ΓΔ: 1395.08 -0.18% Τζίρος: 52.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλη πτώση στην παραγωγή κρασιού, αλλά θα είναι καλύτερης ποιότητας

Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έφεραν πρόωρο τρύγο και μείωση παραγωγής σταφυλιών που ξεπέρασε το 20%. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα σταφύλια είναι καλύτερης ποιότητας. Δεν αναμένονται αυξήσεις τιμών.

Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος στα αμπέλια της της χώρας μας, ωστόσο η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία επηρεάζουν φέτος την παραγωγή που θα είναι μειωμένη από 20% έως και 50% σε ορισμένες περιοχές.

Πέρυσι οι ασθένειες μπορεί να προκάλεσαν προβλήματα και να μείωσαν την παραγωγή, ωστόσο φέτος δεν θα ανακάμψει. Θα είναι ακόμη μικρότερη καθώς οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες ειδικά στη νότια Ελλάδα και στα νησιά δημιούργησαν προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο Business Daily ο Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, «φέτος το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχαν όλες οι περιοχές την ίδια μείωση. Ένας μέσος όρος είναι από 20% έως 50% σε ορισμένες όμως περιοχές. Ο λόγος ήταν η λειψυδρία και η ξηρασία που επικράτησε φέτος σε όλη τη χώρα». 

Επίσης, η ξηρασία και η έλλειψη νερού είναι τραγική. Όπως τόνισε ο κ. Βογιατζής, στις Κυκλάδες δεν έχουν ούτε το 40% της παραγωγής. Στις άλλες περιοχές ακόμα και εκεί που υπήρχε η δυνατότητα άρδευσης, πάλι έχουν επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας. «Είναι μια χρονιά που δυσκολεύτηκε το αμπέλι σαν φυτό», τόνισε. 

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η νότια Ελλάδα, κυρίως τα νησιά και η Κρήτη που έχουν μεγάλη μείωση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καλύτερη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπως και σε περιοχές σε υψόμετρο, όπως η Τρίπολη, όπου δεν έχουν μεγάλες μειώσεις.  

Όσον αφορά το φαινόμενο ότι φέτος ο τρύγος ξεκίνησε ακόμα και τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές, ο λόγος είναι πάλι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθώς ξεκίνησε και ο βιολογικός κύκλος του αμπελιού νωρίς, δεν είχαμε μεγάλο χειμώνα και επομένως όλα ήρθαν πιο νωρίς. Όπως μας εξήγησε ο κ. Βογιατζής, αυτό το φαινόμενο λέγεται, πρωίμιση, και είναι η σοβαρότερη που έχουμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα, η οποία οφείλεται στις παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες που έπιασαν ρεκόρ φέτος. 

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι πολύ θετικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και αυτό είναι ότι «τα σταφύλια που τρυγήθηκαν φέτος σε γενικό αλλά και ειδικότερο πλαίσιο ήταν πολύ ωραία σταφύλια και θα γίνουν πολύ ωραία κρασιά. Η ποιότητα φέτος ήταν αναβαθμισμένη, πάρα πολύ καλή. Ωρίμασαν πολύ καλά τα σταφύλια είχαμε ωραία χρώματα πολύ καλά». 

Για τις τιμές που αφορούν ιδιαίτερα τους καταναλωτές, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι «οι τιμές στον παραγωγό έχουν ανέβει ανάλογα με την ζήτηση και η ζήτηση ήταν μεγάλη γιατί αποθέματα δεν υπάρχουν. Επομένως έχουμε μία άνοδο σε αυτές, η οποία όμως  δεν θα μπορούσα να πω ότι θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Θα απορροφηθούν οι αυξήσεις γιατί το κρασί πρέπει να είναι φιλικό προς τον καταναλωτή και η ακρίβεια χτυπάει και το δικό μας το brand και το λαμβάνουμε υπ' όψιν. Δεν θέλουμε να ακριβύνουμε πολύ». 

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2024/25 η παραγωγή οίνου στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς (-1% σε ετήσια βάση) και να παραμείνει περίπου 7% κάτω από το μέσο επίπεδο της πενταετίας. 

Η παραγωγή οίνου στην Ισπανία θα επιστρέψει στα μέσα επίπεδα 5ετίας, χάρη στην ανάκαμψη της κύριας οινοπαραγωγικής περιοχής Castilla-La Mancha, η οποία πέρυσι υπέφερε από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Η Extremadura και η Rioja έχουν επίσης καλύτερες προοπτικές από πέρυσι. Αντίθετα, άλλες περιοχές έχουν υποφέρει λόγω καιρικών φαινομένων και αναμένεται να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις. 

Στη Γαλλία, η συγκομιδή αναμένεται να είναι μικρότερη από πέρυσι στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, κυρίως λόγω μυκητιασικών μολύνσεων μετά από υγρές καιρικές συνθήκες, αλλά και λόγω επεισοδίων χαλαζιού την άνοιξη, με αποτέλεσμα τη συνολική πτώση κατά 10% κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών σε εθνικό επίπεδο. 

Στην Ιταλία η κατάσταση είναι πιο ανάμεικτη. Ο ξηρός καιρός είναι πιθανό να περιορίσει τις ποσότητες παραγωγής στο νότο, αλλά με καλής ποιότητας οίνους χάρη στην απουσία ασθενειών (π.χ. Σικελία), ενώ ο υγρός καιρός στο βορρά μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές μολύνσεις σε ορισμένες περιοχές. Συνολικά, η παραγωγή στην Ιταλία θα αυξηθεί κατά 7% αλλά θα παραμείνει κάτω από τα μέσα επίπεδα. 

Στην Πορτογαλία, η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 3%, λόγω μειώσεων στις κύριες αμπελουργικές περιοχές Douro, Lisboa και Alentejo.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντεπίθεση των σούπερ μάρκετ για ΦΠΑ, πλαφόν κέρδους και χρεώσεις καρτών

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ζητούν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, ενώ επιμένουν στην ανάγκη να καταργηθεί το πλαφόν κέρδους και να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες.