ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Θετικά τα μηνύματα για την οικονομία και για το 2024

Ισχυρή πορεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) ο οποίος διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες για το α' δίμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τον αντίστοιχο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την 1η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% σε ετήσια βάση, σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης (0,4%). Η ιδιωτική κατανάλωση είχε την υψηλότερη συνεισφορά την ανάπτυξη, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. .

Ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 6,6%. 

Επίσης το 2023 το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε περαιτέρω στο 11,1%, μειωμένο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) διαμορφώθηκε στις 106,0 μονάδες το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2024, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης στο 95,8. Τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Επίσης τον Ιανουάριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 16,0% σε ετήσια βάση. Η Moody’s, στις 15.03 διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερές προοπτικές.

Εξελίξεις στη διεθνή οικονομία

Χωρίς αλλαγές στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική ολοκλήρωσαν η Fed και η ΕΚΤ τις πρόσφατες συνεδριάσεις τους. Παρείχαν, όμως, ενδείξεις ότι η έναρξη του κύκλου μείωσης των βασικών επιτοκίων τους είναι πλέον κοντά καθιστώντας εμμέσως το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, που θα συνοδεύεται από την επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, ως το πλέον πιθανό.

Γενικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά πετυχαίνοντας ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αρκετά καλές. Ωστόσο, βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων δεικτών, είναι πολύ πιθανή κάποια συγκράτηση το επόμενο διάστημα, ενώ και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαίνεται πως τελευταία έχει περιοριστεί σημαντικά. 

Στην Ευρωζώνη, η οικονομική στασιμότητα του δ΄ τριμήνου του 2023 επεκτείνεται πλέον και στο α΄ τρίμηνο του 2024. Όμως, θετικά επιδρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και η συνεχιζόμενη, έστω και αργή, πτώση του πληθωρισμού.

Στην Κίνα, τα στοιχεία του α΄ διμήνου είναι γενικά θετικά, όπως και η επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος. Βέβαια, οι ανησυχίες για τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν.

Τέλος, στην Ιαπωνία η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε την πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα... πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Από τις επενδύσεις η μισή αύξηση του ΑΕΠ το 2023, ενώ και η κατανάλωση έδωσε ώθηση στην οικονομία χάρη στην αύξηση των μισθών. Σημαντική αύξηση των εξαγωγών με πρωταγωνιστή τον τουρισμό. Τι αναφέρει ανάλυση της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Συντηρητική η αξιολόγηση Moody's για την ελληνική οικονομία

Όπως σημειώνεται στο report «η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου παραμένει συντηρητική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Διατηρεί τη δυναμική της ανάπτυξής της η οικονομία

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η τράπεζα η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,1% το α’ τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους να διατηρηθεί σε θετική τροχιά.