Περαιτέρω πίεση δέχονται τα έσοδα από υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων καθώς ο πόλεμος τιμών της περασμένης χρονιάς συμπίεσε το μέσο έσοδο ανά χρήστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μια χρονιά ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές των επικοινωνιών, όπως καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν κατά 3,2% το 2023.
Η επιθετική εμπορική πολιτική που εφάρμοσε η Nova στην έναρξη της χρονιάς, «πάγωσε» (για ένα χρόνο) τα σχέδια για αυξήσεις τιμολογίων, με τους παρόχους να βρίσκουν στήριξη στα έργα Πληροφορικής.
Οι πάροχοι προχώρησαν σε μια εκστρατεία μείωσης τιμών, σε μια περίοδο όπου μεταβάλλεται η κουλτούρα των συνδρομητών. Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο BD, «οι καταναλωτές πλέον θέλουν ευέλικτα προγράμματα στην κινητή, αλλά και πολλά data, ενώ αυξάνονται πλέον αυτοί που προτιμούν τα συμβόλαια».
Με τα έσοδα τους να πλησιάζουν τα 6 δισ. ευρώ το 2023, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανέφεραν στα οικονομικά τους αποτελέσματα τη μείωση του ARPU, ενώ κατέγραψαν παράλληλα εκρηκτική άνοδο των mobile data. Ωστόσο έχουν «σαρώσει» τα έργα Πληροφορικής με στόχο να έχουν μια σταθερή ροή εσόδων.
Η νέα Nova που ξεκίνησε τον πόλεμο τιμών (και πλέον βρίσκεται υπό πώληση) κατέγραψε το 2023 ενισχυμένα κατά 3% έσοδα που έφτασαν τα 821,865 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA σημείωσαν άνοδο 9% φτάνοντας τα 268,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το μεικτό ARPU μειώθηκε κατά 6% και διαμορφώθηκε στα 21,5 ευρώ από 22,9 ευρώ το 2022. Στην κινητή η Nova διατήρησε την τρίτη θέση έχοντας 2,3 εκατ. συνδρομητές, και παρέμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τον ΟΤΕ σε σταθερή και τηλεόραση.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία η μείωση αποδίδεται κυρίως στην εμπορική πολιτική που εφαρμόστηκε μέσα στη χρονιά. Ειδικότερα, στην κινητή, το μέσο έσοδο ανά χρήστη υποχώρησε εξαιτίας των χαμηλών τιμών που προσφέρθηκαν για την προσέλκυση νέων πελατών και διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ από 12,2 ευρώ που ήταν το 2022, με τον τζίρο να μειώνεται κατά 6% στα 314 εκατ. ευρώ.
Στις ευρυζωνικές συνδέσεις το μέσο έσοδο ανά χρήστη υποχώρησε κατά 10% στα 16,9 ευρώ από 18,7 ευρώ που ήταν το 2022, με το μέσο έσοδο στη σταθερή τηλεφωνία να πέφτει κατά 12% στα 3 ευρώ από 3,5 ευρώ το 2022. Η εταιρεία με 1,2 εκατ. συνδρομητές κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στην αγορά. Εξαίρεση αποτέλεσε η συνδρομητική τηλεόραση που πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις για την απόκτηση αθλητικού περιεχομένου, με το ARPU να αυξάνεται κατά 72% στα 8,9 ευρώ και τη συνδρομητική βάση να είναι στις 435.000.
Η Vodafone που έκλεισε το οικονομικό της έτος (Μάρτιος 2023 - Μάρτιος 2024) με τον τζίρο να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι το ARPU διαμορφώθηκε στα 9,8 ευρώ το τελευταίο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση από τα 10 ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, το ARPU στις συνδέσεις συμβολαίου αυξήθηκε στα 16,4 ευρώ από 16 ευρώ, ενώ στα πακέτα καρτοκινητής υποχώρησε στα 4,6 ευρώ από 5 ευρώ.
