ΓΔ: 2333.33 0.85% Τζίρος: 185.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:41
Φώτο: Shutterstock

Τα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα

Την ανάγκη για ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε περιοχές που το εισόδημα του πληθυσμού έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ο καθηγητής Χ. Κουθούρης μετά από έρευνα που πραγματοποίησε.

Τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός που πρέπει να αναπτυχθεί κυρίως σε περιοχές και πληθυσμούς που είτε έχουν δει το εισόδημα τους να περιορίζεται ή να εξαφανίζεται τελείως τα τελευταία χρόνια σημειώνει ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χάρης Κουθούρης.

Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής, δήλωσε στο ΑΠΕ πως η περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ελλάδα προσφέρονται για ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και τονίζει το γεγονός πως μπορεί να δώσει λύση σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ο εναλλακτικός τουρισμός ως φιλοσοφία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει κυρίως την ευημερία, την ειρήνη, την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη του συνόλου των ανθρωπογενών δυνάμεων στους προορισμούς που λειτουργεί ή αναπτύσσεται. Αποβλέπει χωρικά και διαχειριστικά στην πρόσκληση και υποδοχή μικρού αριθμού επισκεπτών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και με συγκεκριμένες τουριστικές αναζητήσεις, κ.ά. Η περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα προσφέρονται για ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς αυτός προϋποθέτει και στηρίζεται στις υφιστάμενες οικονομικές δομές μιας κοινωνίας τις οποίες συμπληρώνει και διευρύνει δίνοντας λύση τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά προβλήματα του γηγενούς πληθυσμού (εγκατάλειψη της περιοχής).

Μια από τις πλέον διαδεδομένες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, συνεχίζει ο καθηγητής, που μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία, είναι ο αγροτουρισμός, δηλαδή η μορφή τουρισμού που παρέχει σε αγρότες συμπληρωματικό εισόδημα μέσα από την αξιοποίηση υποδομών που ήδη διαθέτουν για την αγροτική παραγωγή και τις περισσότερες φορές οφείλει να παραμένει ως η κύρια πηγή του εισοδήματος του τοπικού πληθυσμού. Άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι ο υποβρύχιος τουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο οικοτουρισμός ή πράσινος τουρισμός, ο γεωτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός και οι υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες ενεργούς αναψυχής (Outdoor Activities) οι οποίες εκπροσωπούνται πλέον από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Εταιριών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής με συμμετοχή τουλάχιστον εβδομήντα εταιριών από όλη τη χώρα.

Ο εναλλακτικός τουρισμός εξηγεί ο κ. Κουθούρης, δεν είναι σύγχρονο εμπορικό φαινόμενο ενάντια στο μαζικό τουρισμό, αντίθετα ως πρακτική διακοπών προϋπήρχε από πάντοτε. Στη συνέχεια τονίζει πως η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε κάθε περιοχή της χώρας μας οφείλει να υποστηρίζεται από ένα αειφόρο μοντέλο διαχείρισης και ως κύρια ενέργεια την παροχή ειδικής «εκπαίδευσης» και «εκπαιδευτικών σεμιναρίων» προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα. Εκπαίδευση - επιμόρφωση - καθοδήγηση του γηγενούς πληθυσμού για τους στόχους της προσπάθειας ανάπτυξης μιας «Εναλλακτικής μορφής Τουρισμού» οι οποίοι θα είναι μετρήσιμοι, εφικτοί, φιλικοί προς το περιβάλλον και τις ανθρώπινες αξίες, σημειώνει επίσης ο ίδιος.

Για να καταλήξει τονίζοντας: «Κάθε στόχος για να μπορέσει να υλοποιηθεί πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και ως στρατηγική ανάπτυξης τα προερχόμενα από τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού οικονομικά οφέλη να κατευθύνονται μέσα στην τοπική κοινωνία. Ακόμη απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού είναι οι προσφερόμενες δράσεις και υπηρεσίες να χαρακτηρίζονται από οικονομική βιωσιμότητα ώστε να προσφέρουν μακροχρόνια ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και προοπτική η αναζήτηση εργασίας και η επαγγελματική διαβίωση της νέας γενιάς να βρίσκεται στους τόπους καταγωγής της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστήρες ομαδική λήψη
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιά σε πεντάστερο ξενοδοχείο στις γαλλικές Άλπεις, εκκενώθηκε το κτήριο

Φωτιά ξέσπασε στη σοφίτα του Hotel des Grandes Alpes στην Κουρσεβέλ το βράδυ της Τρίτης προκαλώντας εκκένωση περίπου 100 ατόμων που έφτασε τα 270 όταν επεκτάθηκε σε διπλανό κτίριο. Προσωπικό και ένοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Ανάκτορο Κνωσού μινωικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Έντονο ισπανικό ενδιαφέρον για Κρήτη στη Διεθνή Έκθεση Μαδρίτης

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη FITUR 2026 στη Μαδρίτη (21-25/1), προβάλλοντας το νησί και κάνοντας επαφές με tour operators, με στόχο ενίσχυση στην Ισπανία και άνοιγμα στη Λατινική Αμερική.
Ερμούπολη Σύρου θέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύρος και Νάξος στις κορυφαίες επιλογές για αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες

Στη 2η θέση παγκοσμίως για ποιοτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες κατατάσσει την Ελλάδα το moneycontrol.com, βάσει των Readers’ Choice Awards του Conde Nast Traveler, με Νάξο και Σύρο να ξεχωρίζουν για αυθεντικότητα και βιωσιμότητα.
Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Γι αυτό παραμένει επίμονος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το «Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων» της Alpha Bank η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή ζήτηση, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται αργά, ενώ διεθνώς η αβεβαιότητα ενισχύει τα πολύτιμα μέταλλα και πιέζει το δολάριο.
Θάλασσα και βάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Γάλλοι τουρίστες νεκροί από ανατροπή σκάφους ανοικτά του Ομάν

Τρεις Γάλλοι τουρίστες σκοτώθηκαν όταν σκάφος με 25 επιβαίνοντες ανατράπηκε ανοικτά του Μουσκάτ, στο Ομάν. Δύο τραυματίστηκαν ελαφρά. Το σκάφος κατευθυνόταν προς τα νησιά Ντιμανιγιάτ. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια.