ΓΔ: 2040.3 0.43% Τζίρος: 199.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Έρχεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζεται και επιβολή πλαφόν

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η επιβολή ανώτατου ορίου εισφορών για να διευκολυνθεί το brain gain.

Για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την επικείμενη εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και τον κίνδυνο να «απορροφηθεί» από ακρίβεια και πληθωρισμό, μίλησε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου (στον ΑΝΤ1).

Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι «μέχρι στιγμής η αύξηση των τιμών δεν έχει “φάει” την αύξηση των μισθών», ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη μπορεί να είναι με την ακρίβεια να απειλεί ανά πάσα στιγμή την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών.

«Πάντως το Κατά Κεφαλήν Εισόδημά μας σημείωσε αύξηση διπλάσια απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η υπουργός και συνέχισε: «Πάγιος στόχος μας είναι η ενίσχυση του πληττόμενου νοικοκυριού αλλά με τέτοια διαχείριση της οικονομίας, που να μπορούν οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας τους. Επιβάλαμε αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 6,5%, σας πληροφορώ ότι οι εργοδότες ζητούσαν το πολύ 4%.

Ακούμε όμως τρεις πλευρές: τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και ταυτόχρονα τους επιστημονικούς φορείς, για να διατηρούμε βιώσιμη την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την αύξηση του κατώτατου μισθού επωφελόυνται οι ίδιοι οι 560.000 δικαιούχοι του, οι εργαζόμενοι προ του 2012 οι οποίοι επανέρχονται στο καθεστώς των ωριμάνσεων 3ετίας αλλά και οι δικαιούχοι επιδομάτων της ΔΥΠΑ και των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης».

Όσον αφορά το μη-μισθολογικό κόστος το οποίο καταβάλλουν οι εργοδότες, η υπουργός προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας επίκειται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, ενώ αποκάλυψε και ότι εξετάζεται και η θέσπιση πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές, με σκοπό να καταστεί και πάλι ελκυστική η προοπτική απασχόλησης στην Ελλάδα και να αναστραφεί η εκροή νεανικού επιστημονικού κεφαλαίου προς το εξωτερικό («brain drain»).

Μιλώντας τέλος για τη διαδικασία επαναθεσμοθέτησης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε: «Επίκειται νέα συνεδρίαση του αρμοδίου Συμβουλίου και επανέρχονται οι συμβάσεις σε δύο ακόμα κλάδους, ο ένας από τους οποίους θα είναι ο κλάδος των εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εργασίας: Ρεκόρ απασχόλησης και αυξήσεις σε μισθούς, απάντηση στο ΠΑΣΟΚ

Το Υπ. Εργασίας απάντησε στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έφεραν ρεκόρ απασχόλησης, μείωση ανεργίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ενίσχυση της εργατικής προστασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εργασίας: Σε ιστορικό χαμηλό η υπερεργασία, ενισχύεται η πλήρης απασχόληση

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόλις το 3,1% των μισθωτών στην Ελλάδα εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως ανακοίνωσε το Υπ. Εργασίας.