ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Μαθήματα οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζουν να παραδίδουν οι PIGS

Οι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία συνεχίζουν να έχουν ρυθμό ανάπτυξης ταχύτερο από Γαλλία και Γερμανία, με τις αποδόσεις και τα spreads των ομολόγων τους να υποχωρούν.

Ένα ακόμη μάθημα προς τον Βορρά δίνουν οι χώρες που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, οι επονομαζόμενες – αρκετά επιτιμητικά- PIGS, καθώς Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, συνεχίζουν να έχουν ρυθμό ανάπτυξης από Γερμανία και Γαλλία. 

Η Ισπανία αναπτύχθηκε κατά 2,9% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ ταχύτερο από το ποσοστό 0,6% για την ευρωζώνη συνολικά. Η Ιταλία και η Πορτογαλία ξεπέρασαν επίσης τις υπόλοιπες, ενώ η Ιρλανδία σημείωσε τον ταχύτερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης του μπλοκ, ενώ ισχυρός εκτιμάται ότι θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Η εκδίκηση της «περιφέρειας» έναντι του «πυρήνα» δεν είναι κάτι νέο. Από το 2019, η γερμανική οικονομία μείνει πίσω την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, με την τελευταία να αυξάνεται πάνω από 20% πιο γρήγορα. Ακόμη και η Ιταλία, με τη γήρανση του πληθυσμού της και την εκτεταμένη γραφειοκρατία σχεδόν συμβαδίζει με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ξεπερνούν σε ανάπτυξη Γαλλία - Γερμανία οι PIGS

 

Την καλή πορεία στήριξε η χαμηλότερη έκθεση των χωρών PIIGS στις εξαγωγές και τη μεταποίηση, η οποία δυσκολεύτηκε λόγω της πανδημίας και της επιβράδυνσης σε βασικές αγορές όπως η Κίνα. Η παραγωγή προϊόντων όπως αυτοκίνητα και συσκευές υψηλής τεχνολογίας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του γερμανικού ΑΕΠ, ενώ στην Ισπανία οι παραγωγοί αγαθών συμβάλλουν μόλις το 11% στην οικονομική παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ανάκαμψη στον τουρισμό μετά τον Covid-19 ήταν επίσης ένα όφελος, καθώς οι ξένοι επισκέπτες τείνουν να ευνοούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άλλο ένα όφελος. Τα δύο τρίτα του κονδυλίου των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ διατίθενται στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια της ΕΕ που ισοδυναμούν με σχεδόν το 12% του ΑΕΠ έως το 2026, σύμφωνα με την έρευνα της TS Lombard.

Η πορεία αυτή δεν έχει μείνει απαρατήρητη από τους επενδυτές. Οι διαφορές μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων για τις χώρες PIIGS και του αντίστοιχου γερμανικού κρατικού χρέους έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω εάν η ισχυρή ανάπτυξη και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ενθαρρύνουν περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στη Ρώμη, τη Μαδρίτη και άλλες πρωτεύουσες.

Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα της Γερμανίας να δανείζεται και να ξοδεύει περισσότερα για τη γήρανση του πληθυσμού της, τις υποδομές και την άμυνα που έχει σοβαρά προβλήματα, παρεμποδίζεται από συνταγματικούς περιορισμούς. Η καλύτερη ελπίδα της χώρας είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 47% του ΑΕΠ. Αλλά αυτό απαιτεί πτώση των επιτοκίων, ωθώντας το ευρώ χαμηλότερα. Το Βερολίνο και οι εκπρόσωποί του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει μια αυστηρή νομισματική πολιτική για την αποφυγή του κινδύνου πληθωρισμού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Στο 0,5% η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με πληθωρισμό στο 5,6%

Αναιμική θα παραμείνει η πορεία για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος, με σταδιακή αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Έως 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ

Μεταξύ των οικονομιών που θα κερδίσουν τα μέγιστα από τα κεφάλαια του Ταμείου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον οίκο να προχωρά και σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.