ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Το κοστούμι στις τράπεζες, η αντίδραση της αγοράς και τα καλά νέα για ΕΚΤΕΡ

Πώς θα αντιδράσει η αγορά στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, η εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής, η ΕΚΤΕΡ μπαίνει χωρίς εμπόδια στους διαγωνισμούς, η ElvalHalcor σε ανοδικό κανάλι και η αντίδραση της Autohellas.

Χειρότερο από ό,τι περίμενε η αγορά φαίνεται ότι ήταν το κοστούμι για τις τράπεζες, καθώς η συνολική επίπτωση των μέτρων, έστω και αν το 1/3 από αυτά είναι one off, φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς, με αρκετούς να εκτιμούν ότι πιθανότατα η παρέμβαση θα βαρύνει το κλίμα, ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές. Από την άλλη πλευρά οι αγοραστές επιστρέφουν, ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν μείνει πίσω όπως η Metlen, η Cenergy, η Aegean, το ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ και οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τυχόν πιέσεις στις τράπεζες.

Εντυπωσιακή και η Εθνική που πέρασε θριαμβευτικά την τιμή του placement (7,55 ευρώ) αποκομίζοντας από τα τέλη Νοεμβρίου κέρδη +18%.

Στα διεθνή να σημειώσουμε δημοσίευμα του Bloomberg της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το όποιο η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μία τον Ιανουάριο και την άλλη τον Μάρτιο του 2025.

-- Εθνική Τράπεζα: Μετά από αρκετές, αλλά όχι πολλές, εβδομάδες κακοδαιμονίας, η μετοχή τον Δεκέμβριο έχει απογειωθεί. Με εβδομαδιαία κέρδη 5,23% και άνοδο 1,03% την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή είχε την καλύτερη απόδοση για την εβδομάδα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έκλεισε στα 7,85 ευρώ, αρκετά βορειότερα από τα 7,55 ευρώ που έγινε το πρόσφατο placement. Σημείωσε επίσης την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στα 13,48 εκατ. ευρώ. Να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής, 3 Ιανουαρίου - 13 Δεκεμβρίου 2024

-- Τράπεζες: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις τράπεζες σήμερα για το πως θα αντιδράσουν οι μετοχές του κλάδου στα μέτρα. Η λογική λέει ότι η αγορά θα εκφράσει την αποδοκιμασία της στα μέτρα, ειδικά στον μηδενισμό των «λαϊκών» προμηθειών, που μπορεί να μην κοστίζει πολλά, αλλά ακυρώνει την πολιτική των τραπεζών για το σταδιακό «σπρώξιμο» της λιανικής στα μηνιαία πακέτα συναλλαγών, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων. Δεδομένων μάλιστα των σημαντικών κερδών τις προηγούμενες ημέρες είναι πιθανό να δούμε μια διόρθωση.

-- ΕΚΤΕΡ: Ανοδικό ξέσπασμα για τη μετοχή, καθώς τα νέα για την κατάργηση του ορίου ανεκτέλεστου υπολοίπου στα δημόσια έργα, που εμπόδιζε επιχειρήσεις με υγιές προφίλ να ανέβουν στην «πρώτη κατηγορία» των κατασκευών, ευνοεί την ΕΚΤΕΡ. Κέρδη άνω του +14% για το χαρτί στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Παραμένει στο -25% από τα υψηλά του καλοκαιριού.

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ, 3 Ιανουαρίου - 13 Δεκεμβρίου 2024

-- Elvalhalcor: Με κέρδη 3,72% στα 1,95 ευρώ έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή, που ήταν τα μεγαλύτερα από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η εταιρεία πέτυχε αύξηση των καθαρών κερδών της από τα 33,4 εκατ. ευρώ στα 70,9 εκατ.ευρώ το εννεάμηνο του 2024,σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023 και κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της από το επίπεδο των 1,088 εκατ. ευρώ στα 691 εκατ.ευρώ. Από τις 20/11/2024, ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης εννεάμηνου, η μετοχή έχει αντιδράσει πολύ ανοδικά  με την τιμή από τα 1,646 ευρώ στα 1,95 ευρώ, με σωρευτική αύξηση της τάξεως του 18,46% σε λιγότερο από έναν μήνα.

-- Autohellas: Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 2,37% στα 10,36 ευρώ. Κάποιοι εκτιμούν ότι ενεργοποιήθηκαν κινήσεις short covering από αυτούς που είχαν ποντάρει στην πτώση της μετοχής και την έξοδο της από τον Δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 20/12/2024 μετά την λήξη της συνεδρίασης. Την θέση της θα πάρει η Optima Bank. Θα περίμενε κανείς πολλά περισσότερα από μια μετοχή που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, όπως η Autohellas, δεδομένων των ρεκόρ του κλάδου.

Η πορεία της μετοχής της Autohellas, 3 Ιανουαρίου - 13 Δεκεμβρίου 2024

-- Lamda Development: Αν και έχει ξυπνήσει κάπως τελευταία, η μετοχή παραμένει καθηλωμένη στο +5,65% το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι ανόδου του Γενικού Δείκτη κατά 13,69%. Η εύλογη αξία της μετοχής εκτιμάται στα 7,98 ευρώ, που σημαίνει ότι το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι κοντά στο 10%.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*