ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το μάρμαρο έφερε έσοδα 1,27 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Το ελληνικό μάρμαρο στηρίζει την εθνική οικονομία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας όπως αποκαλύπτει έρευνα της ICAP.

Από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας είναι το μάρμαρο, με τον κλάδο της εξόρυξης και επεξεργασίας να έχει ιδιαίτερη σημαντική συνεισφορά στην εθνική οικονομία της χώρας όπως δείχνουν στα στοιχεία της μελέτης της ICAP  για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ. – Θ.) και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη της Δράμας.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία σε 670 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα απασχολούνται 6.205 εργαζόμενοι, με τα έσοδα το 2018 να φτάνουν τα 579,8 εκατ. ευρώ και το 76% των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (το 57,2% εξ αυτών κατευθύνεται στην κινεζική αγορά) καλύπτοντας το 2,0% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος.

Με συνολική προσφορά (πωλήσεις) στην ελληνική οικονομία ύψους 1,27 δισ. ευρώ (στη Δράμα οι πωλήσεις έφτασαν τα 662,7 εκατ. ευρώ), ο κλάδος της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου αναδεικνύεται ως ένας τους σημαντικότερους της χώρας, που κατάφερε σε περίοδο κρίσης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του, επενδύοντας κυρίως στην ποιοτική ανωτερότητα του ελληνικού μαρμάρου.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ υφίστανται σήμερα πέντε ενεργά λατομικά κέντρα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των εξαγωγών της χώρας σε ποσότητα και αξία, άνω του 90%.

Την τελευταία δεκαετία οι επιχειρήσεις του κλάδου πέτυχαν:

Την 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εξαγωγών μαρμάρου.

Την 3η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη εξαγωγών ακατέργαστου μαρμάρου.

Την 1η θέση στις ελληνικές εξαγωγές ακατέργαστων και κατεργασμένων πρώτων υλών.

Τον τριπλασιασμό των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου.

Την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ελληνικό μάρμαρο «έντυσε» ορισμένα από τα σημαντικότερα και πιο εμβληματικά κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου επικρότησε τη διαρκώς ανοδική πορεία των επιχειρήσεων μαρμάρου σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τριπλασιασμό των εξαγωγών και στον αριθμό των θέσεων εργασίας που προσφέρει, σημειώνοντας με έμφαση ότι πλέον ο κλάδος του μαρμάρου πρωταγωνιστεί.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και προς την κατεύθυνση αυτή έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την μείωση των φορολογικών συντελεστών και της γραφειοκρατίας, δημιουργώντας μια διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι για τη σημερινή κυβέρνηση ο επιχειρηματίας είναι σύμμαχος κι όχι εχθρός.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.-Θ Κωνσταντίνα Λαζή – Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στη συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια των επιχειρήσεων και του συνδέσμου να στηρίξουν την εθνική οικονομία αναδεικνύοντας όλα τα συγκριτικά της οφέλη, μεγιστοποιώντας χρόνο με το χρόνο τα αποτελέσματα του κλάδου και μειώνοντας τις ζημίες. Υπογράμμισε την ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί το ελληνικό μάρμαρο και τη συμβολή όλων ώστε να αναδεχθεί ως ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Η κ. Λαζή τόνισε ακόμα ότι οι λατομικές επιχειρήσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους οικογενειακές «και ως εκτεταμένες οικογένειες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και προς τους άλλους».

Στο σύντομο χαιρετισμό της η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου σημείωσε ότι αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μαρμάρου δίνεται το παράδειγμα μιας υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης σε περιόδους μάλιστα οικονομικά δύσκολες. Χαρακτήρισε το μάρμαρα ως «το λευκό χρυσό της Ελλάδας» και τόνισε πως έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η θέση του στη διεθνή αγορά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.-Θ Παναγιώτης Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του συνδέσμου βάσει των στοιχείων του 2018 καλύπτουν το 81,5% του ενεργητικού του κλάδου, το 72,6% του πάγιου κεφαλαίου, το 85% των πωλήσεων και το 98,4% των κερδών προ φόρου. Υπογράμμισε ακόμα ότι το 17,8% των βεβαιωθέντων εσόδων στη ΔΟΥ Δράμας προέρχονται από φόρους και τέλη που προκύπτουν από την δραστηριότητα και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές ευκαιρίες σε Ασία για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ημερίδες από το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Οι Ασιάτες προτιμούν τα εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα από τον Δυτικό κόσμο και η μέση τάξη αυξάνει σταθερά την αγοραστική της δύναμη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για την αύξηση του ελλείματος στο εμπορικό ισοζύγιο

Οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο ωστόσο παραμένει επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρετικές προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά

Το ελληνικό brand κερδίζει πόντους στη γερμανική αγορά καθώς το καταναλωτικό κοινό της χώρας δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση ποιότητας -τιμής αλλά και στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και χρήσης νέων τεχνολογιών.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο κατά 15% το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του έτους

Στα 11 δισ. ευρώ πλησιάζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με τις εξαγωγές να έχουν υποχωρήσει κατά 6% από την αρχή του χρόνου, ενώ οι εισαγωγές έχουν σημειώσει μικρή άνοδο.