ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ταχύτερη ανάπτυξη «βλέπει» το ΙΟΒΕ, ανησυχία για επενδύσεις - ισοζύγιο

Σημαντικά βελτιωμένες οι νέες προβλέψεις για ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις, «βαρίδι» η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Στο 2,3% η νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024.

Ταχύτερη ανάπτυξη το 2024 προβλέπει το ΙΟΒΕ στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, αναπροσαρμόζοντας θετικά τις προβλέψεις για την κατανάλωση και της επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, μεγάλη αύξηση καταγράφεται στις προβλέψεις για τις εισαγωγές, η οποία θα εξανεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη από την αύξηση κατανάλωσης και επενδύσεων.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του για το γ’ τρίμηνο του έτους, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις και θα φτάσει το 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,1%.

Στην επιτάχυνση αυτή θα συμβάλει η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,2% (στις προηγούμενες προβλέψεις το ποσοστό είχε εκτιμηθεί σε 1,3%), αλλά και οι βελτιωμένες προβλέψεις για τις πάγιες επενδύσεις, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,8%.

Ωστόσο, την ώθηση που θα δώσουν στην οικονομία η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των εισαγωγών, που προηγουμένως προβλεπόταν ότι θα αυξάνονταν φέτος μόλις κατά 1,9%, αλλά στις νέες προβλέψεις το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 5,8%.

Για το 2025, το ΙΟΒΕ περιμένει νέα, μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4%, με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,7% και των επενδύσεων κατά 6%. Οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 10%, στο 9,3% και ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2,4%.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι βραχυπρόθεσμα αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά μεσοπρόθεσμα αυξάνονται οι ανησυχίες. Όπως αναφέρει:

  • Η ελληνική οικονομία φαίνεται να καταγράφει κατά τους τελευταίους μήνες ρυθμούς μεγέθυνσης ελαφρά υψηλότερους από ό,τι μπορεί να αναμένονταν προηγουμένως, και από τους σχετικά υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρατεταμένη ανθεκτικότητα της κατανάλωσης είναι ένας κύριος παράγοντας για αυτό, μέσα σε σημαντική μείωση της αβεβαιότητας, όπως αποτυπώνεται στο διαφορικό κόστος χρηματοδότησης και σε επιμέρους σχετικούς δείκτες. Σημαντική είναι η συμβολή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αυτή όμως να μετατίθεται πλέον περισσότερο προς το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, επηρεάζει θετικά και τη δική μας υποστηρίζοντας και τις σχετικά βελτιωμένες εκτιμήσεις για το τρέχον έτος και για το επόμενο. Ο τουρισμός, παρά την μικρή κάμψη που παρουσιάζει φέτος, συμβάλλει θετικά ενώ συνεχίζεται η γενικά θετική πορεία των εξαγωγών προϊόντων. Ο πληθωρισμός κάμπτεται σταδιακά, αν και είναι ανησυχητική η επιμονή του σε επίπεδα υψηλότερα σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.
  • Η τρέχουσα θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να συγκαλύπτει όμως τις σημαντικές προκλήσεις. Αφενός, διότι πλέον η ελληνική οικονομία κινείται, μετά τη βαθιά κρίση, από χαμηλή βάση και η απόσταση που τη χωρίζει από τις περισσότερες ευρωπαϊκές είναι μεγάλη, όχι μόνο ως προς τα εισοδήματα αλλά και ως προς τα επενδεδυμένα κεφάλαια και το διαθέσιμο δυναμικό εργασίας. Αφετέρου, διότι η απόσταση παραγωγικότητας από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίας, παρά τη βελτίωση της σε σημαντικούς τομείς, είναι μεγάλη και για να καλυφθεί απαιτείται επιμονή επενδυτική προσπάθεια, όπως και συνεχιζόμενη βελτίωση στο θεσμικό πλαίσιο της οικονομίας. Οι αδυναμίες αυτές αντανακλώνται κυρίως σε δυο περιοχές που προκαλούν ανησυχία, παρά την γενικότερα θετική πορεία της οικονομίας.
  • Πρώτον, στις επενδύσεις, παρά την αύξηση που καταγράφεται υπάρχει υστέρηση, ιδίως των παγίων επενδύσεων, από τα αναγκαία επίπεδα για να στηριχθούν μεσοπρόθεσμα ισχυροί ρυθμοί μεγέθυνσης. Η πορεία των επενδύσεων κατά την επόμενη χρονιά, στην οποία θα εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό και η επίδραση του ταμείου ανάκαμψης, θα είναι καθοριστικός παράγοντας συνολικά για την οικονομία.
  • Δεύτερον, ανησυχία πρέπει να δημιουργεί το σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παραμένει μεγάλο ακόμη και μετά τη μείωση των τιμών στις ενεργειακές αγορές. Παρά τη σχετικά θετική πορεία των εξαγωγών, η αύξηση των εισαγωγών καταγράφεται συστηματικά μεγαλύτερη, οδηγώντας σε ένα συστηματικό κενό. Το χαμηλό επίπεδο αποταμίευσης αποτελεί την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.

Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο νέος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε στη «μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε, για τη συνέχιση της παράδοσης αριστείας που χαρακτηρίζει το Ίδρυμα. Υπό τη συνεπή ηγεσία του Νίκου Βέττα, στόχος είναι η συνέχιση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του ΙΟΒΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ό,τι παράγει το ΙΟΒΕ, δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικά δεδομένα, είναι εργαλεία τεράστιας αξίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία συνολικά».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε την ενίσχυση των ρυθμών μεγέθυνσης βραχυχρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και των ανησυχιών μεσοπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ωστόσο είναι ήπιος και παρουσιάζει υψηλή ετερογένεια μεταξύ χωρών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται επιτάχυνση στην Ευρώπη, από σημαντικά χαμηλότερο όμως τρέχοντα ρυθμό μεγέθυνσης. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια υποχωρούν σταδιακά, με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν. Οι εμπορικές ροές εμφανίζονται ανθεκτικές στους διεθνείς κλυδωνισμούς.

Ωστόσο ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ εξέφρασε τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις διεθνείς εστίες αβεβαιότητας που εντείνονται καθώς, όπως τόνισε, κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και παραμένουν εμπόλεμες ζώνες στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Ευρώπης, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης σε αγορές ενέργειας και κεφαλαίων, ενώ καταγράφεται αύξηση δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων σε ανεπτυγμένες οικονομίες και χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Επίσης όπως σημείωσε ο κ. Βέττας, η ελληνική οικονομία καταγράφει σημαντικά θετικές επιδόσεις. Βραχυχρόνια, οι ρυθμοί μεγέθυνσης συνεχίζουν να είναι υψηλότεροι των μέσου όρου στην Ευρώπη, και παράλληλα επιτυγχάνονται συστηματικά οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Όμως όπως ανέφερε, μεσοπρόθεσμα η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις. Υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερη δυναμική των παραγωγικών επενδύσεων, επαναφορά της ισορροπίας στο εξωτερικό ισοζύγιο, όπως μέσα από ενίσχυση των εξαγωγών και της εγχώριας αποταμίευσης, καθώς θα παραμένει διασφαλισμένη η δημοσιονομική σταθερότητα μεσοπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία καλείται να προσαρμοστεί σε κεντρικές διεθνείς τάσεις, στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στο διεθνές εμπόριο. Η ανθεκτικότητα κατανάλωσης υπήρξε διεθνής τάση που σταδιακά φθίνει. Υπάρχει πίεση σε Ελλάδα και Ευρώπη για τόνωση των επενδύσεων (π.χ. προτάσεις έκθεσης Draghi), με έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, το διεθνές εμπόριο έχει αυξήσει τον βαθμό συσχέτισης και εξάρτησης των οικονομιών μεταξύ τους. Ανάγεται σε άμεση προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία η εξειδίκευση της παραγωγής σε περιοχές υψηλής αξίας και καινοτομίας, προκειμένου να καταστεί λιγότερο ευάλωτη σε επόμενες διεθνείς αναταράξεις», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στην Αττική, όπου καταγράφεται με διαφορά και το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η δυναμική στην οικονομία παρά την κάμψη του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Attica Bank και ΙΟΒΕ σημειώνουν ότι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης αποθεμάτων. Ο πληθωρισμός και η ανεργία υποχωρούν, θετικές οι δημοσιονομικές επιδόσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Στα 3 δισ. ευρώ η συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στο ΑΕΠ

Οι δραστηριότητες των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟκοιΠ) υποστηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την παραγωγή του 1,6% του ΑΕΠ της χώρας και την απασχόληση του 1,9% των εργαζομένων, χωρίς να περιλαμβάνεται η οικονομική αξία του εθελοντισμού.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» του δείκτη οικονομικού κλίματος σε χαμηλό 20 μηνών τον Οκτώβριο

Υποχώρησε απότομα ο δείκτης οικονομικού κλίματος με τη λήξη της τουριστικής περιόδου από 104,9 σε 98,3 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση, 63% των εμπόρων προβλέπουν ανατιμήσεις. Εξαιρετικά απαισιόδοξοι οι καταναλωτές.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Κίνδυνοι για την ανάπτυξη το 2023 παρά την ισχυρή άνοδο το 2022

Εκπλήσσει ευχάριστα η φετινή ανάπτυξη, ανεβαίνει η πρόβλεψη στο 6%. Σοβαρή επιβράδυνση το 2023 στο 1,6%. Δυσάρεστες εκπλήξεις από πανδημία, ενεργειακή κρίση ή καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν ακόμη και να μηδενίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.