ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:40
Φώτο: Shutterstock

Έγκαιρη αποπληρωμή για την πλειονότητα των παραγωγών ΑΠΕ

Ειδικότερα, ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προχώρησε την Παρασκευή στην εξόφληση των τιμολογίων για την παραγωγή ΑΠΕ του Δεκεμβρίου, για τα οποία ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής ήταν η 20η Φεβρουαρίου 2020.

Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011, η πλειονότητα των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πληρώθηκε χωρίς καθυστερήσεις για την παραγωγή του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προχώρησε την Παρασκευή στην εξόφληση των τιμολογίων για την παραγωγή ΑΠΕ του Δεκεμβρίου, για τα οποία ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής ήταν η 20η Φεβρουαρίου 2020.

Επισημαίνεται ότι, σε ότι αφορά τα τιμολόγια αγοράς (αυτοτιμολόγηση) αυτά εκδόθηκαν από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του ΔΑΠΕΕΠ και αναρτήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2020, ενώ τα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ αυτά παρελήφθησαν από το ΔΑΠΕΕΠ κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 30 Ιανουαρίου 2020, με συμβατική ημερομηνία εξόφλησης την 20η Φεβρουαρίου 2020 (20 ημέρες μετά την παραλαβή του τιμολογίου). Κατά συνέπεια η εξόφληση στις 20 Φεβρουαρίου 2020, σημαίνει ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εξαλείφεται η  καθυστέρηση για ένα μεγάλο μέρος εκ των παραγωγών ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ και παλαιότερα ο ΛΑΓΗΕ αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και καθυστερούσαν την αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ. Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν φτάσει στο παρελθόν τους 9 μήνες, δηλαδή τις 254 ημέρες (πάντα σε σχέση με τον συμβατικό χρόνο).

Συνολικά καταβλήθηκε ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή 8.900 τιμολογίων, που αντιπροσωπεύουν το 66% του συνόλου των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι τα τιμολόγια που εξοφλήθηκαν αφορούν στο 100% των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί την αυτοματοποιημένη διαδικασία της Αυτοτιμολόγησης. Οι πληρωμές των υπολοίπων τιμολογίων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Η ρευστότητα του ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω μετά από την απόφαση του ΥΠΕΝ να ενισχύσει τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τις εισπράξεις των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, μέσω της αύξηση του σχετικού ποσοστού από το 65% στο 72%. Υποστηρικτικά  προς την κατεύθυνση αυτή (αύξηση ρευστότητας) αναμένεται να λειτουργήσουν και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τον ΔΑΠΕΕΠ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε σχετικά: «Προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για τις ΑΠΕ είναι η δημιουργία κλίματος επενδυτικής ασφάλειας. Αποκαθιστώντας πλήρως την ομαλότητα στις πληρωμές, βάζουμε το θεμέλιο λίθο για να γίνει πράξη ο εθνικός στόχος για την πράσινη ενέργεια. Η έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον ΔΑΠΕΕΠ και έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της διοίκησης και των στελεχών του τους τελευταίους μήνες».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννης Γιαρέντης, υπογράμμισε ότι: «Η πληρωμή χωρίς καθυστέρηση παραγωγών ΑΠΕ κάνει πράξη την εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ. Καταφέραμε με στοχευμένες κινήσεις να βελτιώσουμε τη ρευστότητά μας και πετύχαμε κάτι που μέχρι πρότινος  φάνταζε ακατόρθωτο: να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα των πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Και συνεχίζουμε, καθώς η περαιτέρω ψηφιοποίηση, απλοποίηση και εντέλει βελτίωση των διαδικασιών βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, με γνώμονα την ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ όπως επιτάσσει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΝΠ για ενεργειακά – Πετραλιάς: Χρειάζονται δυνάμεις ως το τέλος

Ο Θ. Πετραλιάς τόνισε ότι έρχονται δύσκολες μέρες λόγω της ενεργειακής κρίσης και πως τα μέτρα που ψηφίζονται προσφέρουν προσωρινή στήριξη. Αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση καλύπτει ελάχιστα τις αυξήσεις τιμών και η αγοραστική δύναμη μένει χαμηλή.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό δεξαμενόπλοιο με πετρέλαιο αγκυροβόλησε στη Ματάνσας, Κούβα

Ρωσικό δεξαμενόπλοιο με 700.000 βαρέλια πετρελαίου έφτασε στο λιμάνι Ματάνσας της Κούβας, σηματοδοτώντας την πρώτη εισαγωγή αργού στο ενεργειακά δοκιμαζόμενο νησί μετά από σχεδόν τρεις μήνες.
Σημαία Λιθουανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Στο μισό οι τιμές τρένων λόγω ακρίβειας καυσίμων

Η εταιρία σιδηροδρόμων Λιθουανίας μειώνει στο μισό τις τιμές όλων των εσωτερικών εισιτηρίων από 1η Απριλίου έως 31 Μαΐου, λόγω της ανόδου των καυσίμων. Η έκπτωση ισχύει για όλες τις κατηγορίες, επιπλέον των υφιστάμενων.
Αλέξανδρος Εξάρχου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Κλειδί οι συμφωνίες LNG για τον Κάθετο Ενεργειακό Διάδρομο

Την ανάγκη για μακροχρόνιες συμφωνίες LNG από τις ΗΠΑ και γρήγορες αποφάσεις για τον Κάθετο Διάδρομο ανέδειξε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, προειδοποιώντας για πολύ υψηλές τιμές αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα.
Κτίριο Βουλής Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι για επιβράδυνση ανάπτυξης στο 1,7% και πληθωρισμό στο 4% το 2026

Επιβράδυνση της οικονομίας το 2026 «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται έως 1,7% και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.