Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της ανοδικής πορείας του χρηματιστηρίου; Ορισμένες χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και χαρτοφυλάκια του εξωτερικού υποδαύλισαν την πτώση, προχωρώντας σε επιθετικές ρευστοποιήσεις με στόχο καλύτερες τιμές ενόψει της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.
Μάλιστα, κάποιοι φωτογραφίζουν την Goldman Sachs, η οποία έχει παρουσία στην εγχώρια κεφαλαιαγορά με πολλά καπέλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιο χαμηλές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν και να πάνε καλά τα βιβλία των τραπεζών, αλλά και να είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες των επενδυτικών τραπεζών. Και δεν θέλει και μεγάλη προσπάθεια για να ενισχυθεί μια τάση στην ρηχή εγχώρια αγορά. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι υπήρξε διεθνώς πίεση στις αγορές ενώ τα μεγάλα κέρδη της εγχώριας αγοράς ευνόησαν το profit taking.
Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 7,86%, καθιστώντας το Σεπτέμβριο τον χειρότερο μήνα του 2023 αλλά και του τελευταίου 14μήνου. Ο FTSE 25 έχασε σε επίπεδο Σεπτεμβρίου 7,82%, o Mid Cap υποχώρησε κατά 8,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε διόρθωση κατά 13,64%. Σε όρους αποτίμησης, το Χ.Α. έχασε 9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, πέφτοντας στα 82,4 δισ. ευρώ. Έτσι, σε επίπεδο 9μήνου, τα κέρδη του Χ.Α. διαμορφώνονται ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 30,07%, ο Large Cap ενισχύεται κατά 30,28%, ο Mid Cap είναι στο +40,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 43,34%.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 3 Ιανουαρίου 2023 - 29 Σεπτεμβρίου 2023
Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε το ράλι ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ και οι διεθνείς αγορές από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022 άλλαξαν ρότα, κινούμενες ανοδικά για πολλούς μήνες, με κεντρικό καταλύτη τότε την προεξόφληση ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν θα συνεχιστούν επί μακρόν.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2022 από το χαμηλό των 792,90 μονάδων και μέσα σε αυτό το 12μηνο έχει εννέα ανοδικούς μήνες και τρεις πτωτικούς. Οι πτωτικοί ήταν ο Μάρτιος (-6,61%), ο Αύγουστος (-1,72%) και ο Σεπτέμβριος (-7,86%). Από εκείνη την ημέρα και παρά τη διόρθωση του τελευταίου διμήνου, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 52,52%, ενώ έως τις 27 Ιουλίου έφτασε ακόμη και στο +69,71%. Ο FTSE 25 κερδίζει σε επίπεδο 12μήνου +54%, ενώ έφτασε έως το +71,32%. Ο Mid Cap ενισχύεται κατά 58,67%, ενώ έφτασε έως το +76,35%. Τέλος, ο τραπεζικός κλάδος που πέρυσι τέτοια ημέρα ξεκινούσε από τις 510,80 μονάδες, κερδίζει 79,75%, ενώ στα τέλη Ιουλίου έφτασε έως το +117,28%.
-- ΕΛΠΕ – ΜΟΗ: Ξενίζει πολλούς η διαφορά… ταχύτητας στις μετοχές των δύο διυλιστηρίων, με τη Motor Oil να βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά. Τον Σεπτέμβριο, ωθούμενη και από την αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η μετοχή του δεύτερου σε δυναμικότητα ομίλου των καυσίμων είχε την καλύτερη επίδοση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με άνοδο 1,90%. Η μετοχή των ΕΛΠΕ, αντίθετα, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την άνοδο των διεθνών τιμών και είχε διψήφιο ποσοστό πτώσης (-10,40%). Στο 9μηνο, η ΜΟΗ κρατά κέρδη 9,70%, ενώ τα ΕΛΠΕ χάνουν 2,40%. Γιατί, όμως, τα ΕΛΠΕ έχουν βρεθεί τόσο πίσω; Πάντα υπάρχει μια σημαντική υστέρηση των ΕΛΠΕ σε όρους αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας σε σχέση με τη Motor Oil. Όμως, φαίνεται ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει βρεθεί εσχάτως με ένα σημαντικό βαρίδι: η πληροφορία ότι σχεδιάζεται placement στο ΧΑ για το 35,5% των μετοχών που κρατάει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εισάγει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας, αυτό που οι ξένοι αναλυτές ονομάζουν stock overhang. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με τον πρόσφατο νόμο 5047 το ΤΑΙΠΕΔ διευκολύνεται για να προχωρά σε πωλήσεις μετοχών μέσω του ΧΑ. Όσο υπάρχει η «απειλή» της διάθεσης τόσο μεγάλου πακέτου στην αγορά (η αξία του ξεπερνά τα 800 εκατ. με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής), η μετοχή των ΕΛΠΕ δύσκολα θα προσελκύσει αγοραστές για να πάρει «ανάσες». Πολλοί στην αγορά λένε ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρέπει να αφήσουν άλλο το θέμα να «σέρνεται» και καλό είναι ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Από τον Οκτώβριο του 2022 η ΜΟΗ είναι στο +79% και τα ΕΛΠΕ ακολουθούν από μεγάλη απόσταση στο +30%.
