ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
κόσμος σε καφέ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Πικρός καφές με τον ΦΠΑ στο 24% από σήμερα στον σερβιριζόμενο, αύξηση 15%

Στον υψηλό συντελεστή πάνε και τα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.α). Παραμένει στο 13% η παράδοση στο χέρι και το delivery.

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% επανέρχεται από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου ο σερβιριζόμενος καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.α).

Ο φόρος στα εν λόγω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery).

Στον χαμηλό συντελεστή 13% παραμένουν και τα κόμιστρα των ταξί.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

Η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού της κατανάλωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα  πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο  θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα.

Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Εν όψει της εφαρμογής του νέου καθεστώτος με τον ΦΠΑ στον καφέ η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναστάτωση στην αγορά. Ειδικότερα:

Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «εξαφανισμένοι έμποροι», η απάτη με ΦΠΑ και η αποτελεσματικότητα της ΑΑΔΕ

Στις 37 υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ που έλεγξαν οι Μονάδες Ειδικών Φορολογικών Ελέγχων της ΑΑΔΕ, εντόπισε παραβάσεις και στις 37 (100%). Πως στήνεται η απάτη με τους «εξαφανισμένους εμπόρους».
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 14,3% άνοδος στα έσοδα κατανάλωσης την Πρωτομαγιά

Κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών της Πρωτομαγιάς στην Κίνα, τα έσοδα από πωλήσεις σε τομείς κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 14,3% ετησίως, με τον τουρισμό, τη διασκέδαση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό να σημειώνουν σημαντική άνοδο.
Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομική μείωση φορολογικών προστίμων και «κούρεμα» ΕΝΦΙΑ με σ/ν του ΥΠΕΘΟΟ

Αναδρομική μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, απαλλαγή των ανηλίκων από πρόστιμα και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και μείωση ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, προβλέπει το σ/ν του ΥΠΕΘΟΟ.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δεν επιβάλλονται κυρώσεις ΦΠΑ σε αγρότες έως 29/5/2026

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, αγρότες που υπερβαίνουν το όριο επιδοτήσεων των 5.000€ και μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ το 2026, μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους χωρίς πρόστιμα μέχρι 29/5/2026.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Να δοθεί το υπερπλεόνασμα σε ΦΠΑ, ΕΦΚ και 13η σύνταξη

Ο Σ. Φάμελλος κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για υποκριτική στάση, αναφέροντας ότι ανακοινώνει μέτρα-βιτρίνα την ώρα που η κοινωνία πιέζεται από υπερπλεονάσματα και ακριβά καύσιμα, δίνοντας ελάχιστα πίσω στους πολίτες.