Αντιπροσωπευτική της νεοελληνικής τέχνης είναι η Συλλογή έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που υπογράμμισε ότι διαθέτει σημαντικό εικονογραφικό πλούτο και αντικατοπτρίζει βασικές αξίες της Τράπεζας ως προς τη διαφύλαξη και την προώθηση τεκμηρίων του πολιτισμού.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η συλλογή έργων τέχνης της ΤτΕ, πως από το 1928 μέχρι σήμερα, εμπλουτίζεται με δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό να ενισχύεται αδιάκοπα η αφήγηση που παρέχει για την ελληνική εικαστική δημιουργία.
Η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ
Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες,
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έκθεση «Παράλληλη θέαση. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» σε έναν από τους πιο δραστήριους χώρους πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.
Η Συλλογή έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος, αντιπροσωπευτική της νεοελληνικής τέχνης, διαθέτει σημαντικό εικονογραφικό πλούτο και αντικατοπτρίζει βασικές αξίες της Τράπεζας ως προς τη διαφύλαξη και την προώθηση τεκμηρίων του πολιτισμού.
Από το 1928 μέχρι σήμερα, εμπλουτίζεται με δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό να ενισχύεται αδιάκοπα η αφήγηση που παρέχει για την ελληνική εικαστική δημιουργία. Πλέον, πολλά από τα έργα της διακρίνονται για τον σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα τους, ενώ στα αποκτήματά της ανήκουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις της νεότερης εικαστικής γραφής.
Το 2018, στην επέτειο των 90 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας παρουσίασε έργα της Συλλογής στο Μουσείο Μπενάκη σε μια έκθεση που αναδείκνυε κύριες θεματικές της και την ίδια τη Συλλογή ως έναν τόπο αναφοράς ιδεών που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, όχι μόνον σε σχέση με την εποχή της εμφάνισής τους αλλά και με διαχρονική ισχύ.
Η έκθεση «Παράλληλη θέαση» που εγκαινιάζεται σήμερα εδώ πέντε χρόνια μετά, αλλά και πέντε χρόνια πριν από τα 100χρονα γενέθλια της Τράπεζας, μαρτυρεί ακόμα μια πρόθεση για την αξιοποίηση της Συλλογής: η παρουσίαση των έργων της να προσφέρει στον γόνιμο διάλογο ανάμεσα στο εκάστοτε παρόν και στην αντίληψη που διαμορφώνουμε για το παρελθόν.
Έτσι, 70 ιστορικές δημιουργίες και έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης συνυπάρχουν σε παράλληλη παρατήρηση και αλληλοτροφοδοτούνται, ώστε κάθε φορά να προβάλλονται στην ερμηνεία τους σχέσεις έμπνευσης ή ανατροπής, αναφοράς ή αναπροσδιορισμού, διδαχής από το παρελθόν ή ενατένισης προς το μέλλον.
Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη για τη δυνατότητα που μας προσφέρει να εκθέσουμε τα έργα της Συλλογής μας με μια διαφορετική οπτική. Η εποικοδομητική συνεργασία μας είναι χαρά και, μέσω αυτής, ευελπιστούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες του φιλόξενου ιστορικού κτηρίου του μια αξιόλογη περιδιάβαση σε διαφορετικές πτυχές της νεοελληνικής τέχνης.