ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Το σχέδιο, ύψους 1 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου.

Το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι «το παρόν ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία». Περαιτέρω επισήμανε ότι «διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά το τέλος της» και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα εφαρμογής εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020, όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.

Εστιάζοντας στο ελληνικό μέτρο στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως η Ελλάδα της κοινοποίησε ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών, εκτιμώμενου ύψους 1 δισ. ευρώ βάσει του προσωρινού πλαισίου, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. «Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους. Το καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά, για να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε από την έξαρση της νόσου και για να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση της νόσου», σημειώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εκταμιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα χορηγείται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Η Επιτροπή, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) το καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών περιορίζεται μόνο στις φερέγγυες επιχειρήσεις, ii) οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα χορηγούνται έως τον Ιούνιο του 2020, iii) το μέτρο είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκαλείται από την έξαρση του κορονοϊού και (iv) τα ποσά της ενίσχυσης δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρουμ των Δελφών - Βαρχέλι: Τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δ. Βαλκάνια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκεπτικισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή διεύρυνση και μιλώντας γι' αυτό το θέμα, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με τα Δυτικά Βαλκάνια».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις τιμές των προϊόντων ζητεί ο Ι. Λιανός

Υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη, που στο πλαίσιο της δράσης της έναντι τις ακρίβειας, ξεκίνησε συστηματικές συγκριτικές έρευνες τιμών Ελλάδας και χωρών Ε.Ε. για βασικά προϊόντα.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» Κομισιόν στο νέο χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων

Στο 50% θα αυξηθούν οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στο Νότιο Αιγαίο και στο 60% θα ανεβούν σε Κρήτη και Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τον τροποποιημένο χάρτη που θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει την 4η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος ΦΠΑ στην ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ελλείμματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων της, κυρίως λόγω φοροδιαφυγής.