ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shuttestock

«Τρελός» τζίρος στον παράνομο τζόγο: Έπαιξαν 1,7 δισ. 900.000 Έλληνες

Οι παίκτες ξόδεψαν περίπου 1.930 ευρώ ο καθένας. Το 10% των παικτών είναι ηλικίας από 17-21 ετών. Στα παράνομα διαδικτυακά παίγνια διατέθηκαν 1 δισ. ευρώ, ενώ σε επίγεια παίγνια 700 εκατ. ευρώ.

Η διασφάλιση της ανωνυμίας με την έλλειψη ταυτοποίησης, οι ελκυστικές αποδόσεις και η απουσία φορολόγησης είναι οι τρεις παράγοντες που διατηρούν τον τζίρο του παράνομου τζόγου σε δυσθεώρητα ύψη στη χώρα μας.

Το 2023 στην Ελλάδα έπαιξαν σε παράνομα δίκτυα παιγνίων 900 χιλιάδες συμπολίτες μας -περίπου 1 στους 10-,  ο τζίρος έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 10% των παικτών  είναι ηλικίας από 17 έως 21 ετών.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία έρευνας της Kapa Research σε περίπου 5.800 άτομα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (E.E.E.Π) τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν  στην ημερίδα Anti-Illegal Betting της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA).   

 Το 10,4% των ερωτηθέντων έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παίγνια, έστω και μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Από τους παίκτες που επιλέγουν να συμμετέχουν σε παράνομα τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, σχεδόν 76% των παικτών επιλέγει και αδειοδοτημένους και μη αδειοδοτημένους παρόχους. Το δε 24% των παικτών επιλέγει αποκλειστικά μη αδειοδοτημένους παρόχους.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο παράνομο δίκτυο συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι αντιστοιχούν σε 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά 1 δισ. ευρώ σε διαδικτυακά παιχνίδια και 700 εκ. ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.

Επιπρόσθετα, το μέσο ποσό που ξόδεψαν τους τελευταίους 12 μήνες οι παίκτες ανέρχεται στα 1.934 ευρώ ανά παίκτη. Στα 1.194 ευρώ ετησίως είναι ο μέσος όρος δαπάνης στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα παίγνια και περίπου 738 ευρώ, ετησίως, στα επίγεια μη αδειοδοτημένα παίγνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία φαίνεται να έχει χαλαρότερη αίσθηση των κινδύνων, υποτιμώντας τη σημαντικότητά τους και το ρίσκο που εμπεριέχεται με τη συμμετοχή τους σε παίγνια σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι η νόμιμη ηλικία για να συμμετάσχει κανείς σε τυχερά παιχνίδια είναι τα 21 έτη για τις εταιρείες που έχουν άδεια από την ΕΕΕΠ.

Ο παράνομος τζόγος περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες και από τα δύο φύλα. Το 68,5% που έπαιξαν είναι άντρες και το υπόλοιπο 31,5% γυναίκες. Τα περισσότερα πονταρίσματα έγιναν από άτομα ηλικίας  25 έως 54 ετών, ενώ για πρώτη φορά στην έρευνα εισήχθη και η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία αντιπροσώπευσε το 10,3% των παικτών στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον. 

Το 10,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι παίζει σχεδόν κάθε μέρα, το 38,6% απάντησε μια ή δύο φορές την εβδομάδα και το 30,2% μια ή δύο φορές τον μήνα.

Σύμφωνα με τους εκπορσώπους των παρόχων, το φαινόμενο του παράνομου τζόγου εντείνεται από την υπερφορολόγηση  των νόμιμων εταιρειών, αλλά και από το γεγονός ότι οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δεν μπορούν, λόγω του νόμου, να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους 18 έως 21 ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρεκόρ του τζόγου στην Ελλάδα: Πονταρίσματα 12,8 δισ. στο εξάμηνο

Τρίβουν τα χέρια τους οι πάροχοι, ενώ η διοργάνωση του Μουντιάλ στο τέλος του έτους θα ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα από τα στοιχήματα. Γεμίζουν και τα κρατικά ταμεία από τους φόρους. Βήματα για τον περιορισμό του παράνομου τζόγου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός στην αγορά του τζόγου: Οι Έλληνες πόνταραν 10,7 δισ. στο 5μηνο

Η Ελλάδα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αγορές τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη. Συνεχίζεται η θεαματική άνοδος του ηλεκτρονικού τζόγου. Κερδισμένο το κράτος από τους αυξημένους φόρους που εισπράττει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αίνιγμα των δισεκατομμυρίων: Πόσα ποντάρουν οι Έλληνες στον τζόγο;

Μύθοι και αλήθειες για τα πονταρίσματα στη Θεά Τύχη. «Δεν μπορεί μια χώρα με 220 δισ. ΑΕΠ να έχει 30 δισ. στα τυχερά παιχνίδια», αναφέρουν από την Επιτροπή Παιγνίων. Πώς άλλαξαν οι υπολογισμοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνει ο υδράργυρος του τζόγου: Πονταρίσματα 17,8 δισ. στο πεντάμηνο

Πάει για νέο ρεκόρ ο νόμιμος τζόγος το 2024, διψήφιος ο ρυθμός αύξησης. Πρωταγωνιστής ο ΟΠΑΠ στα κέρδη GGR και στον αναμορφωμένο τζίρο, χωρίς μπόνους και επανεπενδύσεις κερδών. Είσπραξη 396 εκατ. για το Δημόσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα πραγματικά ποσά που ποντάρουν οι Έλληνες στον τζόγο

Αναμορφωμένα στοιχεία χωρίς την ανακύκλωση κερδών έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΠΠ. Τα ποσά που πόνταραν οι Έλληνες το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Η μανία για τον τζόγο όμως παραμένει αφού και τα αναμορφωμένα μεγέθη είναι μεγαλύτερα από πέρυσι.