Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αποδοτικότερη διαχείριση – αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποκτώντας παράλληλα καλύτερο έλεγχο στα κρατικά assets φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση το νέο έτος.
Με το σχέδιο η κυβέρνηση πέραν της αύξησης των δημοσίων εσόδων αισιοδοξεί ότι θα βάλει τάξη στο πλαίσιο που διέπει τις παραλίες και τον αιγιαλό. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η χρήση drones και άλλων τεχνολογικών εργαλείων. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση θα επιτρέψει την άμεση αντίδραση κατά της παράνομης εκμετάλλευσης ή καταπάτησης της δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα, θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος της δημόσιας περιουσίας.
Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών αλλά και να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα. Με το νέο σχεδιασμό δημοπρασίες θα γίνονται για κάθε χρήση από μίσθωση σε ξενοδοχειακές μονάδες ή ομπρέλες ή αγροτικές καλλιέργειες ή και για βιομηχανικούς σκοπούς με τιμές εκκίνησης που θα οριστούν σε κάθε αιγιαλό και παραλία από το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα για να αποκτήσει δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού κάποιος γίνονται δημοπρασίες ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος.
Εντός των πρώτων δύο μηνών του έτους θα τεθεί σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου για περισσότερα από 30 έτη με έκπτωση μέχρι και 80% από την αντικειμενική αξία των εκτάσεων. Στόχος να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ εντός πενταετίας.
Υπολογίζεται πως πάνω από 9 στα 10 δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.
Παράλληλα θα υλοποιηθεί πλάνο για την αναθεώρηση της νομοθεσίας προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα δημόσια ακίνητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές για μια βιώσιμη διαχείριση. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία συνεργασιών με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασχολούνται με τη διαχείριση ακινήτων.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την αποτελεσματική εκμετάλλευση των δημόσιων κτιρίων και εδαφών, προσαρμοσμένης στις σύγχρονες ανάγκες και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης. Επιπλέον, η συνεργασία με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα θα ενθαρρύνει την αποτελεσματική και συντονισμένη διαχείριση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, διασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη χρήση και απόδοση τους προς όφελος της κοινότητας.
Τέλος σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των κοινωφελών περιουσιών, για να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η διαχείριση και η εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες.