Μόνιμες και θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, αυξημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024, καταγραφεί ο προϋπολογισμός για το 2025, όπως εκτιμά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ).
Ωστόσο, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και να υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση του χρέους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά πρέπει να δουν έμπρακτα μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες. Τα μικρότερα επιτόκια δανεισμού μεταφράζονται σε περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη απασχόληση, υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη άνεση στις ελληνικές επιχειρήσεις για δύνανται να ανταγωνιστούν πολυεθνικές.
Χρειάζεται επιμονή για τη μείωση του πληθωρισμού καθώς και να συνεχιστούν πολιτικές για φθηνότερη στέγη αλλά και για στήριξη της εργασίας. Οι φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξακολουθήσουν καθώς και να συνεχιστεί η αποκατάσταση σε μισθούς και συντάξεις. Μέσα από την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας όλων των κλάδων της παραγωγικής οικονομίας δημιουργείται το πλαίσιο εκείνο που θα προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει στο φορολογικό νομοσχέδιο να υλοποιηθούν οι 12 μειώσεις φόρων και τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών καθώς και διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας και του διοικητικού μοντέλου που διέπει την ΑΑΔΕ, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό.
«Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση πρέπει να στρέψει το βλέμμα στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με αναπτυξιακές παρεμβάσεις, οι οποίες να επιστρέφουν στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία τα πρόσοδα της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό ευημερίας για κοινωνία και επιχειρήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννης Μασούτης.