ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Στο πρόγραμμα ASAP (Act in Support Ammunition Production) της Κομισιόν που αφορά στην παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Σύστηματα (ΕΑΣ), καθώς κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αναβαθμίσουν την παραγωγική τους διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι δύο από τις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης που κατέθεσαν τα ΕΑΣ σε συνεργασία με την εταιρεία MSM, του τσέχικου ομίλου CSG, συνολικού προϋπολογισμού 73 εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει 33 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία Explosives (εκρηκτικά), η πρόταση των ΕΑΣ, ύψους 52 εκατ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στην κατηγορία Powder, η αντίστοιχη πρόταση ύψους 21 εκατ. ευρώ κατέλαβε την 3η θέση.

Η ελληνική πρόταση - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση επί συνόλου 82 προτάσεων στην κατηγορία Explosives. Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν.

Όπως μάλιστα αναφέρει η διοίκηση των ΕΑΣ, παρά το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε, ελλείψει πόρων, η χρηματοδότηση της τρίτης πρότασης για την αναβάθμιση του γομωτηρίου, είχε ήδη αναλάβει παράλληλες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί, να παράγει πυρομαχικά και να έχει ήδη παραδώσει 10.000 βλήματα 155 χιλ. έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας.

Τα ΕΑΣ θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα ASAP της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να έβγαιναν περισσότερο κερδισμένα αν λειτουργούσε κανονικά το εργοστάσιο του Υμηττού που γίνονταν τα μεταλλικά κομμάτια των βλημάτων, το ακριβότερο δηλαδή κομμάτι αυτών, όπως τα πολύτιμα για την Ουκρανία βλήματα 155 mm και δεν έκλεινε προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία «ανθεί»

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης αναπτύσσεται γρήγορα. Η σύγκρουση και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις όπως στη Μέση Ανατολή, έχουν αυξήσει τις παραγγελίες των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών. 

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες ανήλθαν πέρυσι στο ρεκόρ των 2,2 τρισ. δολαρίων, ενώ στην Ευρώπη ανήλθαν σε 388 δισ. δολάρια, επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την εποχή του ψυχρού πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτές οι νέες παραγγελίες έχουν μεταμορφώσει την εξέλιξη των ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών, με το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των επτά κορυφαίων εταιρειών της περιοχής στον τομέα - συμπεριλαμβανομένων των BAE Systems, Leonardo και Saab - να αυξάνεται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, άνω των 300 δισ. δολαρίων

Επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία εξάντλησε απροσδόκητα και τα εθνικά αποθέματα πυρομαχικών, ωφελώντας όχι μόνο τη γερμανική Rheinmetall και τη σκανδιναβική Nammo, αλλά και μικρότερους προμηθευτές. 

Οι δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για στρατιωτικές δαπάνες έχουν επίσης προκαλέσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον τομέα, ο οποίος προηγουμένως είχε αποφευχθεί από πολλούς επενδυτές, με τις μετοχές των εταιρειών της περιοχής να υπεραποδίδουν έναντι εκείνων των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ. 

Η ΕΕ δεσμεύτηκε να παραδώσει 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του Μαρτίου, στόχος που παραδέχτηκε ότι δεν θα επιτευχθεί. Μεγάλο μέρος του αμυντικού τομέα δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή του αρκετά γρήγορα μετά από δεκαετίες χαμηλών επενδύσεων. 

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στους τέσσερις κύριους παραγωγούς πυρομαχικών της Ευρώπης: Η γερμανική Rheinmetall, η βρετανική BAE Systems, η γαλλική Nexter και η Nammo, που ανήκει στις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.  Οι προμηθευτές εκρηκτικών και προωθητικών υλών, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Chemring και της γαλλικής Eurenco, ήταν επίσης κερδισμένοι. 

Οι μετοχές της Rheinmetall τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτοξεύοντας την εταιρεία στον γερμανικό δείκτη Dax

Η Nexter, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει την παραγωγή του οβιδοβόλου Caesar - ενός εκτοξευτή πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς - που έχει αποδειχθεί πολύτιμο για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Η τύχη των μικρότερων κατασκευαστών έχει επίσης ενισχυθεί. 

Η William Cook, μια οικογενειακή βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία, είδε τα έσοδά της στον τομέα της άμυνας να σημειώνουν άλμα 20% από το 2022 έως το 2023 χάρη σε μια σύμβαση της βρετανικής κυβέρνησης για την προμήθεια στην Ουκρανία ερπυστριών αντικατάστασης των τεθωρακισμένων της σοβιετικής εποχής.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εταιρείες κάνουν προσπάθειες ανάπτυξης, βασικά ο ιδιωτικός τομέας, καθώς οι κρατικές βιομηχανίες είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Με ατομικές προσπάθειες και μόνο υπάρχουν ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες που έχουν ενταχθεί σε αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να συγκριθούν με τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια της αμυντικής βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
businessdaily-Fregata-PSARA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 7 δισ.

Νέα εποχή για το ελληνικό οικοσύστημα της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ΕΑΒ, τα τρία ναυπηγεία και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε αεράμυνα - drones.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μένει στον «πάγο» λόγω του ΣτΕ η υλοποίηση του deal για τα πυρομαχικά

Η συμφωνία των ΕΑΣ με τη σλοβακική MSM Export έχει υπογραφεί αλλά δεν υλοποιείται, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής της ONEX στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άρχισε χθες η συζήτηση, υπομνήματα στις 25 Νοεμβρίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο» στις 21 Οκτωβρίου στο deal των ΕΑΣ με την MSM για πυρομαχικά

Υψηλοί στόχοι για την παραγωγή πυρομαχικών από την κοινοπρακτική εταιρεία που θα συσταθεί, θολό το τοπίο για τη μεταφορά εργαζομένων. Κινήσεις στον χώρο των πυρομαχικών και από την ONEX του Π. Ξενοκώστα.