ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο; Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Μειώνεται 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες

Διευκρινίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελευθέρους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας παράλληλα τι θα γίνει με αυτούς που θέλουν να ελεγχθούν.

Στην κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος για όσους δεχθούν να ελεγχθούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σήμερα στον ΣΚΑΪ. Επίσης ανακοίνωσε ότι μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επιτηδευματίες. Η μείωση αυτή αφορά σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, είτε θα μπουν στο νέο σύστημα φορολόγησης με το τεκμαρτό εισόδημα είτε όχι.

Η προτεινόμενη διάταξη του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για όσους καλύψουν το όριο του τεκμαρτού εισοδήματος και 25% για όσους δεν το καλύψουν.

Έτσι, το τέλος επιτηδεύματος θα είναι στα 325 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα, όμως, είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα ισχύει για τα εισοδήματα του 2022, αν δηλαδή στη φορολογική δήλωση που θα γίνει από την άνοιξη, θα προβλέπεται και η έκπτωση του 50%.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης, είπε ακόμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. 

Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης. «Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες», είπε τέλος ο υπουργός. 

Να σημειωθεί ότι το αρχικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου προέβλεπε μείωση 50% μόνο για όσους θα δηλώσουν καθαρά εισοδήματα πάνω από τα όρια των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το νέο σύστημα φορολόγησης.

Εκείνοι που θα δήλωναν λιγότερα από τα τεκμαρτά ποσά προβλεπόταν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%, στα επίπεδα των 487,50 ευρώ.

Μένει να διευκρινιστεί επίσης αν η έκπτωση του 50% αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, επομένως και στα νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το τέλος θα μειωθεί κατά 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320 – 800 ευρώ και κατά 30% το 2026 στα 224 έως 560 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί πλήρως το 2027.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία εγγραφής των ελεύθερων επαγγελματιών στο IRIS

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στην εταιρία Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε., η οποία προσφέρει την υπηρεσία IRIS, ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις άμεσες πληρωμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Μεγάλη πρόκληση η σύγκλιση των εισοδημάτων με την ΕΕ

Στη μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και τον εξαγωγών, στη μείωση της ανεργίας και στους ρυθμούς ανάπτυξης που είναι πολλαπλάσιοι του μέσου όρου της ΕΕ αναφέρεται σε άρθρο του ο υπουργός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 122 επαγγελματίες από 380.000 έχουν αμφισβητήσει τον τεκμαρτό φόρο

Δεν είναι ευχάριστο μέτρο για κάποιους η τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά αν ήταν τόσο άδικη και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες αμφισβήτησης, θα τις εκμεταλλεύονταν περισσότερο, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
businessdaily-Tzentiloni-Xatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η τέταρτη δόση κονδυλίων ύψους 3,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στο Ecofin όπου όπως σημειώθηκε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ κατέχοντας μια από τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς τις απορροφήσεις.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης στο τραπέζι του Eurogroup

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης μαζί με τους ομολόγους του θα συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού για την πραγματοποίηση επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.