαζόμενο καλύπτοντας ένα ποσοστό του μισθού και ο εργαζόμενος παραμένει έτοιμος για εργασία. Είναι πανευρωπαϊκός κανόνας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος για το ίδιο θέμα σημείωσε πως «δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιδοτούμε την ανεργία πρέπει να επιδοτήσουμε την εργασία. Το θέμα δεν είναι να κάθονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους και να παίρνουν χρήματα. Το σωστό είναι οι άνθρωποι να κάθονται στην εργασία τους και να συμπληρώνεται το εισόδημα τους, εφόσον η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, μέσα από την επιχείρηση. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα παράγουμε θα εξάγουμε και να συνεχίσουμε τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας».
Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως η πανδημία που οδήγησε στην ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα άρδην την εικόνα της εργασίας, όμως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.