ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:26:21 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Ο αγώνας δρόμου για 1,6 εκατ. δηλώσεις και το «φάουλ» από την ΑΑΔΕ

Σε λιγότερες από δέκα ημέρες πρέπει να υποβληθούν 1,6 εκατ. δηλώσεις και άγνωστος αριθμός τροποποιητικών. Αναγκαία η παράταση, λένε οι λογιστές. Εσφαλμένες υποδείξεις από την ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους.

Την ώρα που αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φουντώνει η κόντρα των λογιστών με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για την παράταση της προθεσμίας.

Καθώς είναι περισσότερες από 1.600.000 φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί, χωρίς να υπολογίζονται οι εκατοντάδες χιλιάδες που υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, αλλά έχουν λάθη και απαιτούνται τροποποιητικές, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου είναι ασφυκτική.

Στο πλαίσιο αυτό, η απειλή των προστίμων για τις εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις είναι υπαρκτή για χιλιάδες φορολογούμενους. Προφανώς, περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται για τις δηλώσεις που έχουν ανατεθεί για συμπλήρωση και υποβολή σε λογιστές, εφόσον δεν προλάβουν να τις υποβάλουν εμπρόθεσμα, όπως είχε συμβεί πέρυσι και χρειάστηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση για να ακυρωθούν τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν σε φορολογούμενους αλλά βάρυναν τους λογιστές.

Σύγχυση με τις τροποποιητικές

Ειδικό ζήτημα έχει δημιουργηθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι είτε υπέβαλαν τη δήλωση εκουσίως ή υποβλήθηκε αυτόματα από την ΑΑΔΕ, είτε δεν έχουν υποβάλει δήλωση και ο εργοδοτικός φορέας εξέδωσε και υπέβαλε στην ΑΑΔΕ νέα βεβαίωση αποδοχών για το έτος 2023.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται συνολικά 420.000 φορολογούμενοι, για τους οποίους εκδόθηκαν νέες βεβαιώσεις αποδοχών και φυσικά δεν ισχύουν οι αρχικές. Αν έχουν υποβάλει δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική και αν δεν έχουν υποβάλει, θα αναγραφούν τα στοιχεία των νέων βεβαιώσεων.

Από τους εν λόγω 420.00 φορολογούμενους που αφορά η υπόθεση, οι 253.816 έχουν υποβάλει δήλωση και τους εστάλησαν σχετικά email από την ΑΑΔΕ, για να τροποποιήσουν τα στοιχεία της δήλωσής τους.

Η ΑΑΔΕ, αναφέρει στο μήνυμα ότι: «… Ως εκ τούτου, πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, μέχρι τις 26/7, δηλαδή την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024».[...]».

Ωστόσο, για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, για τους οποίους εκδόθηκαν νέες βεβαιώσεις αποδοχών, δεν ισχύει η προθεσμία της 26ης Ιουλίου, αλλά με βάση τη νομοθεσία έχουν περιθώριο υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα».

Όμως στο μήνυμα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των διορθωτικών/τροποποιητικών δηλώσεων είναι η 26η Ιουλίου, παρότι ο νόμος δίνει περιθώριο έως το τέλος του έτους.

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα

Αναφορικά με την επιβολή προστίμων στους εκπρόθεσμους φορολογούμενους, η νομοθεσία προβλέπει κατά αρχήν ότι, δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

Επίσης, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που, με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης, αλλά διορθώνεται κάποιος κωδικός χωρίς να επηρεάζει το δηλωθέν εισόδημα και τον βεβαιωθέντα φόρο εισοδήματος.

Για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά την 26η Ιουλίου, τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. 
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ τότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο. 

Πότε επιβάλλονται πρόστιμα

Αντίθετα, εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Αν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ.
  • Αν τηρεί Διπλογραφικά βιβλία θα τιμωρηθεί με πρόστιμο 500 ευρώ.

Ακόμη, τα ίδια πρόστιμα (κατά κατηγορία 100, 250 και 500 ευρώ) επιβάλλονται και στην περίπτωση, κατά την οποία από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου μεγαλύτερη των 100 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και το 100% μπορεί να φτάσουν φόροι - πρόστιμα για αδήλωτες καταθέσεις

Πώς φορολογούνται οι αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που εντοπίζει η εφορία. Από 33% ξεκινά ο φόρος, ποια πρόστιμα και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται. Βαρύτερες ποινές για τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο... κυνήγι οφειλετών της εφορίας για παλαιά χρέη

Οφειλές θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες είσπραξης» και να παγώνουν ακόμη και όταν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία. Το ίδιο θα γίνεται και με χρέη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση πάνω από 10 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε «καίνε» τους φορολογούμενους οι δωρεές μετρητών σε συγγενείς

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι δωρεές και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Τέσσερις ενδεικτικές περιπτώσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ μέσα από κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και επέβαλε φόρους.