Επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, την εκτίμησή του ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και τα επόμενα έτη να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης καλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Scope, σε νέα έκθεσή του αναφορικά με τις προοπτικές όλων των οικονομιών που καλύπτει.
Ο οίκος τονίζει ότι είναι ο πρώτος που προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας τον Αύγουστο και τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της μία 15ετή κρίση.
Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος και κατά 2,3% για το 2025 – μετά από εκτίμηση 2,1% φέτος. Οι ρυθμοί είναι πολύ πάνω από την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,1% για το σύνολο της ζώνης του ευρώ το επόμενο έτος, μετά από 0,7% για τη ζώνη του ευρώ φέτος.
Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από εγκεκριμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor's και Fitch Ratings αφαιρεί τους κινδύνους για την επιλεξιμότητα της Ελλάδας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως εξασφάλιση για πράξεις επαναγοράς, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Επιδόσεις και κίνδυνοι
Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, καθώς συνεχίζεται η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία υποστηρίζεται από τη βελτίωση της ανεργίας, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, θα μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο μέσο όρο από το 2008.
Οι επενδύσεις θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν, βοηθούμενες από τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ που έφτασαν πρόσφατα στο ανώτατο επίπεδο του 4%, ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής παραμείνουν στα ανώτατα επίπεδά τους για ένα μεγάλο μέρος του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, στηριζόμενη στην ανάκαμψη της ζήτησης στους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους παράλληλα με τη συνεχή ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών.
Το χρέος συνέχισε να μειώνεται έντονα, καθώς το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΚΤ - όπως το TPI.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού. Η πολιτική αποτελεί επίσης κίνδυνο. Καθώς χαλαρώνουν οι συνθήκες δανεισμού για την Ελλάδα και επιβραδύνεται η ορμή των μεταρρυθμίσεων, η ανησυχία είναι η σταδιακή διολίσθηση προς την αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών της κρίσης. Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία, δεδομένων των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία.