Τη δημιουργία ενός νέου δείκτη βάσει του οποίου θα αυξάνονται τα ασφαλιστικά συμβόλαια Υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του αντίστοιχου δείκτη του ΙΟΒΕ, προανήγγειλε ο υπ. Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησης της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κας Μ. Αποστολάκη.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποκλιμάκωση των τιμών σε όλα τα βασικά είδη ανάγκης, τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες όπως και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Μας ενδιαφέρει ακόμη ο υγιής ανταγωνισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Σημείωσε ακόμη ότι το βασικό θέμα είναι ότι «πρέπει να στηριχτεί πρωτίστως το δημόσιο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα υπάρχουν περί τα 900.000 πολίτες που έχουν ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά 255.000 συμβόλαια είναι δια βίου για υπηρεσίες υγείας που έχουν σημαντικές αυξήσεις. Το 2011 τα συμβόλαια αυτά ήταν 750.000. Αυτή η πολύ μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως ότι τα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Έτσι δημιουργήθηκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Τίθεται λοιπόν, ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και την προστασία των καταναλωτών».
«Δεν είναι αποδεκτό κάποιος να κλείνει μια συμφωνία, να πληρώνει αρκετά χρόνια και όταν μεγαλώσει να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και προσέθεσε: «Για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6 %, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό". "Αναμένουμε, σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου χρειάζεται λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις, όπως η κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης».
Ως εκ τούτου θεσπίζεται ένας νέος δείκτης, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς σε αντικατάσταση αυτού που καταρτίζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026. Ακόμη, έρχονται ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.
«Από τον πρώτο μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης συζήτησα με όλες τις ενώσεις καταναλωτών και το θέμα έχει τεθεί σε επανειλημμένες συσκέψεις στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΤτΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε πως το μείζον είναι ότι να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. «Προτίθεμαι να απευθυνθώ εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσω την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματική μάχη για την αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διαβίωσης και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
«Για αυτό εργαζόμαστε με σχέδιο και αυταπάρνηση, ώστε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε με ρυθμιστικά μέτρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα», προσέθεσε και επισήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ύστερα από χρόνια αρνητικός πληθωρισμός, ο μικρότερος σε όλη την Ευρώπη.
Μ. Αποστολάκη: Ανεπαρκείς και καθυστερημένες παρεμβάσεις
Αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση για τις υπέρογκες και ασύδοτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων επέρριψε η Μιλένα Αποστολάκη, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς, καθυστερημένες και όψιμες τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, με τις οποίες υπόσχεται να καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, η βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει τον θεσμοθετημένο Ενιαίο Δείκτη Υγείας ο οποίος κατασκευάστηκε από τον ΙΟΒΕ κατόπιν ανάθεσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και να καταργήσει το υφιστάμενο από το 1994 νομοθετικού πλαίσιο προστασίας των ασφαλισμένων καταναλωτών, ψηφίζοντας τον νόμο 4738/20. Με τον νόμο αυτό επέτρεψε στις ασφαλιστικές εταιρείες την αυθαίρετη και καταχρηστική αύξηση των ασφαλίστρων στα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας. Σχετικά με την ορθή επίκληση από τις ασφαλιστικές εταιρείες των υψηλών νοσηλίων που χρεώνονται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανοχής και της εύνοιας έναντι των ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά υπηρεσιών υγείας.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι λόγω των αλλεπάλληλων εξοντωτικών αυξήσεων οι ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ισόβια ασφάλιση υγείας σε ηλικία που την έχουν περισσότερο ανάγκη και κατευθύνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, στα οποία τα ασφάλιστρα και οι παροχές διαμορφώνονται χωρίς περιορισμούς. «Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε προηγηθεί η ευγενική χορηγία της Κυβέρνησης.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ανεπαρκή, καθυστερημένα και γενικόλογα τα όσα ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι προτίθεται να πράξει, υπογραμμίζοντας η ρύθμιση του θέματος παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και η εκλεγμένη από το 2019 κυβέρνηση σύρεται σε αυτά από την υπεύθυνη, μαχητική και συγκροτημένη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το θέμα: «Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα καταργήσετε τον Ειδικό Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ που εσείς τον καταστήσατε νόμο του Κράτους το 2020, όταν σας καλούσαμε να μην προχωρήσετε στην άρση της προστασίας των καταναλωτών που προσέφερε το προηγούμενο πλαίσιο. Όπως συνέβη και με τις τράπεζες, ανεπαρκώς, καθυστερημένα, αμήχανα, η κυβέρνηση σύρεται στις σημερινές γενικόλογες ανακοινώσεις. Αν η κυβέρνησή προτίθεται να καταργήσει το Γενικό Δείκτη Υγείας, πρέπει να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη στους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους τους οποίους αφήσατε απροστάτευτους από την αυθαίρετη τιμολόγηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.