ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Capital Economics: Υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία για 2024 - 2025

«Πρωταθλήτρια» ανάπτυξης για την επόμενη 2ετία θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, με συνεχιζόμενη υποχώρηση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και βελτίωση εν γένει των δημοσιονομικών μεγεθών.

Σταθερά αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει η Capital Economics, επαναλαμβάνοντας ότι θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης καλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί. 

Σύμφωνα με τον επενδυτικό όμιλο η ελληνική οικονομία μπορεί να παρέμεινε στάσιμη στο γ’ τρίμηνο του 2023, αλλά έχει κινηθεί εντυπωσιακά το προηγούμενο διάστημα, όντας 6% υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της πανδημίας. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι επιχειρηματικοί δείκτες κινούνται υψηλότερα από τον μέσο ιστορικό τους όρο και ως εκ τούτου είναι βέβαιη η επιστροφή σε καλό ρυθμό ανάπτυξης κατά το δ’ τρίμηνο. 

Η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε από την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είχε άνοδο 1,7% σε ετήσια βάση τους τρεις μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας την ανεργία στο 10%, μια τεράστια βελτίωση από το 17% στο τέλος του 2019. Η πρόσφατη πτώση του υπό-δείκτη PMI για την απασχόληση υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί, αλλά όχι τόσο ώστε να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας προς τα πάνω.

Η ανάπτυξη έχει βοηθηθεί από διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους στην άνοδο των επιτοκίων, επειδή ο λόγος των πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.

Η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι πολύ υψηλή με βάση τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό κόστος των τόκων λόγω προηγούμενων αναδιαρθρώσεων του χρέους έχουν θέσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί ελαφρώς το 2023, υποβοηθούμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον αξιοπρεπή έλεγχο των δαπανών. Και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληροί αυτόματα τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

Απαισιοδοξία για Ευρώπη

Σε αντίθεση με την ελληνική οικονομία η Capital Economics δεν είναι και τόσο αισιόδοξη για την ευρωπαϊκή.  Όπως σημειώνει η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και η δημοσιονομική πολιτική είναι αυστηρότερη. 

Ο βασικός πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί απότομα και θα είναι κοντά στο στόχο της ΕΚΤ για το 2% για το μεγαλύτερο μέρος του 2024. Αν και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή, χαλαρώνει και το επίπεδο των κενών θέσεων εργασίας μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.  Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση του πυρήνα του πληθωρισμού σε πτωτική πορεία. 

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους και προβλέπουμε ότι θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% σήμερα σε περίπου 2,25% μέχρι το τέλος του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μεταρρυθμίσεις και τράπεζες «κλειδιά» για μία νέα αναβάθμιση

Η οικονομία έχει τα εχέγγυα να συνεχίσει την καλή της πορεία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και μεγαλύτερη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.