Η πελατειακή βάση της κινητής αυξήθηκε κατά 146.000 πελάτες και έφτασε τα 4,309 εκατ., και οι συνδρομητές συμβολαίου αντιπροσωπεύουν το 45,4% των πελατών της εταιρείας στην κινητή. Στη σταθερή οι συνδρομητές υποχώρησαν οριακά κατά 3.000 και ανέρχονται πλέον σε 934.000, ενώ στη τηλεόραση η Vodafone TV έχει ξεπεράσει τους 200.000 συνδρομητές.
Από την πλευρά του ο ΟΤΕ προσπάθησε να μείνει εκτός του πολέμου τιμών, με τον Μ. Τσαμάζ στο τελευταίο του call με τους αναλυτές να τονίζει πως οι καταναλωτές στο τέλος της ημέρας επιλέγουν τη σωστή εξυπηρέτηση και ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο ΟΤΕ το 2024 εκτιμά ότι θα βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις του εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης που οδηγεί στη ζήτηση για τις υπηρεσίες λιανικής αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα λάβει για ενίσχυση του ARPU.
Διέξοδος για τους παρόχους τα έργα Πληροφορικής
Με τα έσοδα από υπηρεσίες να μένουν στάσιμα, και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό να περιορίζει την αύξηση των κερδών, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναζητούν πλέον εναγωνίως νέες πηγές εσόδων και στρέφονται όλο και πιο δυναμικά στην διεκδίκηση έργων ψηφιοποίησης.
Οι πάροχοι έχουν βρεθεί ως προσωρινοί ανάδοχοι σε έργα ή έχουν βάλει τελικές υπογραφές σε συμβάσεις έργων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σε πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που χωρίζονται σε περισσότερα από τρία τμήματα είναι και σύμμαχοι.
Ο ΟΤΕ έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα ICT την τελευταία δεκαετία, με τα έσοδα του ομίλου από τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να καταγράφουν άνοδο το 2023 παρά τις δυσκολίες που έφεραν οι εκλογές, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 τα έσοδα από τα έργα ICT αυξήθηκαν κατά 56,1%. Η άνοδος εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα χάρη στα έργα ψηφιοποίησης που προχωρούν, γεγονός που θα διατηρήσει την ανάπτυξη του εν λόγω τμήματος με διψήφια ποσοστά.
Η Nova, παρά την πτώση στο μέσο έσοδο ανά χρήστη το 2023, ενίσχυσε τον τζίρο της κυρίως χάρη στα έργα ICT. Μέσα στο 2023 ίδρυσε την Nova ICT θέλοντας να αναπτύξει το αποτύπωμά της στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να αποκτήσει παρουσία σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ήδη η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος σε μια σειρά από έργα ψηφιοποίησης, αξιοποιώντας ουσιαστικά την ευνοϊκή συγκυρία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ κοιτάει πιο έντονα τις αγορές του εξωτερικού έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της δύο διεθνή έργα και πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Την εξαιρετική του πορεία στην ανάληψη έργων του Δημοσίου Τομέα συνεχίζει το Vodafone Business, με την εταιρεία να έχει «χτυπήσει» πολλούς διαγωνισμούς ψηφιοποίησης, ενώ έχει προχωρήσει και στην υπογραφή τελικών συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο δ' τρίμηνο του 2024 τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2%, και διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ. Επίδοση που αντανακλά την ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες συνδεσιμότητας από εταιρικούς πελάτες και τη σημαντική συνεισφορά των έργων ICT.
Συνολικά η αξία των αναθέσεων στη Vodafone έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής το ποσό των 300 εκατ. ευρώ με περισσότερα από 30 έργα, τα οποία εκτείνονται σε τομείς όπως: υπηρεσίες ολοκλήρωσης συστημάτων (System Integration), έργα ψηφιοποίησης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων και Εκπαίδευσης.