ΓΔ: 1393.49 -0.74% Τζίρος: 98.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» στη χρήση δεδομένων κινητής, όλο και πιο φθηνές οι χρεώσεις

Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κινητής και το 2024, την ώρα που επιβραδύνεται σε άλλες χώρες. Οι πάροχοι χάνουν έσοδα, παρά την αυξημένη κατανάλωση, καθώς μειώνονται οι χρεώσεις. Ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών.

Τους αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης στα mobile data διατηρεί η ελληνική αγορά, καθώς αυξάνεται διαρκώς η κατανάλωση. Τώρα οι πάροχοι καλούνται να επιταχύνουν την ανάπτυξη των δικτύων κινητής καθώς οι απαιτήσεις μεγαλώνουν με την αύξηση της διείσδυσης του 5G, την ίδια στιγμή που τα έσοδα παραμένουν «βαλτωμένα».

Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της κατανάλωσης δεδομένων παγκοσμίως, η Ελλάδα συνεχίζει ακόμα υψηλότερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Ωστόσο, η χώρα μας απέχει έτη φωτός από τους πρωτοπόρους της λίστας, ενώ την ίδια στιγμή η εκρηκτική άνοδος της χρήσης έχει επηρεάσει την ποιότητα των δικτύων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Tefficient για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η κατανάλωση mobile data συνέχισε να είναι ανοδική, με τους ρυθμούς ανάπτυξης ωστόσο να έχουν επιβραδυνθεί και την Πορτογαλία να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση.

Με βάση τα στοιχεία της Tefficient για το 2023, η Ελλάδα είχε καταγράψει την υψηλότερη αύξηση παγκοσμίως στα mobile data με 49% και η μέση μηνιαία κατανάλωση ανά χρήστη έφτανε τα 9 GB. Η ανοδική τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων (η ΕΕΤΤ ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο) η μέση κατανάλωση ήταν έως και διπλάσια, στα 18 GB.

Ο προβληματισμός για τους παρόχους

Ιστορικά υψηλά, τα οποία ωστόσο δεν συνδυάζονται πλέον και με αντίστοιχα υψηλά έσοδα για τους παρόχους, που έχουν κατεβάσει σημαντικά τις τιμές από το 2022, ενώ η χώρα μας ακόμα βρίσκεται ανάμεσα στις ακριβότερες παγκοσμίως, και πολύ υψηλότερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι υψηλές τιμές έχουν συγκρατήσει την… unlimited κατανάλωση δεδομένων, ενώ οι πάροχοι επιταχύνουν την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών κινητής. Οι πάροχοι βρίσκονται και πάλι σε ένα σταυροδρόμι καθώς έχουν ανακοινώσει πως μέσα στο 2025 θα λειτουργεί εμπορικά το 5G Stand Alone (SA) δίκτυο, με τον ΟΤΕ να έχει ξεκινήσει ήδη να προσφέρει την υπηρεσία και να έχει προαναγγείλει ότι η κάλυψη θα φτάσει το 60% στα τέλη του επόμενου έτους και στο 80% μέσα στην τριετία.

Όμως ήδη η αυξημένη κατανάλωση δείχνει να επιβαρύνει τα δίκτυα κινητής, με τη χώρα μας να μένει πίσω στις κατατάξεις της Ookla καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα των δικτύων. Γι' αυτό και οι πάροχοι καλούνται να τρέξουν στην αξιοποίηση των νέων συχνοτήτων στα 3,5 Ghz.

Επιπλέον η πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, καθώς τα έσοδα έχουν βαλτώσει και ταυτόχρονα καλούνται να τρέξουν μεγάλες επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως αν και η χρήση δεδομένων το 2023 αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% τα έσοδα των παρόχων κατέγραψαν μείωση περίπου 7%, με τους παρόχους να κάνουν ακόμα πιο προσιτά τα unlimited πακέτα σε ένα νέο πόλεμο τιμών που εξελίχθηκε την περασμένη χρονιά.

Βίοι αντίθετοι για την υπόλοιπη αγορά

Αν και η Ελλάδα δείχνει να καταγράφει και το 2024 την μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως, με την κατανάλωση να κινείται προς τα 20 GB, απέχει σημαντικά από την πρωτοπόρο Σαουδική Αραβία που προηγείται με βραχεία κεφαλή και 45,2 GB της Φινλανδίας με 45,1 GB mobile data. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λετονία με 41,1 GB και ακολουθεί η Ταϊβάν με 33,9 GB και πιο πίσω βρίσκεται η Αυστρία με 32,5 GB ανά καταναλωτή.

Με βάση τα στοιχεία της Tefficient, εκτός της Πορτογαλίας που κατέγραψε άνοδο 32% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, το Κατάρ ακολούθησε με ρυθμούς ανάπτυξης 25% και το Λουξεμβούργο συμπλήρωσε την τριάδα με 22% ενώ αμέσως ακολουθεί η Λιθουανία με 21%, ενώ Κροατία και Φινλανδία κατέγραψαν άνοδο μόλις 5%. Η Νότια Κορέα και η Ισπανία αναπτύχθηκαν με ρυθμούς μόλις 6-8%, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε 15 από τις 23 χώρες (65%) παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Τα έσοδα ανά gigabyte συνέχισαν να μειώνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, με το Λουξεμβούργο να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 22%, εν αντιθέσει με την Τουρκία, που είδε και πάλι τα έσοδά της ανά gigabyte να εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ και στη Φινλανδία κατέγραψαν για πρώτη φορά αύξηση. Όπως επισημαίνει η μελέτη, «είναι ενθαρρυντικό ότι το 70% των αγορών είδε την αύξηση του ARPU να ευθυγραμμίζεται με την υψηλότερη χρήση δεδομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η κατανάλωση mobile data, πίεση στους παρόχους για επενδύσεις

Αύξηση 45% καταγράφεται στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα δίκτυα υστερούν και οι πάροχοι βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα δίκτυα 5G θα προσθέσουν 4 δισ. ετησίως στην εθνική οικονομία

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία «φρέναρε» τη δυναμική του 5G, ο ρυθμός υιοθέτησης των δικτύων νέας γενιάς ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών έως σήμερα. Σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.
Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.