ΓΔ: 2063.09 0.07% Τζίρος: 53.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:47:37
Γκίκας Χαρδούβελης Τράπεζα της Ελλάδας
Φωτογραφία Γκίκας Χαρδούβελης Τράπεζα της Ελλάδας

Χαρδούβελης: Προτεραιότητα οι επενδύσεις για ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του Economist τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων και της ενιαίας αγοράς για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Την ανάγκη για ριζική ενίσχυση των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 29ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist. 

Ο κ. Χαρδούβελης συμμετείχε σε πάνελ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, και εστίασε στη διαρθρωτική υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον τομέα της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε, η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ της Ε.Ε. παραμένει χαμηλή, ειδικά στους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Παρότι η Ευρώπη διαθέτει πλεόνασμα αποταμιεύσεων, αυτό δεν μετατρέπεται σε εγχώριες επενδύσεις αλλά «εξάγεται», χρηματοδοτώντας χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισε την ανάγκη σύστασης μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που θα κατευθύνει τις διαθέσιμες αποταμιεύσεις προς νέες, εγχώριες επενδυτικές ευκαιρίες. 

Υποστήριξε ότι ένα ενιαίο και καλά λειτουργικό επενδυτικό περιβάλλον θα ενίσχυε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα αύξανε τη ροή κεφαλαίων εντός της Ε.Ε.

Ο κ. Χαρδούβελης εστίασε επίσης στα εμπόδια που δημιουργεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς, με ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

 Όπως είπε, οι «εσωτερικοί φραγμοί» λειτουργούν στην πράξη ως δασμοί έως και 100%, περιορίζοντας σημαντικά τη ροή επενδύσεων. 

Τόνισε ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τάσεις ενοποίησης έχουν αντιστραφεί, με αποτέλεσμα να διατηρούνται μικρές κεφαλαιαγορές και κατακερματισμένες τραπεζικές αγορές στην Ε.Ε.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, υπογράμμισε πως σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, η καθιέρωση του ευρώ, η διεύρυνση προς Ανατολική Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), συνέβαλαν στην αύξηση των επενδύσεων, καθώς συνοδεύτηκαν από μεταρρυθμίσεις, κίνητρα και πρόσβαση σε κεφάλαια.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Χαρδούβελης έθεσε το κεντρικό ερώτημα της εποχής: αν η νέα πρωτοβουλία για μια ενοποιημένη αγορά αποταμιεύσεων και επενδύσεων στην Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης και της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ισχυρό μήνυμα από Ελλάδα η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων

Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε την Ελλάδα ως αξιόπιστη στρατηγική πύλη επενδύσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ισχυρό μήνυμα που στέλνει η ελληνική οικονομία με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Στουρνάρας βάζει «φρένο» σε νέα μείωση επιτοκίων

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκφράζει επιφυλάξεις για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ήδη έχουν χαλαρώσει αρκετά οι όροι χρηματοδότησης αλλά και ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί μόνη της.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση σε STOXX 600, Γερμανία, Γαλλία και τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 στο -1,1% και ισχυρές πιέσεις σε Γερμανία, Γαλλία και τραπεζικές μετοχές, amid ανησυχίες για υψηλές αποτιμήσεις στον τεχνολογικό κλάδο.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΤ: Η Θεσσαλονίκη ενισχύει τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός city break

Ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υλοποιεί στοχευμένες καμπάνιες και δράσεις για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της πόλης, με στόχο την ένταξή της στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς city break και MICE.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερές οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στα στοιχεία απασχόλησης ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σταθεροποιητικά, με τον STOXX 600 να ενισχύεται κατά 0,1%, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ που θα δείξουν την κατεύθυνση της οικονομίας.