ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Papastergiou
Φωτο: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Χωρίς χαρτιά η ταυτοποίηση του πολίτη για τις περισσότερες συναλλαγές

Από το προσωπικό τους wallet με ένα κλικ θα μπορούν οι πολίτες να στείλουν ό,τι έγγραφα ζητούνται από οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Τέλος στις περιττές διαδικασίες ταυτοποίησης σε συμβόλαια και ενοικιάσεις φέρνουν οι νέες εφαρμογές που θα προστεθούν το καλοκαίρι στο ψηφιακό πορτοφόλι του Gov., καθώς μέσω του gov.wallet θα μπορεί ο πολίτης να επιβεβαιώνει την αποστολή των δεδομένων του. 

Πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου περνάει στην επόμενη φάση, όπου σχεδιάζεται η κατάργηση διαδικασιών και η αξιοποίηση των δεδομένων για την ακόμα μεγαλύτερη διάδραση μεταξύ πολιτών και κράτους. 

«Μέσα στον Ιούλιο θα βγουν οι πρώτες εφαρμογές που αφορούν τις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ενοικιάσεων. Θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό μας για να δοθούν άμεσα τα στοιχεία που ζητούνται», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου στο Athex Tech Summit που διοργάνωσε χθες το ΧΑ. Ο υπουργός σημείωσε πως «απαιτείται λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων για να κάνουμε τα πράγματα γρηγορότερα». 

Εξήγησε πως οι οργανισμοί και οι φορείς δεν θα χρειάζεται να απαιτούν από τον πολίτη να τους δώσει τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας. Πλέον υπηρεσίες και φορείς θα αναζητούν μόνες τους τα στοιχεία που απαιτούν με τη συναίνεση του πολίτη που θα δίνεται μέσω του Gov.wallet. Οι οργανισμοί θα αντλούν τα στοιχεία από τα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ όπως προανήγγειλε ο κ. Παπαστεργίου σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών θα διευρυνθεί ο αριθμός των πιστοποιητικών που θα οδηγηθούν προς κατάργηση. 

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου «το επόμενο στάδιο θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και με στόχο να καταργηθούν διαδικασίες που δεν αντιστοιχούν στη λογική, καθώς πολλές από αυτές υπάρχουν πολύ πριν αποκτήσει το κράτος υπολογιστικά συστήματα», ενώ επισήμανε ότι τα περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο μητρώο πολιτών. 

Υπενθυμίζουμε πως στο επόμενο διάστημα θα προστεθεί η ασφαλιστική ικανότητα, το νέο point system, ενώ θα συνεχιστεί και η κατάργηση πιστοποιητικών και διαδικασιών. Επιπλέον, θα έρθει τις επόμενες ημέρες και ο προσωπικός αριθμός που θα έρθει να αλλάξει τον τρόπου που γίνονται οι συνδιαλλαγές με το Δημόσιο. 

Ώθηση από Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και ανάγκη υποδομών 

 Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως για τον σχεδιασμό νέων υπηρεσιών και λειτουργιών κλειδί αποτελούν τα δεδομένα. Ανέφερε πως το κράτος βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης 1,6 δισ. εγγράφων που θα λύσουν τα χέρια σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η Υγεία, και επισήμανε ότι ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα φέρει νέες εφαρμογές και προϊόντα που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και το Δημόσιο.

«Αυτή την εβδομάδα βγήκε ο διαγωνισμός για τον Δαίδαλο. Ο Δαίδαλος είναι η καρδιά του οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι ένας υπολογιστής ο οποίος εφόσον προχωρήσουν κανονικά θα πρέπει έως τα τέλη του 2025 να είναι έτοιμος ώστε να δώσει λύσεις σε όσες διεργασίες τρέχουμε σαν δημόσια διοίκηση αλλά και σε ένα καινούριο οικοσύστημα που θέλουμε να αναπτυχθεί γύρω από τα δεδομένα» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου

Τόνισε πως «για να πας μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτός από ταχύτητα και ενέργεια, θες δεδομένα, θες υπολογιστική ισχύ  και ανθρώπους. Τα δεδομένα σήμερα ψηφιοποιούνται και ειδικά της δικαιοσύνης και της υγείας όπως και τα  δεδομένα από τις πολεοδομίες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα δεδομένα. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Γ. Παπαρίδου τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα των υποδομών καθώς παραμένει πολύ σημαντικό και δεν αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Όλα τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Όλα όσα συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι πλέον εδώ και προχωράμε ταχύτατα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει στην καθημερινότητά μας, στο gov.gr.» επεσήμανε.   

Παράλληλα έκανε αναφορά σε μελέτη με την Deloitte όπου υπολογιζόταν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,5%, δηλαδή περίπου κατά 11 δισ. ευρώ και υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε το ποσοστό αυτό να φτάσει έως και το 10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θωρακίζεται» έναντι κυβερνοαπειλών το Δημόσιο με τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Τρέχει και πάλι ο διαγωνισμός για την κυβερνοασφάλεια του Δημοσίου που θα ισχυροποιήσει τη χώρα απέναντι σε κυβερνοαπειλές, ενώ παράλληλα διευρύνεται η ψηφιοποίηση του κράτους διευκολύνοντας τις συναλλαγές με τους πολίτες.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χορός εκατομμυρίων για μικρομεσαίες σε ψηφιακή - ενεργειακή αναβάθμιση

Ποια είναι τα προγράμματα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέες δυνατότητες ψηφιακής και ενεργειακής αναβάθμισης. Οι δράσεις και οι προθεσμίες για αιτήσεις.