Τη διαβεβαίωση ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα από την εξάπλωση του κοροναϊου θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του 2020 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. Ωστόσο έκανε λόγο για αναταραχές σε τουρισμό και ναυτιλία τονίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο είναι σε επιφυλακή και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι έχουν γίνει σενάρια για τις επιπτώσεις στη χώρα και πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η κίνηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αφίξεις στο «Eλευθέριος Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, όπου στόχος είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης για όλα τα κράτη – μέλη με τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών.
Στο μεταξύ σε επιφυλακή για τη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού βρίσκονται οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις για το είδος και την έκταση των παρεμβάσεων αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών καλούνται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να προετοιμάσουν δράσεις και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης οι οποίες θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ομπρέλα των μέτρων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε παράθυρο δημοσιονομικής χαλάρωσης σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων».
Στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ήταν η Ιταλία που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και που ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας της. Η ελληνική κυβέρνησης έχει ήδη έτοιμο πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων για ενίσχυση κλάδων και επιχειρήσεων που θα πληγούν από τον ιό το οποίο θα εφαρμοστεί κλιμακωτά εφόσον χρειαστεί. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά να εξαιρούνται από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η Αθήνα βρίσκεται σε κοινή γραμμή για το θέμα αυτό με το Παρίσι και την Ιταλία.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, βάζοντας τον πήχη πολύ κάτω από το 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2%. Ταυτόχρονα θα αναθεωρήσει προς κάτω και τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθυμίζεται ότι οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις (Οκτώβριος 2019) του ταμείου για το πλεόνασμα ήταν 2,6% του ΑΕΠ για το 2020 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022. Το ρευστό σκηνικό στη παγκόσμια οικονομία και οι αναταράξεις οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών σε δεύτερες σκέψεις για το πρόγραμμα δανεισμού ενώ υπό εξέταση είναι και το δεύτερο αίτημα εξαγοράς ακριβών δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ
Άγνωστος είναι και ο χρόνος διεξαγωγής της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία ήταν προγραμματισμένη για 5-8 Μαΐου..
Σήμερα συνεδριάζει διά ζώσης το EuroWorking Group (EWG), στο οποίο αναμένεται να γίνει συζήτηση για το πρόβλημα με τον κορονοϊό, αφού θα αναλάβει να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαρτίου όπου θα τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. μαζί με την 5η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα αλλά και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με αρχή την εξαίρεση των προσφυγικών δαπανών από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.