Άλμα 75% έκαναν το 2023 τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, χάρη στην επανεκκίνηση των μισθώσεων παραλιών, ενώ και για το 2024 εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα καταγραφεί αύξηση των εσόδων.
Σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που έχει κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό 2025 στη Βουλή, κατά το έτος 2023 παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση εσόδων η οποία ανήλθε σε ποσοστό 75%, από 26.983.045,33€ το 2022 σε 47.177.783,1 το 2023.
Σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως οι εξής παράγοντες:
- Το έτος 2023 επανεκκίνησε η διαδικασία τριετούς εκμίσθωσης κοινοχρήστων χώρων αιγιαλών και παραλιών για απλή χρήση, με τον αριθμό των μισθωτηρίων που συνήφθησαν εντός του ιδίου έτους να ανέρχεται σε 6500.
- Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους μπήκε σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία ηλεκτρονικού βεβαιωτικού καταλόγου εσόδων.
- Εκδόθηκαν 17 αποφάσεις καθορισμού ανταλλάγματος χρήσης για παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων αιγιαλών προς ανάπτυξη λιμενικών ή βιομηχανικών δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλάμβαναν αναδρομικά και προηγούμενες χρήσεις, τα ποσά των οποίων βεβαιώθηκαν όλα κατά το έτος 2023. Σημειώνεται ότι έσοδα τέτοιου είδους αποτελούν επαναλαμβανόμενα έσοδα ανά οικονομική χρήση, καθώς προκύπτουν από την ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας.
Οι Κτηματικές Υπηρεσίες με τα μεγαλύτερα έσοδα
Ως προς την ποσοτική προσέγγιση των εσόδων, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Κτηματικές Υπηρεσίες Μαγνησίας και Πειραιώς – Νήσων και Δυτικής Αττικής, καθώς εκεί εντοπίζεται ανάπτυξη σημαντικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων για τις οποίες, κατά το έτος αναφοράς, βεβαιώθηκαν ανταλλάγματα χρήσης για παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού.
Οι Κ.Υ. που βρίσκονται σε παραθαλάσσιους τουριστικούς νομούς παρουσιάζουν παραδοσιακά τα υψηλότερα έσοδα, και κατά το 2023 παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση εσόδων (έως και διπλάσια) η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκμισθώσεις παραλιών αλλά και στην έκδοση μέτρων προστασίας.
Το 60% των συνολικών εσόδων προέρχονται από τις οκτώ (8) πρώτες σε έσοδα Κ.Υ.:
Δωδεκανήσων, Αθηνών – Ανατ. Αττικής, Κυκλάδων, Πειραιά, Νήσων–Δυτ. Αττικής, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Χανίων και Ηρακλείου. Η Κ.Υ. Κυκλάδων αντικατέστησε στην πρώτη οκτάδα την Κ.Υ. Χαλκιδικής, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Κτηματικών Υπηρεσιών από πλευράς εσόδων για παραχωρήσεις παραλιών για απλή χρήση.
Κάμψη εσόδων από εκποιήσεις ακινήτων
Εντούτοις, τα έσοδα από εκποιήσεις Δημοσίων Ακινήτων παρουσιάζουν σημαντική κάμψη. Αυτό οφείλεται στο ότι, τον Μάρτιο του 2023, δημοσιεύτηκε ο Ν.5024/2023 καθιερώνοντας νέο θεσμικό πλαίσιο εξαγοράς κατεχομένων δημοσίων ακινήτων καταργώντας παράλληλα και όλες τις προ-υπάρχουσες σχετικές διατάξεις. Ο νόμος προέβλεπε την υποβολή αιτήσεων εξαγοράς αποκλειστικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία μπήκε σε παραγωγική λειτουργία το 2024.
Οι προβλέψεις για το 2024
Από την ανωτέρω παρουσίαση, διαφαίνεται η ανοδική ετήσια πορεία των εσόδων των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, σημειώνεται στην έκθεση.
Τα έσοδα του 2024 προβλέπεται να ακολουθήσουν επίσης ανοδική τάση για τους ακόλουθους λόγους:
- Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ψηφίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.5092/2024) παραχώρησης παραλιών για απλή χρήση. Ο νέος νόμος και οι εφαρμοστικές του αποφάσεις, προβλέπουν αυξημένα ανταλλάγματα απλής χρήσης σε σχέση με προηγούμενα έτη (αύξηση από 15% έως 25%) ενώ οι διοικητικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμα τα οποία είναι τετραπλάσια των ως άνω ανταλλαγμάτων παραχώρησης. Θεσπίστηκε πλήρως ψηφιακή διαδικασία παραχωρήσεων μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών αποκλειστικά από τις Κτηματικές Υπηρεσίες.
- Κατά το 2024 δημοπρατήθηκαν 1412 νέες θέσεις για απλή χρήση και συνήφθησαν άνω των 760 διετείς (λήξη: 12/2025) συμβάσεις.
- Το 2024 καθορίστηκαν ανταλλάγματα χρήσης για λιμενικά έργα που εξυπηρετούν βιομηχανικές δραστηριότητες σε πάνω από 12 περιοχές.
- Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 μπήκε σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα εξαγοράς κατεχομένων ακινήτων σύμφωνα με τον Ν. 5024/2023.
Οι προοπτικές της συστηματικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, κατά τα επόμενα οικονομικά έτη, εμφανίζονται θετικές.