ΓΔ: 1418.86 -0.03% Τζίρος: 39.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:09 DATA
Φωτο: Shutterstock

EIU: Ισχυρή η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η πολύ καλή πορεία της οικονομίας οδηγεί και σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το Economist Intelligence Unit. Οι πρωταθλητές σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ των χωρών οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικός τους περιβάλλον έως το 2028 συγκαταλέγεται η Ελλάδα, βάσει αντίστοιχης κατάταξης την οποία δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit, με τη χώρα μας, ήδη, να έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση «όταν εξετάζουμε τις πιθανές αλλαγές στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα τα επόμενα πέντε χρόνια, διαπιστώνουμε ότι εκείνα που θα βελτιωθούν περισσότερο είναι οι χώρες που εμφάνισαν τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων 20 ετών. Ωστόσο, μερικές νέες χώρες εισέρχονται στον κατάλογο των 10 χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις: Ινδία, Κένυα και Ελλάδα. Η Ινδία είναι η μόνη αγορά μεμονωμένης χώρας που προσφέρει μια δυνητική κλίμακα συγκρίσιμη με εκείνη της Κίνας. Το νεανικό δημογραφικό προφίλ της Ινδίας αποτελεί κρίσιμο πλεονέκτημα, υποσχόμενο καλή διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού. Η Ινδία επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το blockchain, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν κλάδους όπως ο τραπεζικός τομέας, η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση, η εφοδιαστική, η γεωργία και η κτηματομεσιτική. Ο νόμος ιδιωτικοποίησης της Κένυας του 2023 θα συμβάλει στην περικοπή του υπερβολικά μεγάλου οικονομικού αποτυπώματος του κράτους, ενισχύοντας παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, η Ελλάδα θα σημειώσει επίσης μεγάλη βελτίωση στη βαθμολογία, αντανακλώντας τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της».

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν 

Επιπρόσθετα στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί παράγοντες, τόσο θετικοί όσο και αρνητικοί, που θα επηρεάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον μιας οικονομίας τα επόμενα 20 χρόνια. Οι χώρες με θετικούς ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού που μπορούν να αξιοποιήσουν το δημογραφικό τους μέρισμα θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των χωρών που παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς γεννήσεων και υψηλά επίπεδα καθαρής μετανάστευσης. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η ικανότητα μιας χώρας να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές αλλαγές, θα είναι πιο σημαντικοί από ποτέ τις επόμενες δεκαετίες. 

Μία από τις πιο δύσκολες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα θα είναι η κλιματική αλλαγή. Το Βιετνάμ, η χώρα που αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, είναι μία από τις γεωγραφικές περιοχές που θα επηρεαστούν επίσης περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η μεγάλη ακτογραμμή του και τα πληθυσμιακά του κέντρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο το καθιστούν ευάλωτο στην αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων φαινομένων καύσωνα και σοβαρών καταστροφικών καταιγίδων.

 

Οι πρωταθλητές 2003 - 2023

Το Βιετνάμ, η Σερβία και η Ρουμανία έχουν δει τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ιδιόκτητο δείκτη του EIU.

Μια μακροχρόνια μελέτη του ιδιόκτητου δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος δείχνει ότι αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σερβία, η Ρουμανία και η Κροατία, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, βελτίωσαν περισσότερο το επιχειρηματικό τους περιβάλλον μεταξύ 2003 και 2023. 

Η χώρα που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο είναι το Βιετνάμ. Η κατακόρυφη άνοδος του Βιετνάμ στον δείκτη οφείλεται στην υιοθέτηση πολλών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και στις επενδύσεις του σε υποδομές, καθώς και στο ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο. Έχει επίσης επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική «Κίνα+1» για τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από την Κίνα. Ενόψει της επόμενης πενταετίας, οι περισσότερες από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις από το 2003 θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες περαιτέρω βελτιώσεις, ενώ θα προστεθούν και μερικές άλλες, όπως η Ινδία, η Κένυα και η Ελλάδα. Οι βελτιώσεις στις βαθμολογίες αποτελούν ιστορικά ακριβή προγνωστικό παράγοντα για ισχυρότερη αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Η Σερβία είναι η δεύτερη πιο βελτιωμένη χώρα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η βελτίωση αυτή προήλθε από μια σχετικά χαμηλή βάση για μια χώρα στο επίπεδο ανάπτυξης της Σερβίας. Υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό: περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα που προέκυψε από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οικονομία της Σερβίας υπέστη τεράστια ζημία από τον πόλεμο και τις κυρώσεις που διήρκεσαν όλη τη δεκαετία του 1990. Η μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία της Σερβίας σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως αποτέλεσμα της ανατροπής του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του τέλους της διεθνούς απομόνωσης της Σερβίας και της άρσης των οικονομικών κυρώσεων. Ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ, η Σερβία επωφελήθηκε από το αυξημένο εμπόριο με το μπλοκ και έλαβε αρκετά γενναιόδωρη χρηματοδότηση. Τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους και η χρηματοδοτική στήριξη από την Κίνα οδήγησαν σε βελτιώσεις στις υποδομές και θα συνεχίσουν να το κάνουν το 2024-28.

Η ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ από το 2007 είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στη βελτίωση της βαθμολογίας της την περίοδο 2003-23. Η ένταξη στην ΕΕ συνέβαλε στην ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς η κυβέρνηση υποχρεούται να μεταφέρει τη νομοθεσία της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Η βελτίωση της βαθμολογίας της Κροατίας εξηγείται από την ένταξη στην ΕΕ το 2013, καθώς και από την ένταξη στο ευρώ και στη ζώνη Σένγκεν το 2023. 

 

Η μαζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Πολωνίας οφείλεται επίσης κυρίως στην προσχώρησή της στην ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση το 2004. Ειδικότερα, η Πολωνία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τον περιφερειακό μέσο όρο λόγω της μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας της, της άφθονης προσφοράς εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης στην κεντρική Ευρώπη. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος καθαρός αποδέκτης κονδυλίων της ΕΕ και οι όροι που συνοδεύουν τα κονδύλια αυτά έχουν ωθήσει σε θετικές θεσμικές αλλαγές, οδηγώντας σε μείωση της διαφθοράς, αύξηση της γραφειοκρατικής αποτελεσματικότητας και σχετικά σταθερό καθεστώς δικαίου. Αναμένουμε ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα παραμείνουν δοκιμαστικές. Μεταξύ των 10 πιο βελτιωμένων οικονομιών, η βαθμολογία της Πολωνίας θα παραμείνει η υψηλότερη (7,8 στα 10) το 2028. 

Η ενσωμάτωση της Τουρκίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχει βελτιωθεί, καθώς η χώρα αποτελεί μέρος μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ (εξαιρουμένης της Κύπρου) και έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες. Δεν είναι μόνο το μέγεθος και η θέση της αγοράς ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά και η ποιότητα της αγοράς εργασίας της Τουρκίας έχει επίσης βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες ελλείψεις δεξιοτήτων. Η τεχνολογική ετοιμότητα έχει επίσης αυξηθεί στην Τουρκία, με την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, καθώς και την υιοθέτηση νομοθεσίας, θεσμικών ρυθμίσεων και διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2025

Προβληματίζουν το αρκετά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ τονίζει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τους servicers προχωρά με καθυστερήσεις.