ΓΔ: 1455.23 0.17% Τζίρος: 72.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι πέντε συστάσεις της Κομισιόν για το 2025, η περίπτωση της Ελλάδας

Η Κομισιόν θα προχωρήσει σε έκδοση εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για οκτώ ακόμη χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν κάποια ζητήματα το 2024.

Εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για την Ελλάδα και οκτώ ακόμη χώρες, για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι καταγράφηκαν κάποιες ανισορροπίες το 2024 θα εκπονήσει και δημοσιοποιήσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα το δεύτερο μέρος της φθινοπωρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ πέραν της χώρας μας, θα υπάρξουν ανάλογες επισκοπήσεις για Γερμανία, Ιταλία,  Κύπρο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία. 

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η νέα δέσμη βασίζεται στην πρώτη και περιλαμβάνει: την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2025, την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης 2025 και την πρόταση της Επιτροπής για την κοινή έκθεση για την απασχόληση του 2025. Σημειώνεται ότι στην πρώτη δέσμη η Ελλάδα  είχε ενταχθεί στην ομάδα των χωρών που έχουν ευθυγραμμισθεί πλήρως με τις συστάσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Οι πέντε συστάσεις

Η φετινή σύσταση για τη ζώνη του ευρώ καλεί τα κράτη μέλη να ενεργήσουν τόσο μεμονωμένα, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των οικείων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσο και συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωομάδας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της οικονομική ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ειδικότερα, η σύσταση καλεί τα κράτη μέλη:

  1. να ενισχύσουν την καινοτομία, μεταξύ άλλων σε κρίσιμες τεχνολογίες.
  2. να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενισχύοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και μειώνοντας τη διοικητική επιβάρυνση και την κανονιστική πολυπλοκότητα.
  3. να στηρίξουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς κοινών προτεραιοτήτων, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων.
  4. να προωθήσουν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού και παράλληλα να αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
  5. να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να παρακολουθούν τους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023

Στο 0,8% υποχωρούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στο 5,6% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία.
Evvagelos Mytililnaios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ η ανταγωνιστική βιομηχανία

Σε άρθρο του στο Euractiv ο επικεφαλής της Metlen και της Eurometaux, τονίζει ότι η Κομισιόν πρέπει να προωθήσει άμεσα την «Πράξη για την Καθαρή Βιομηχανία», παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και εργαζομένους.