Την ώρα που ήδη το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας αποτιμάται σε 15 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε άλλους κλάδους που θα χρειαστούν πρόσθετη ενίσχυση με νέα μέτρα, αρχής γενομένης από την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη συγκεκριμένων τομέων της αγοράς, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, που σημειώνει ότι θα υπάρξει μέριμνα για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού.
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι «από αυτήν την εβδομάδα θα κάνουμε και κλαδικές μελέτες για τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», επισημαίνοντας πως εκτός από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τομείς όπως ο τουρισμός. «Έχουμε ένα βουνό προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Θέλει υπομονή τόλμη, προνοητικότητα και αποφασιστικότητα για τα μέτρα», κατέληξε.
Νέοι ΚΑΔ στο σχέδιο
Ο υπουργός Οικονομικών (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1), υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής το πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριληφθούν επιπλέον ΚΑΔ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
Επίσης πρόσθεσε πως «έως το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους, είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη και συμμετοχή στα προγράμματα με τα μέτρα, και αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων».
Σημείωσε δε, ότι «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Το θέμα είναι η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε όταν περάσει αυτή η κρίση να γίνει μια επανεκκίνηση με βάση την πορεία που είχαμε ως οικονομία τους πρώτους μήνες του 2020», τονίζοντας ότι τώρα η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση.
Φόβος για δεύτερο κύμα της πανδημίας στο τέλος του έτους
«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο, με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα. Η εικόνα στην οικονομία είναι κάθε ημέρα και χειρότερη. Περιμένουμε να δούμε, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών για τα μέτρα, πώς θα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και πως τον Μάιο. Πολύ περισσότερο, όταν ακούγεται ότι θα υπάρχει και νέο κύμα στο τέλος του χρόνου, ένα υπεύθυνο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του», ανέφερε.
Σχετικά με τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μέτωπα: στις καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, καθώς και στα «κόκκινα» δάνεια, «που δεν πρέπει να διογκωθούν εν μέσω αυτής της κρίσης», επισημαίνοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και στηρίζουμε».
Αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτή τη στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».
«Μπαζούκας» το ευρωομόλογο
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «μπαζούκας» μια έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι «το ευρωομόλογο είναι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή, αυτό που χρειάζονται όλες οι χώρες. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρωομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του».
Πρόσθεσε ότι «στα δημοσιονομικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πάρα πολλά, κινήθηκε τάχιστα και σωστά, καταργώντας ουσιαστικά τους δημοσιονομικούς κανόνες για όλους. Το θέμα είναι ότι για να κάνεις δαπάνες, πρέπει να υπάρχουν χρήματα, τα οποία στην Ευρώπη αναζητούνται και είναι λίγα».