ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ΕΦΕΤ

Δράσεις του ΕΦΕΤ για μείωση της σπατάλης τροφίμων και βιώσιμων πολιτικών

Στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για το 2023 βρίσκεται το νερό σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον σχεδιασμό πολιτικών που ευνοούν την παραγωγή τροφίμων με λιγότερο νερό.

Στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων, αλλά και την μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων συμβάλλει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, αλλά και μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών με ενημερωτικές εκστρατείες.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού που εορτάζεται σήμερα, 16 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη μέρα, πλήθος χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να πληροφορήσουν τον κόσμο γύρω από τα θέματα της επισιτιστικής επισφάλειας και της καταπολέμησης της πείνας, ενώ τα τελευταία χρόνια προβάλλεται έντονα και η παροχή σε όλους τους ανθρώπους της δυνατότητας πρόσβασης σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Για το 2023 το επίκεντρο της εκστρατείας είναι το νερό, εκπέμποντας το μήνυμα «Το νερό είναι ζωή, το νερό αποτελεί τρόφιμο. Να μη μείνει κανείς εκτός!».

Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οι οργανισμοί, η ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τον σχεδιασμό επιστημονικών και τεκμηριωμένων πολιτικών που ευνοεί την παραγωγή τροφίμων και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων με λιγότερο νερό, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισοκατανομή του νερού, τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων και την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο νερό. «Όλοι όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το νερό στην καθημερινή μας ζωή. Το τι διαλέγουμε να φάμε, πώς παράγεται, πώς το χειριζόμαστε, όλα επηρεάζουν την επάρκειά του!» σημειώνεται σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιλέγουν τοπικά, εποχιακά και φρέσκα τρόφιμα, τα οποία συνήθως χρειάζονται λιγότερα αποθέματα νερού για την παραγωγή τους και να μειώνουν τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων. Επίσης, να αποφεύγουν την απόρριψη υπολειμμάτων τροφίμων, λαδιών και χημικών ουσιών στην αποχέτευση, συμβάλλοντας στην αποτροπή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά αποξηραμένα βερύκοκα προέλευσης Τουρκίας

Το προϊόν εξετάστηκε από τη Χημική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και διαπιστώθηκε ότι περιέχει διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.