ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
Φωτο: Unsplash

Eurostat: Αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής το 2022 στην ΕΕ

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Εσθονία (+44%), στην Πολωνία (+43%) και στη Λιθουανία (+42%), υποστηριζόμενες από αυξήσεις τιμών. Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 16%.

Η αξία της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ το 2022 εκτιμάται σε περίπου 537,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 75% να προέρχεται από επτά κράτη-μέλη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Αυτά τα κράτη-μέλη είναι η Γαλλία (97,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 18% του συνόλου της ΕΕ), η Γερμανία (76,2 δισ. ευρώ, 14%), η Ιταλία (71,5 δισ. ευρώ, 13%), η Ισπανία (63,0 δισ. ευρώ, 12%), η Πολωνία (39,5 δισ. ευρώ, 7%), η Ολλανδία (36,1 δισ. ευρώ, 7%) και η Ρουμανία (22,2 δισ. ευρώ, 4%).

Η αξία της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ το 2022 αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τη Eurostat και η μεταβολή αυτή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την απότομη άνοδο της ονομαστικής τιμής των γεωργικών αγαθών και υπηρεσιών συνολικά (εκτιμάται +22,8%), με τον όγκο της παραγωγής να μειώνεται ελαφρώς κατά 3,1% από το επίπεδο του 2021.

Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 16%.

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Εσθονία (+44%), στην Πολωνία (+43%) και στη Λιθουανία (+42%), υποστηριζόμενες από αυξήσεις τιμών. Μεταξύ άλλων βασικών παραγωγών, η αξία της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 30% στη Γερμανία, 18% στις Κάτω Χώρες, 16% στη Γαλλία και στην Ιταλία, 10% στην Ισπανία και 5% στη Ρουμανία.

Λίγο περισσότερο από το ήμισυ (54%) της αξίας της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ το 2022 προήλθε από καλλιέργειες (287,9 δισ. ευρώ, +15% σε σύγκριση με το 2021). Τα δύο πέμπτα (38%) προέρχονταν από ζώα και ζωικά προϊόντα (206,0 δισ. ευρώ, +26% σε σύγκριση με το 2021). Το υπόλοιπο μερίδιο προήλθε από αγροτικές υπηρεσίες και δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ικανοποιημένος από την αποδοχή πρότασης για αποθέματα λιπασμάτων

Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν για το Σχέδιο Δράσης Λιπασμάτων δικαιώνει τις προτάσεις του για ευρωπαϊκό μηχανισμό κρίσεων και στρατηγικά αποθέματα, ως απάντηση στη διαταραχή αλυσίδων εφοδιασμού.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Αποτελεσματική ευρωπαϊκή στήριξη για αγρότες και αλιείς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τη Λευκωσία, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης για αγρότες και αλιείς, λόγω διαδοχικών κρίσεων που απειλούν την παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Υπ. Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθεί η ΚΑΠ μετά το 2027, με έμφαση σε επαρκή χρηματοδότηση και στήριξη των αγροτών.