Την μεταρρύθμιση στην πολιτική επιδομάτων για την οικογένεια με στόχο να μετριαστεί το δημογραφικό πρόβλημα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα.
Από το πάνελ του Economist, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε κυρίως στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα και την συγκρότηση ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2025, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «θα έχουμε μια παρέμβαση στην πολιτική επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, χωρίς να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό αλλά να γίνει μια δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων και να πάνε τα χρήματα εκεί που πραγματικά τα χρειάζονται».
Παράλληλα, θα γίνουν και δράσεις για το δημογραφικό. «Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη και στην πρώτη τετραετία μια σειρά από πρωτοβουλίες για το ζήτημα με την πιο εμβληματική από αυτές να είναι το επίδομα γέννησης, αλλά είμαστε αποφασισμένοι στο μέτρο του δυνατού και που να μπορεί να το στηρίξει ο προϋπολογισμός να προχωρήσουμε καθώς θεωρείται μείζον θέμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, το υπουργείο στοχεύει σε περαιτέρω μείωσης της φοροδιαφυγής που θα φέρει στη συνέχεια περαιτέρω μείωση των φόρων, με τον κ. Χατζηδάκη να τα χαρακτηρίζει ως αλληλένδετα. Επιπλέον, προωθεί την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την χρηματοδότηση της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλο και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και της δημόσιας περιουσίας.
«Η κυβέρνηση θέλει επίσης να ασκήσει επίσης μια αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική. Από πέρυσι υλοποιήσαμε το 50% του οικονομικού μας προγράμματος και προχωρήσαμε σε αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια». Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνονται μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει επίσης και η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και θα υπάρχει και ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με την Κομισιόν για τη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι Μου» με μια άλλη μορφή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αξιοσημείωτη η πρόοδος ελληνικής οικονομίας και τραπεζών
Τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Π. Ντόναχιου, δηλώνοντας ότι «από τότε που επισκέφτηκα την Ελλάδα για πρώτη φορά το 2020, η αλλαγή της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία, το να κινείται τώρα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ένα από τα θαύματα στην ευρωζώνη».
Ο κ. Ντόναχιου εξήρε τόσο το έργο του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για την παρουσία του στα Eurogroup «που θέτει τα σωστά ζητήματα», όσο και του προκατόχου του, Χ. Σταικούρα που συνέβαλε τα μέγιστα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνας σημείωσε πως «αν υπήρχε ένας κλάδος που πήγε από την κόλαση στον παράδεισο είναι προφανώς οι τράπεζες». Επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες τόσο με τη βοήθεια του κράτους και με τους δικούς τους πόρους κατάφεραν να «καθαρίσουν» από τα κόκκινα δάνεια, ενώ πλέον και τα επίπεδα ρευστότητας είναι πολύ υψηλά, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο αποδοτικές καθώς έχουν τους πόρους να αναπτυχθούν.
Σημείωσε τον ρόλο τον τραπεζών για να διαμορφωθεί μια πιο συμπεριληπτική οικονομία και υπογράμμισε τον ρόλο των τραπεζών στην αύξηση των συναλλαγών χωρίς μετρητά που έχουν αυξηθεί κατά εννέα φορές σε σχέση με το παρελθόν, συνεισφέροντας παράλληλα να μειωθεί η «γκρίζα περιοχή» της παραοικονομίας.