Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, προχωρήσει στην εφαρμογή των προεκλογικών του εξαγγελιών για την οικονομία διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ΤτΕ για την ιστορία του χρήματος ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αν ο νέος πρόεδρος προχωρήσει στην επιβολή δασμών και σε περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ τότε αυτό θα πλήξει καθοριστικά την ήδη αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία με κίνδυνο ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης να μηδενιστεί ή και να κινηθεί αρνητικά. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ορατό το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία
Αν υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος Τράμπ κάνει αυτό που έχει πει, δηλαδή να βάλει δασμούς, να αυξήσει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Ευρώπη, σημείωσε. «Αν βάλει δασμούς, έχει πει για 60% στην Κίνα και 30% στην Ευρώπη, αυτό θα χτυπήσει πολύ την ευρωπαϊκή οικονομία. Το πιθανότερο είναι αν μπουν δασμοί η ήδη αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία, που σήμερα αναπτύσσεται με 0,8%, να υποχωρήσει στο 0% ή και σε αρνητικό ρυθμό», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
«Με λίγα λόγια», συνέχισε ο διοικητής της ΤτΕ, «αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμό μπορεί να επανέλθει και στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία».
Ο κ Στουρνάρας θεώρησε δεδομένη μια δυναμική αντίδραση από την ΕΚΤ ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτά παραμένουν ακαδημαϊκές υποθέσεις και θα πρέπει να περιμένουμε να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος, κάτι που θα γίνει τον προσεχή Ιανουάριο, και να δούμε τις «προγραμματικές» δηλώσεις και τις επιλογές του νέου προέδρου.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του για τη διστακτικότητα της Ευρώπης στην υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. «Το θέμα συζητείται, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος», τόνισε. «Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι πάρα πολύ διστακτικές, επικρατεί ευρωσκεπτικισμός και ευρωδειλία. Την ίδια ώρα όμως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα προχωρούν. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα είμαστε με το κίνημα των μετρητών; Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γη για να κατέβουμε, ούτε μπορούμε να αποδράσουμε από την πραγματικότητα», τόνισε. «Τα ψηφιακά νομίσματα υιοθετούνται για λόγους διευκόλυνσης αλλά και επειδή τα εναλλακτικά μέσα πληρωμών σήμερα δεν είναι στον έλεγχο της Ευρώπης».
Σημείωσε πάντως ότι η εκλογή Τραμπ ίσως κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους. «Η Ευρώπη λιγότερο δρα και περισσότερο αντιδρά. Ίσως επικρατήσει λοιπόν η αιρετική άποψη σε σχέση με την εκλογή του κ. Τραμπ και η Ευρώπη αναγκαστεί να κάνει κάτι επιτέλους», τόνισε.