ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
businessdaily-Hildebrand-Philipp-BlackRock
Φωτο: ΑΠΕ. Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

BlackRock: Από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες η Ελλάδα

Όπως τόνισε ο κ. Φίλιπ Χίλντεμπραντ, Αντιπρόεδρος της BlackRock, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό.

«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες», είπε ο κ. Φίλιπ Χίλντεμπραντ, Αντιπρόεδρος της BlackRock στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την παρέμβαση του κατά την δεύτερη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Μιλώντας με τον κ. Peter Spiegel, Managing Editor των Financial Times, ο αξιωματούχος της κολοσσιαίας επενδυτικής εταιρείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό.

Όπως εξήγησε, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό.

Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι μόνο εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων. Μειώθηκε η παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαρκή μάχη: ο πληθωρισμός να έχει ανοδικές τάσεις και να θέλουμε να διατηρήσουμε χαμηλά επιτόκια.

Ο κ. Φίλιπ Χίλντεμπραντ εξήγησε ότι παρότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να επιλύσουμε τις εντάσεις με την Κίνα και γενικά τις γεωπολιτικές εντάσεις, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής δε θα λυνόταν. Και εκτίμησε ότι «η αγορά ίσως έχει αρχίσει να ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην τωρινή κρίση».

Επίσης, έκανε εκτενή ανάλυση του πληθωρισμού εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός των αγαθών φαίνεται να αποκλιμακώνεται δραστικά και ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, ειδικά στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη. 

Αν δεν υποχωρήσει, ειδικά στις ΗΠΑ, δε θα επιτευχθεί ο στόχος του συνολικού πληθωρισμού για 2%, οπότε δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόνισε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται δύσκολο να δούμε πολλές περικοπές επιτοκίων.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, απάντησε ότι στην Ευρώπη είναι «προβληματικός», παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και διαθέτει τεράστιες εταιρείες.

Όπως εξήγησε, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δε διαθέτει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και επιστρέφοντας στις τράπεζες, τόνισε ότι μετά την οικονομική κρίση, η Ευρώπη έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της στον τραπεζικό τομέα. Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση για να ενδυναμωθεί ο κλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει αδιαφάνεια στους 2.000 κωδικούς

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τον Υπουργό Ανάπτυξης για αδιαφάνεια σχετικά με τους 2.000 κωδικούς προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως η κυβέρνηση αποκλείει παραγωγούς και καταναλωτές από τη διαδικασία.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρένα Δούρου: Τέσσερα ερωτήματα για τη φάρσα στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας

Η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει το περιστατικό φάρσας με θύμα τον Θάνο Ντόκο, θέτοντας ερωτήματα για την κυβερνητική στάση και αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό της «υβριδικής επίθεσης», καθώς οι φαρσέρ είναι ήδη γνωστοί.
Αντώνης Σαμαράς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Σαμαρά για υπόθεση Ντόκου: Ο κ. Ντόκος είναι ακόμα στη θέση του;

Η ατάκα Σαμαρά για τον Ντόκο άναψε φωτιές, ενώ κυβερνητικές πηγές μιλούν για υβριδική επίθεση με προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη και παραβίαση πρωτοκόλλων ασφαλείας στο φόντο τώρα. πια
Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Αλεξάντρου Μουντεάνου

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Αλεξάντρου Μουντεάνου, ανακοίνωσε αιφνίδια την παραίτησή του, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να συνεχίσει σύμφωνα με τις αρχές του. Μαζί του παραιτείται και η κυβέρνησή του.
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους του Ελλάδα 2.0

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υλοποίησε τους αρχικούς στόχους του Ελλάδα 2.0, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση έργων και συνεχείς αναθεωρήσεις.