Αμετάβλητος στο 2,4% παρέμεινε τον Ιούνιο για την Ελλάδα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, με αυτόν για το σύνολο της ευρωζώνης να υποχωρεί στο 2,5% από 2,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δομικός δείκτης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στο 2,8%, με αυτόν του τομέα των υπηρεσιών, που παρακολουθείτε πολύ στενά από την ΕΚΤ να ακολουθεί ανάλογη πορεία και να παραμένει στο 4,1%, γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνει την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε ομιλία της υπογράμμισε ότι δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει σταθερή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και ως εκ τούτου η ΕΚΤ παραμένει σε επαγρύπνηση.
«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αρκετές αβεβαιότητες όσον αφορά τον μελλοντικό πληθωρισμό, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η σύνδεση κερδών, μισθών και παραγωγικότητας και το κατά πόσον η οικονομία θα πληγεί από νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς/ Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού πάνω από τον στόχο έχουν παρέλθει», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Λαγκάρντ.
Επεσήμανε ακόμη ότι «η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε χρόνο για να συγκεντρώσουμε νέες πληροφορίες, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αβέβαιες. Όλα αυτά στηρίζουν την αποφασιστικότητά μας να είμαστε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις πολιτικής μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι ενώ η κεντρική τράπεζα είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο στόχο του 2%, οι επόμενοι μήνες θα είναι ένας «ανώμαλος δρόμος» και δεν υπάρχει «προκαθορισμένη πορεία» για τη νομισματική πολιτική.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι δηλώσεις της κας Λαγκάρντ υποδηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της στις 18 Ιουλίου. Από την αρχική μείωση του Ιουνίου, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια - και εάν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία θα επηρεάσουν ή όχι τις κινήσεις της τράπεζας.
Παράλληλα η Eurostat επισημαίνει ότι όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (4,1%, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, σε σύγκριση με 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, σε σύγκριση με 0,3% τον Μάιο).