ΓΔ: 1481.29 1.15% Τζίρος: 56.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
Φωτο: Shutterstock

Εθνική Τράπεζα: Ανθεκτικές οι ΜμΕ, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν

Υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών αλλά και η δυσκολία εύρεσης προσωπικού αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που δυσκολεύουν τις ΜμΕ. Διατηρείται η διάθεση για επενδύσεις.

Ισχυρή ζήτηση αλλά και ανθεκτικότητα επενδυτικής διάθεσης χαρακτηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον αλλά και την κλιματική κρίση, όπως δείχνει μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας

Στη μελέτη τονίζεται ότι η συνεχώς βελτιούμενη χρηματοοικονομική υγεία αποτελεί ισχυρό εργαλείο για περαιτέρω υλοποίηση αναπτυξιακής δυναμικής, όταν το επιτρέψει η εξομάλυνση των εξωτερικών συνθηκών.

Σημειώνεται ακόμη ότι ιστορικά υψηλή επίδοση σημείωσε ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τις 28 μονάδες (έναντι 21 το προηγούμενο εξάμηνο), ξεπερνώντας την μέχρι τώρα καλύτερη επίδοση του δευτέρου εξαμήνου του 2019. Κινητήριος δύναμη πίσω από τη βελτίωση προσδοκιών ήταν κυρίως οι αναμενόμενες συνθήκες μελλοντικής ζήτησης (δεδομένου ότι η τρέχουσα ζήτηση διατηρήθηκε στα ψηλά του προηγούμενου εξαμήνου). Παράλληλα, όλοι οι ευρείς κλάδοι καταγράφουν ιστορικό υψηλό στο σχεδιασμό προσλήψεων, με το ποσοστό να αγγίζει το 33% για το σύνολο του τομέα (από 24% το προηγούμενο εξάμηνο και προηγούμενο ιστορικό υψηλό της τάξης του 30% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019). 

Η παραπάνω προοπτική οδηγεί το 60% των ΜμΕ να αναμένει αύξηση πωλήσεων το 2024, με την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων για το σύνολο του τομέα να είναι της τάξης του 7%. Το αναπτυξιακό κλίμα επιβεβαιώνεται από τη στρατηγική στόχευση των επιχειρήσεων, με το ποσοστό του τομέα που έχει επεκτατικά σχέδια να παραμένει στο υψηλό 60% του τομέα, ενώ μόλις 8% του τομέα έχει ζήτημα επιβίωσης (το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό). 

Παρά τις θετικές προσδοκίες τους όσον αφορά τη ζήτηση, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων. Βάσει της έρευνας μας, το τρέχον επίπεδο υψηλής αβεβαιότητας τροφοδοτείται από ένα συνδυασμό παραμέτρων:

  • Τα υψηλά κόστη ενέργειας και πρώτων υλών επηρεάζουν το 64% και 67% του τομέα αντίστοιχα, καθώς (παρά τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων) παραμένουν υψηλότερα από τα προ-κρίσεων επίπεδα του 2019. Επιπλέον, η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των διελεύσεων από το κανάλι του Σουέζ (της τάξης του 47%), με αποτέλεσμα άνω του ½ των ΜμΕ να αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη και μεγαλύτερους χρόνους διακίνησης πρώτων υλών και εμπορευμάτων.
  • Συνεχώς ανοδική βαίνει η δυσκολία εύρεσης προσωπικού, με το 55% του τομέα να δηλώνει σημαντική πίεση, έναντι 51% του τομέα το δεύτερο εξάμηνο 2023 (και 46% του τομέα το πρώτο εξάμηνο 2023).

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι ελληνικές ΜμΕ φαίνεται να είναι επιφυλακτικές στο να μετουσιώσουν τις θετικές προσδοκίες τους για τη ζήτηση σε ενισχυμένα σχέδια ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που δηλώνουν τη διατήρηση των κεκτημένων ως βασική στρατηγική τους προτεραιότητα είναι της τάξης του 1/3 του τομέα (32% του τομέα, έναντι 28% το προηγούμενο εξάμηνο), προσεγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ που είχε στο ζενίθ αβεβαιότητας κατά την εκκίνηση της ουκρανικής κρίσης (35% το πρώτο εξάμηνο του 2022). Παρά την επιφυλακτική τους στάση ωστόσο, οι ΜμΕ διατηρούν σταθερή στο υγιές επίπεδο του 50% του τομέα την διάθεσή τους για επενδύσεις.

Σταδιακή εξομάλυνση στο εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκύψει από τον κύκλο χαλάρωσης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, ο οποίος σε συνδυασμό με την σταδιακή υποχώρηση των  παραπάνω πιέσεων, αναμένεται να πυροδοτήσει την εκκίνηση νέων επενδυτικών σχεδίων. Σε αυτό συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι η χρηματοοικονομική υγεία του τομέα παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας να διατηρείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (8-9%). Σημειώνεται, ότι η επαρκής κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών ΜμΕ αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ (SAFE), όπου δεν παρατηρείται κενό χρηματοδότησης για πρώτη φορά κατά την τελευταία 15ετία.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Μεγάλη η στήριξη της Εθνικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο με εξειδικευμένα στελέχη.