Στις χώρες με την υψηλότερη επιβάρυνση των νοικοκυριών από το άθροισμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών κατατάσσει την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με την ετήσια έκθεσή του.
Πρόκειται για την έκθεση του ΟΟΣΑ που αναφέρεται στην αποκαλούμενη «φορολογική σφήνα» ή tax wedge, δηλαδή στο σύνολο των φόρων που πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες -φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, ως ποσοστό του κόστους εργασίας.
Στην έκθεση συγκρίνεται η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές των μισθωτών χωρίς παιδιά και των οικογενειών με δύο παιδιά και διαπιστώνεται πως υπάρχει ελάχιστη φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες με παιδιά, σε σύγκριση με τους μισθωτούς χωρίς παιδιά.
Όπως καταγράφει ο διεθνής οργανισμός, για το 2024 η επιβάρυνση αυτή ανήλθε στο 37,3% του μέσου ακαθάριστου μισθού για τον εργαζόμενο με 2 παιδιά και στο 39,3% για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά.
Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 2 εκατοστιαίων μονάδων, μεταξύ των δύο κατηγοριών φορολογουμένων, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η θέση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.
Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα, έχουν μόνο η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και η Τουρκία, στις οποίες δεν υπάρχει διάκριση στην επιβάρυνση μεταξύ των φορολογουμένων με παιδιά και εκείνων χωρίς παιδιά. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη διαφορά είναι μεγαλύτερη από 9 εκατοστιαίες μονάδες.
Το φορολογικό βάρος των παιδιών
Ακόμη από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει πως για τον Έλληνα μισθωτό με μέσο εισόδημα χωρίς παιδιά, η συνολική φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε το 2024 κατά 0,54 ποσοστιαίες μονάδες στο 39,3%. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών, ενώ τα εισοδήματα αυξήθηκαν.
Παρατηρείται επίσης, ότι, η αύξηση του φόρου εισοδήματος, ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του πραγματικού μισθού για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων, κάτι που οδήγησε στη μείωση του διαθέσιμου (μετά τη φορολογία) εισοδήματος.
Ο πραγματικός μέσος μισθός αυξήθηκε σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κατά 1,7% το 2024 (4,7% ο ονομαστικός μείον 3% ο πληθωρισμός) ενώ ο μέσος φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε 2,6%.
Πάντως, η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο μισθωτό χωρίς παιδιά, για το σύνολο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 34,9%.
Σε ότι αφορά, δε στις οικογένειες με δύο παιδιά και έναν σύζυγο εργαζόμενο η «φορολογική σφήνα» το 2024 μειώθηκε οριακά (κατά 0,05 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 37,3%, ποσοστό που απέχει αισθητά από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι στο 25,7%.
Για τις οικογένειες με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους (όπου ο ένας έχει το μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού), το tax wedge μειώθηκε κατά 0,27 μονάδες στο 37,5% έναντι 29,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.