ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:30 DATA
FOTO SEKPY NAVAL
Φωτο: ΣΕΚΠΥ, EURONAVAL

Nέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπέγραψε η γαλλική Naval Group

Οι συμβάσεις καλύπτουν την προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή των φρεγατών FDI για το ελληνικό και το γαλλικό ναυτικό και την προετοιμασία της μελλοντικής οργάνωσης συντήρησης στην Ελλάδα των φρεγατών FDI.

Νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπέγραψε η Naval Group σήμερα 5 Νοεμβρίου 2024 στο ελληνικό περίπτερο στη EURONAVAL 2024, στο Παρίσι, σε συντονισμό με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), συνεχίζοντας τη δέσμευσή της για την ενίσχυση των αμυντικών και ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

Η υπογραφή των συμβάσεων που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό περίπτερο, ένα κέντρο καινοτομίας για τη ναυτική άμυνα, που οργανώθηκε από τον ΣΕΚΠΥ, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αφοσίωση της Naval Group στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την ελληνική βιομηχανία και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι συμβάσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καλύπτουν την προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή των φρεγατών FDI για το ελληνικό και το γαλλικό ναυτικό και την προετοιμασία της μελλοντικής οργάνωσης συντήρησης στην Ελλάδα των φρεγατών FDI για το ελληνικό ναυτικό. Υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα ισχυρής Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) της Naval Group ξεκίνησε το 2022 για το πρόγραμμα FDI του ελληνικού ναυτικού και ήδη περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή των πλοίων. Η Naval Group, σε συνεργασία με την 100% ελληνική θυγατρική της Naval Group Hellas, προωθεί την ενσωμάτωση νέων Ελλήνων εταίρων στην παραγωγή των πλοίων και προετοιμάζει ενεργά την μελλοντική οργάνωση Υποστήριξης σε Υπηρεσία (ISS) των πλοίων στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, πέντε ελληνικές εταιρείες υπέγραψαν συμβάσεις με τη Naval Group:

  • ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, που ήδη αποτελούν σημαντική αναφορά για τα προγράμματα FDI με την παραγωγή τμημάτων κύτους τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις γαλλικές FDI. Τα ναυπηγεία Σαλαμίνας θα συμβάλουν στη συντήρηση των πλοίων μέσω εργασιών χάλυβα.
  • GENERAL SHIPPING για υπηρεσίες βαφής.
  • COMPOSITE TECHNOLOGIES για εξαρτήματα.
  • ALKYONIS για υπηρεσίες επικάλυψης δαπέδων.
  • LIVADAROS για υπηρεσίες μόνωσης και κάλυψης.

«Αυτές οι νέες συμβάσεις με αξιόλογους ελληνικούς βιομηχανικούς εταίρους, μαζί με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Naval Group Hellas που περιλαμβάνει αρκετούς Έλληνες μηχανικούς, αποτελούν νέα βήματα για την ενσωμάτωση της ελληνικής βιομηχανίας στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό. Ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας, πέραν αποκλειστικά από το πρόγραμμα FDI», υπογράμμισε ο Benoît Chapalain, Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group Hellas.

Προώθηση έρευνας και καινοτομίας: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Naval Group και η Naval Group Hellas υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με έργα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και λύσεις επισκευών, ενισχύοντας μελλοντικές μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε καινοτόμα έργα. Το MoU επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Naval Group να συνεργαστεί με το ελληνικό οικοσύστημα R&D, να αναπτύξει στρατηγικό συντονισμό με ελληνικούς συνεργάτες σε καινοτόμα έργα μέσω Ευρωπαϊκών Αμυντικών Ταμείων ή μέσω διμερών προγραμμάτων, και να ακολουθήσει το MoU που είχε υπογραφεί προηγουμένως με το Ερευνητικό Κέντρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Τάσος Ροζολής: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει την πορεία της προς την καινοτομία

Χαιρετίζοντας στην τελετή εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου στη EURONAVAL 2024 ο πρόεδρος του του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το μεγαλύτερο ποτέ ελληνικό περίπτερο σε αμυντικές εκθέσεις, στέκεται δυναμικά ανάμεσα σε άλλες σημαντικές συμμετοχές. Ο λόγος της συμμετοχής μας στη EURONAVAL 2024 έχει τις ρίζες του στη δέσμευση του ΣΕΚΠΥ να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, να δώσει το έναυσμα για διασυνοριακές συνεργασίες και να διευρύνει τα όρια του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με το όραμα της δημιουργίας μιας σταθερής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας και Άμυνας, ο ΣΕΚΠΥ, από το 2023, έχει γίνει βασικό μέλος τόσο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Αεροδιαστήματος και Άμυνας (ASD) όσο και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ENRD), όπου συμμετέχει και συναποφασίζει με διορισμένους εκπροσώπους στις αντίστοιχες επιτροπές.

Τα μέλη του ΣΕΚΠΥ, που αποτελούν παράδειγμα σύμπραξης και αριστείας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών και ως εκ τούτου, αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν αξιόπιστους εταίρους στους οποίους οι ξένοι φορείς μπορούν να επενδύσουν τεχνολογικό, οικονομικό και βιομηχανικό κεφάλαιο.

Ο ΣΕΚΠΥ επίσης έλαβε το 2024 τη στρατηγική απόφαση να ιδρύσει την «Εταιρεία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας “ με το διακριτικό τίτλο ”DefencEduNet», η οποία αποτελεί το πρώτο ελληνικό DEFENCE CLUSTER.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι σε καλή θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την καινοτομία και τη συνεργασία.
Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με εκείνους που μοιράζονται το ίδιο σύνολο αρχών και στόχων, με σκοπό τη σφυρηλάτηση στρατηγικών συνεργασιών για την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες του σύγχρονου τοπίου της ασφάλειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panagiotopoulos, Ypourgeio Amynas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβόλαια με 23 ελληνικές εταιρείες έχει συνάψει η Naval Group

Όπως σημείωσε ο υπ. Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, οι διεθνείς αμυντικές εταιρείες « διάκειται θετικά ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων αυτών με τους εγχώριους φορείς».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να εμπλακεί στις αμυντικές δαπάνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως υπάρχουν βιομηχανικά προϊόντα όπως στην άμυνα, και άλλους τομείς όπου θα μπορούσαν να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για άσκηση βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΚΠΥ: Ημερίδα για τις αμυντικές συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Στην ημερίδα, έγινε μια πολύπλευρη και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας αλλά και την ευρωπαϊκή διάσταση του νομικού πλαισίου των προμηθειών αμυντικού υλικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμπραξη Πανεπιστημίων και αμυντικών βιομηχανιών στην DefencEduNet

Σκοπός της DefencEduNet είναι η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία για όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας.
Xardalias-Nikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδαλιάς: Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

«Σε ότι αφορά, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ναυπηγεία, εγχώρια αμυντική βιομηχανία,  θα πάψουμε να ακολουθούμε. Ανοίγουμε νέους δρόμους», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αρμόδιος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας.