ΓΔ: 1802.06 1.27% Τζίρος: 343.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:17
Euros, Money, xrhmata, nomismata
Φωτο: Shutterstock

Καταθέσεις στο εξωτερικό: Στα ύψη οι τόκοι που δηλώθηκαν στην Εφορία

Σε 9.764 ευρώ εκτοξεύτηκε ο μέσος όρος των τόκων από τις καταθέσεις στο εξωτερικό, μόλις 258 ευρώ ο μέσος τόκος των καταθέσεων στην Ελλάδα. Αυξήθηκαν κατά 16% οι Έλληνες καταθέτες εξωτερικού.

Τις τράπεζες του εξωτερικού επιλέγουν οι μεγάλοι Έλληνες καταθέτες, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τους τόκους που αναγράφουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ο μέσος όρος, κατά κεφαλήν, είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τους τόκους που δηλώνονται από τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, στις οποίες οι τραπεζικοί λογαριασμοί φορολογικών κατοίκων της Ελλάδας είναι πολύ περισσότεροι.

Το 2024, τόκους καταθέσεων εσωτερικού δήλωσαν 3.221.433 φυσικά πρόσωπα και το συνολικό τους ύψους προ φόρων ανήλθε σε 567,45 εκατ. ευρώ, με το μέσο ύψος των τόκων ανά φορολογούμενο να ανέρχεται σε 176,15 ευρώ. 

Το ίδιο έτος, τόκους προερχόμενους από το εξωτερικό δήλωσαν 21.277 φυσικά πρόσωπα, το συνολικό ύψος των οποίων ανήλθε σε 207,75 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 9.764 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζεται μεταξύ 7,5 - 10 δισ. ευρώ, αλλά πρέπει να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:

  1. Πρόκειται μόνο για τις καταθέσεις φυσικών προσώπων που έχουν τη φορολογική τους κατοικία και φορολογούνται στην Ελλάδα.
  2. Δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις Ελλήνων οι οποίοι έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, δεν είναι πλέον φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας και δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση στη χώρα μας.
  3. Δεν περιλαμβάνονται, φυσικά, καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, για τις οποίες όμως, φαίνονται ως δικαιούχοι φυσικά λη νομικά πρόσωπα που δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα.
  4. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που τηρούνται σε χώρες οι οποίες δεν είναι φορολογικά συνεργάσιμες ή δεν συμμετέχουν στη διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Το γεγονός ότι οι καταθέσεις φορολογικών κατοίκων της Ελλάδας είναι κατά βάση υψηλές τις φέρνει στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι.

Σχετικά με τη υποχρέωση δήλωσής τους, η ΑΑΔΕ σημειώνει πως αναγράφονται από τους υπόχρεους στους κωδικούς 669-670 του Ε1.

Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. 

Επίσης, η φορολογική Αρχή λαμβάνει και πληροφόρηση από τις Αρχές συνεργάσιμων χωρών και είτε προσυμπληρώνει τους σχετικούς κωδικούς είτε συμπληρώνονται από τον υπόχρεο και σε δεύτερο χρόνο η ΑΑΔΕ τα διασταυρώνει και ελέγχει την ο θότητά τους.

Οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως οι φορολογούμενοι με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι δήλωσαν το 2024 τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν 21.277 (15.667 κύριοι υπόχρεοι και 5.610 σύζυγοι). 

Το συνολικό ποσό των τόκων από το εξωτερικό που δήλωσαν ανήλθε σε 207,75 εκατ. ευρώ (174,86 οι υπόχρεοι και 32,89 εκατ. ευρώ. οι σύζυγοι), το οποίο είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2023 (τόκοι του 2022) που ήταν 79,17 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος όρος των τόκων από τράπεζες του εξωτερικού που δήλωσαν τα φυσικά πρόσωπα, με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα το 2024 εκτοξεύτηκε στο ποσό των 9.764 ευρώ ευρώ, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μόλις 257,6 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά:

  • Την αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων, μεταξύ των ετών 2022 και 2023.
  • Την αύξηση κατά 16% του αριθμού των φορολογουμένων που δήλωσαν καταθέσεις από το εξωτερικό καθώς το 2024 ανήλθαν σε 21.277 από 18.283 που ήταν το 2023.
  • Την αύξηση (μεταξύ των δύο ετών) του ύψους των καταθέσεων που είναι σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες

Το 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δήλωσαν (για το έτος 2023) τόκους τραπεζικών καταθέσεων, δανεισμού, εταιρικών ομολόγων ή τόκους που επιδικάστηκαν από καταθέσεις συνολικά 3.221.433 φορολογούμενοι (2.495.177 υπόχρεοι και 726.256 σύζυγοι).

Το ποσό των τόκων ανήλθε, συνολικά, σε 567,45 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τόκος ανά φορολογούμενο ανήλθε σε 176,15 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο μέσος όρος των καταθέσεων των νοικοκυριών το 2023 ήταν στα 143 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκιο κυμάνθηκε στο 0,45%.

Σε σχέση με το 2023 (φορολογικό έτος 2022) παρατηρείται αισθητή αύξηση του ποσού των τόκων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, καθώς το ποσό των τόκων που δηλώθηκε ήταν 257,56 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος των τόκων ανά φορολογούμενο στην Ελλάδα ήταν 57,33 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτόκια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιτόκια Ευρώπης δανείζονται νοικοκυριά – επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Σε χαμηλό 20ετίας η απόκλιση ελληνικών - ευρωπαϊκών επιτοκίων για τις επιχειρήσεις. Κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα τα επιτόκια δανείων και για τα νοικοκυριά. Γιατί αυτό δεν ισχύει για τα επιτόκια καταθέσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πρόστιμο της ΑΑΔΕ σε τράπεζα για καθυστέρηση αποστολής στοιχείων

Το πρόστιμο ύψους 1,84 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε σε τράπεζα επειδή απέστειλε εκπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ πληροφορίες για 18.387 λογαριασμούς πελατών της. Απορρίφθηκε η προσφυγή της τράπεζας από τη ΔΕΔ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρυφτοκυνηγητό κυβέρνησης - τραπεζών με έντονο «άρωμα» πολιτικού σόου

Τι κρύβουν οι επιθέσεις στις τράπεζες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αλήθειες και μύθοι για προμήθειες, επιτόκια, νέα δάνεια και ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες και δεν βγαίνουν στην αγορά.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ανησυχίες της αγοράς και οι περιπλοκές ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες

Απίθανος ένας έκτακτος φόρος στις τράπεζες. Δυσανάλογες θα ήταν οι επιπτώσεις στην αξιοπιστία της χώρας, το χρηματιστήριο και το επενδυτικό κλίμα. Η κυβέρνηση ζητά κινήσεις από τις τράπεζες για περισσότερα δάνεια και φθηνότερες συναλλαγές.