Η συγκριτική πορεία των μετοχών Motor Oil - ΕΛΠΕ, Οκτώβριος 2022 - Οκτώβριος 2023
-- ΔΕΗ: Μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια «μαζεύουν» μεθοδικά τη μετοχή, κάτι που είναι εμφανές και από την κίνηση στο ταμπλό. Μάλιστα κάποιοι παρατηρητές βλέπουν στη μετοχή μοτίβο που θυμίζει programmatic συναλλαγές. Στη διάρκεια της δύσκολης, τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, η μετοχή κέρδισε 1,6% και έκλεισε στα 9,5 ευρώ. Κρατάει κέρδη 44,90% φέτος, αν και υποχώρησε κατά 5,9% τον Σεπτέμβριο. Το μυστικό της μετοχής, ίσως, είναι ότι έχουν παρέλθει οι εποχές όπου η ΔΕΗ έπαιζε «άμυνα» και έχει προχωρήσει σε πληθώρα κινήσεων, στην εγχώρια αγορά και στα Βαλκάνια, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα αυξήσουν σημαντικά το αποτύπωμά της και θα οδηγήσουν σε μια πορεία συνεχούς βελτίωσης των μεγεθών.
Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 3 Ιανουαρίου 2023 - 29 Σεπτεμβρίου 2023
-- ΕΧΑΕ: Γερή διόρθωση (-9,60%) τον Σεπτέμβριο, αλλά κρατάει κέρδη 54,5% φέτος. Όσο και αν έχει μια λογική να υποχωρεί η ΕΧΑΕ όταν δυσκολεύει η κατάσταση στην αγορά από την οποία αντλεί τα έσοδά της, η διόρθωση του Σεπτεμβρίου μάλλον είχε στοιχεία υπερβολής, αν αναλογιστεί κανείς τις προοπτικές του ΧΑ. Οι ουκ ολίγες νέες εισαγωγές που αναμένονται προσεχώς μετά την Optima Bank, τα τραπεζικά placements, η αυξημένη μελλοντικά αξιοποίηση της αγοράς για αποκρατικοποιήσεις και βεβαίως η αναμενόμενη αύξηση των καθημερινών τζίρων μετά τις αναβαθμίσεις δημιουργούν πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την ΕΧΑΕ και αυτό δεν μπορεί παρά να απεικονιστεί και στο ταμπλό.
Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 3 Ιανουαρίου 2023 - 29 Σεπτεμβρίου 2023
-- Οptima Bank: Ένα στοίχημα για την αγορά και τον τραπεζικό κλάδο θα είναι η εισαγωγή την Τετάρτη στο ταμπλό του Χ.Α. της μετοχής, μετά και την ιδιαίτερα επιτυχή δημόσια προσφορά που υπερκαλύφθηκε 3,7 φορές, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 548,6 εκατ. ευρώ, ενώ ζητούνταν 151 εκατ. ευρώ. Η τιμή εισαγωγής της Optima ορίστηκε στα 7,2 ευρώ λίγο υψηλότερα από τη λογιστική της αξίας σε αντίθεση με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών που διαπραγματεύονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας. Ωστόσο πρόκειται για καινούρια τράπεζα, χωρίς κληρονομιά «κόκκινων» δανείων, ενώ σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη λειτουργία της, πέρασε στην κερδοφορία.
-- ΟΠΑΠ: Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της μετοχής μετά την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το πρόστιμο είναι υψηλό αλλά όχι σε σχέση με την κερδοφορία της εταιρείας. Επιπλέον η εταιρεία αμφισβητεί το σκεπτικό της απόφασης της ΕΑ και θα προσφύγει στα δικαστήρια.
-- Space Hellas: Η περίπτωση της Epsilon Net επηρέασε δυσμενώς όλο τον κλάδο πληροφορικής. Η μετοχή της Space έβγαλε το Σεπτέμβριο με απώλειες 25,80%, ενώ την περασμένη Παρασκευή κατέγραψε πτώση 7,67%. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε δεν δικαιολογούν αυτή την εικόνα, εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο, πίσω από τις… γραμμές. Βεβαίως, χρόνιο πρόβλημα για τη μετοχή αυτής της καλής και εξειδικευμένης εταιρείας πληροφορικής είναι η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που βγήκε από τον Mid Cap. Ο κύκλος εργασιών το εξάμηνο του ‘23 έφτασε στα 62,3 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. πέρυσι (+17,6%), το EBITDA έκλεισε σε 9,3 εκατ. έναντι 4,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (+121%), τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν διαμορφώθηκαν στα 2,9 εκατ. από 2,7%, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 2,1 εκατ. έναντι 2,0 εκατ. πέρυσι.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.