Η διασφάλιση της ανωνυμίας με την έλλειψη ταυτοποίησης, οι ελκυστικές αποδόσεις και η απουσία φορολόγησης είναι οι τρεις παράγοντες που διατηρούν τον τζίρο του παράνομου τζόγου σε δυσθεώρητα ύψη στη χώρα μας.
Το 2023 στην Ελλάδα έπαιξαν σε παράνομα δίκτυα παιγνίων 900 χιλιάδες συμπολίτες μας -περίπου 1 στους 10-, ο τζίρος έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 10% των παικτών είναι ηλικίας από 17 έως 21 ετών.
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία έρευνας της Kapa Research σε περίπου 5.800 άτομα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (E.E.E.Π) τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα Anti-Illegal Betting της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA).
Το 10,4% των ερωτηθέντων έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παίγνια, έστω και μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Από τους παίκτες που επιλέγουν να συμμετέχουν σε παράνομα τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, σχεδόν 76% των παικτών επιλέγει και αδειοδοτημένους και μη αδειοδοτημένους παρόχους. Το δε 24% των παικτών επιλέγει αποκλειστικά μη αδειοδοτημένους παρόχους.
Τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο παράνομο δίκτυο συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι αντιστοιχούν σε 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά 1 δισ. ευρώ σε διαδικτυακά παιχνίδια και 700 εκ. ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.
Επιπρόσθετα, το μέσο ποσό που ξόδεψαν τους τελευταίους 12 μήνες οι παίκτες ανέρχεται στα 1.934 ευρώ ανά παίκτη. Στα 1.194 ευρώ ετησίως είναι ο μέσος όρος δαπάνης στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα παίγνια και περίπου 738 ευρώ, ετησίως, στα επίγεια μη αδειοδοτημένα παίγνια.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία φαίνεται να έχει χαλαρότερη αίσθηση των κινδύνων, υποτιμώντας τη σημαντικότητά τους και το ρίσκο που εμπεριέχεται με τη συμμετοχή τους σε παίγνια σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι η νόμιμη ηλικία για να συμμετάσχει κανείς σε τυχερά παιχνίδια είναι τα 21 έτη για τις εταιρείες που έχουν άδεια από την ΕΕΕΠ.
Ο παράνομος τζόγος περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες και από τα δύο φύλα. Το 68,5% που έπαιξαν είναι άντρες και το υπόλοιπο 31,5% γυναίκες. Τα περισσότερα πονταρίσματα έγιναν από άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών, ενώ για πρώτη φορά στην έρευνα εισήχθη και η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία αντιπροσώπευσε το 10,3% των παικτών στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον.
Το 10,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι παίζει σχεδόν κάθε μέρα, το 38,6% απάντησε μια ή δύο φορές την εβδομάδα και το 30,2% μια ή δύο φορές τον μήνα.
Σύμφωνα με τους εκπορσώπους των παρόχων, το φαινόμενο του παράνομου τζόγου εντείνεται από την υπερφορολόγηση των νόμιμων εταιρειών, αλλά και από το γεγονός ότι οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δεν μπορούν, λόγω του νόμου, να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους 18 έως 21 ετών.