Ανάκαμψη στην οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται τους επόμενους μήνες, αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, καθώς η ζήτηση για κατοικίες από ξένους αγοραστές «σβήνει» την αβεβαιότητα που προκάλεσε ο Νέος Οικοδομικός Κώδικας (ΝΟΚ).
Η επίδραση του αρχικού «σοκ» που υπέστησαν επενδυτές, κατασκευαστές και εταιρείες ανάπτυξης από την απόφαση του ΣτΕ και τις αλλαγές στα μπόνους στις δομήσιμες επιφάνειες εξασθενεί, μετά τη μεγάλη βουτιά που παρατηρήθηκε στα στοιχεία του Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο δείχνουν μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κατά 37% στη συνολική επιφάνεια και κατά 38,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Η νομοθετική ρύθμιση που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το θέμα μπορεί να περιέχει ασάφειες και γκρίζες ζώνες, όμως συνάμα ρίχνει και φως στις αλλαγές που έφεραν την αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.
Σε έκθεσή της η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) αναφέρει ότι η προοπτική για την οικοδομή το 2025 παραμένει θετική, με προσδοκίες για συνεχιζόμενη ανάπτυξη μετά την άνοδο τον προηγουμένων ετών.
«Κοιτάζοντας πιο μακριά, τα έργα κατοικιών αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη από το 2026 έως το 2028. Ωστόσο, ορισμένες προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του οικιστικού τομέα μπορεί να είναι πιο μέτρια σε σύγκριση με τον μη οικιστικό τομέα και τις υποδομές» τονίζεται στην έκθεση.
«Η αύξηση των τιμών των ακινήτων και η επίδραση των επιτοκίων στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να είναι παράγοντες που επηρεάζουν. Ωστόσο, η ζήτηση για σύγχρονες και πολυτελείς κατοικίες, καθώς και το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, αναμένεται να παρέχουν κάποια στήριξη», προστίθεται.
Για ολόκληρο το έτος 2024, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) παρουσίασε αύξηση 14,9% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση 16,8% στην επιφάνεια και αύξηση 9,7% στον όγκο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.
Οι ξένοι δίνουν ρυθμό
Η ζήτηση για κατοικίες από ξένους αγοραστές συνεχίζει να δίνει τον ρυθμό της αγοράς. Πηγές μιλούν για ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ αγοραστές από τις ΗΠΑ είναι επίσης πολύ δραστήριοι στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.
Πιο κοντά, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών παραμένει ισχυρό, ενώ η εισροή κεφαλαίων από τους Τούρκους επενδυτές ακινήτων όλο και ενισχύεται.
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη Έκθεση του Διοικητή, το 2024 οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ως ποσοστό του συνόλου των επενδύσεων στη χώρα και ανήλθαν σε 2,75 δισ. έναντι 2,133 δισ. το 2023.
Δηλαδή, σε μια διετία τοποθετήθηκαν ξένα κεφάλαια 4,9 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.