ΓΔ: 1382.68 0.06% Τζίρος: 149.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Inflation, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Υψηλότερος κατά 1,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από την ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% που έχει η ΕΚΤ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ότι έχει κερδηθεί ο «πόλεμος», τόνισε, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σταθερά μεταξύ της πρώτης 5άδας των υψηλότερων πληθωρισμών της ευρωζώνης είναι αυτός για την Ελλάδα, βάσει και της νέας εκτίμησης της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας ο ελληνικός πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο από 3,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυτός για την ευρωζώνη εμφάνισε, επίσης, άνοδο στο 2% από 1,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται σε Βέλγιο (4,7%), Εσθονία (4,5%), Κροατία (3,5%), Ολλανδία και Σλοβακία (3,3%) και ακολουθεί η χώρα μας. 

 

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Eurostat όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Οκτώβριο (3,9%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, σε σύγκριση με 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, σε σύγκριση με -6,1% τον Σεπτέμβριο).

Βάσει των παραπάνω δεδομένων επιβεβαιώνεται, για μία ακόμη φορά, η έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, για τον «κίνδυνο» που έχει ο πληθωρισμός υπηρεσιών και πόσο δυσκολεύει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. 

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε ακόμη νικήσει 

Ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% που έχει η ΕΚΤ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ότι έχει κερδηθεί ο «πόλεμος», έσπευσε να τονίσει, για μία ακόμη φορά, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Ο στόχος είναι ορατός, αλλά δεν πρόκειται να σας πω ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε σε συνέντευξή της στη Le Monde και προσέθεσε «γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, απλώς και μόνο λόγω των επιδράσεων της βάσης».

Εμμένοντας στην πάγια γραμμή της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το μέγεθος και η σειρά των μειώσεων των επιτοκίων θα καθοριστούν από τα οικονομικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων και μηνών».

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν πρόσφατα τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης, αν και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου έδειξαν ότι η ανάπτυξη, στο 0,4%, ήταν ταχύτερη από την προβλεπόμενη. Αυτό συνέβαλε στο να περιορίσουν οι επενδυτές τα στοιχήματα για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, η οποία, όπως είπαν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος για να αποφευχθεί η καθυστέρηση.

«Θέλω να δω τον στόχο του 2% να επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό σοκ, αυτό θα γίνει κάποια στιγμή το 2025». Επανέλαβε επίσης την προσδοκία της ΕΚΤ για μια ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση, λέγοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι -και η οικονομική ιστορία μας δείχνει- ότι το πρόσθετο διαθέσιμο εισόδημα θα διατεθεί τελικά στην κατανάλωσηΜε βάση τις πληροφορίες και την ανάλυση που διαθέτουμε σήμερα, δεν αναμένουμε ύφεση το 2024, το 2025 ή το 2026».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